Hlavní obsah

Severní Korea zničí jaderné testovací středisko, přihlížet tomu budou zahraniční novináři

Raketový test.Video: Veronika Krátká, Reuters

 

Reklama

KLDR nechá zničit jaderný testovací polygon. Vůdce Kim Čong-un pozval zahraniční novináře na sledování likvidace.

Článek

Do Severní Koreje dnes přicestovala malá skupina zahraničních novinářů, kteří budou zpravodajsky pokrývat likvidaci tamního jaderného testovacího střediska. Informovala o tom agentura AP, jejíž zpravodaj je součástí delegace žurnalistů. KLDR přislíbila zničit zkušební polygon, což označuje za potvrzení závazku skončit se zkouškami jaderných zbraní.

Konkrétní den oficiální ceremonie bude určen podle počasí. Nejpozději by se ale měla odehrát 25. května. Odstřeleny budou podzemní tunely, do nichž bude následně zablokován vstup, zničeny budou také všechny výzkumné budovy, pozorovací stanoviště a kontrolní posty.

Na událost byli pozváni novináři z Číny, Británie, Ruska a Spojených států. Původně pozvání platilo také pro osm jihokorejských reportérů, KLDR ho ale zrušila poté, co pozastavila se sousední zemí většinu kontaktů. Pchjongjang tak protestuje proti společnému vojenskému cvičení amerických a jihokorejských vojáků s názvem Max Thunder.

Zatímco podle Pentagonu se jedná o rutinní a obranné manévry, KLDR cvičení označuje za provokaci a ohrožení vlastní bezpečnosti. Pchjongjang kvůli manévrům také pohrozil zrušením připravovaného summitu severokorejského vůdce Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který je naplánován na 12. června v Singapuru.

Plánované zničení jaderného testovacího střediska u obce Pchunggje na severu KLDR je vnímáno jako gesto dobré vůle ze strany Kim Čong-una, který v posledních měsících podnikl řadu vstřícných kroků, jež přispěly ke snížení napětí na Korejském poloostrově, včetně schůzky s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem.

Kritici ale zdůrazňují, že plánovaná likvidace testovacího střediska, kde KLDR uskutečnila všech šest svých nukleárních zkoušek, není ničím jiným než právě gestem. Čínští vědci nedávno uvedli, že středisko se po poslední jaderné zkoušce stalo zřejmě nepoužitelným, neboť část podzemního areálu se po výbuchu zhroutila.

Pochybnosti budí rovněž skutečnost, že ke zničení střediska byli přizváni pouze zahraniční novináři, nikoli mezinárodní jaderní inspektoři. Podle expertů by pro Kima navíc nebyl problém vybudovat středisko nové, pokud by chtěl atomové zbraně znovu testovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované