Hlavní obsah

Sexuálně zneužitý Polák má od církve nárok na omluvu a 2,4 milionu korun

Sexuálně zneužitý Polák má nárok na omluvu a 2,4 milionu korun od církve

Reklama

Polák, kterého jako ministranta v dětství zneužíval katolický kněz, má nárok na omluvu jak od tohoto muže, tak od dvou církevních institucí. Musí mu navíc vyplatit odškodnění 400 000 zlotých (asi 2,4 milionu korun).

Článek

Andrzej S., který byl v roce 2016 zbaven kněžských povinností a převeden do laického stavu, Marka Mielewczyka poprvé sexuálně zneužil v roce 1982, když bylo chlapci 13 let.

„Bylo to nelidské zneužívání dítěte; dítěte, které si neuvědomovalo, co se mu děje,” citovala zpravodajská televize TVN24 soudkyni gdaňského soudu Dorotu Gierczakovou. Podle ní je „sexuální zneužívání dětí, které si nejsou vědomy toho, že jsou na nich páchány trestné činy, ponižujícím, nelidským zacházením s druhým člověkem, které se ničím neliší od mučení”.

Zneužíváním Mielewczyka, který souhlasil se zveřejněním svého plného jména, se soud nižší instance zabýval už předloni. Andrzejovi S. tehdy nařídil, aby se někdejšímu ministrantovi omluvil za porušení jeho důstojnosti a tělesné nedotknutelnosti.

Soud tehdy nepřiznal poškozenému odškodnění 10 000 zlotých, které požadoval. Jak advokát Andrzeje S., tak Marek Mielewczyk se proti rozsudku odvolali. Podle odvolacího verdiktu se za zneužívání musí omluvit nejen bývalý kněz, ale i farnost, v níž působil, a jí nadřazená diecéze, protože na chování kněze řádně nereagovaly.

Mielewczyk je jedním z těch, kteří o tom, jak je zneužívali duchovní, vypovídali v dokumentu Jen to nikomu neříkej novináře Tomasze Sekielského. Tento film letos na jaře šokoval polskou veřejnost v době kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

Několik případů zneužívání v současné době řeší i česká katolická církev. Seznam nyní zjistil, že policie dala za pravdu ženám obětem, které zneužíval kněz V. Z., a o kterých česká katolická církev věděla deset let. Případy jsou ale už promlčené, a proto nelze dotyčného muže postavit před soud a potrestat.

Kardinál Dominik Duka se po zveřejnění reportáže Seznamu letos v březnu obětem sexuálního zneužití omluvil („My, biskupové, vyjadřujeme lítost a otřesení.“) a zároveň vysvětloval, proč církev případ nedokázala vyřešit navzdory tomu, že o něm byla dlouhá léta informována.

Duka odmítl, že by církev případy tajila, zároveň ale uznal, že je církev neumí odstranit.

Reklama

Související témata:

Doporučované