Hlavní obsah

I obaly od potravin vám mohou přinést štěstí

Foto: regionalnipotravina.cz

Stříhejte kolem dokola a vyhrajte hodnotné ceny!

Reklama

aktualizováno •

Při nákupech Češi vybírají potraviny podle jejich kvality. Prokázal to nedávný průzkum agentury STEM/MARK. Zároveň preferují potraviny označené logy Klasa, Regionální potravina, Bio (Biozebra a Biolist), CHOP, CHZO a ZTS.

Článek

U takto označených potravin totiž mají záruku kvality i čerstvosti a v případě označení Regionální potravina podporují i místní producenty. Spotřebitelé tak už vnímají i další aspekty, jak prozradil průzkum, které jim označení potravin prozrazují, než jen že jde o kvalitní zboží.

Zatímco Klasa vyzdvihuje výjimečné kvalitativní charakteristiky, u Regionální potraviny jde o produkty s vazbou k danému regionu – ať už jde o receptury, suroviny, či způsob výroby. Jsou čerstvé, chutné a často jde o krajové speciality.

Biozebra a Biolist označují biopotraviny, přičemž Biozebra je značení národní, zatímco Biolist se týká výrobku pocházejícího z některé ze zemí EU.

Chráněné označení původu (CHOP) označuje zemědělské produkty, jejichž specifické vlastnosti a kvalita jsou dány převážně prostředím, v němž jsou pěstovány. Zároveň musí být také na tomto místě vyráběny, zpracovávány a připravovány. Typicky Žatecký chmel nebo Český kmín. Chráněné zeměpisné označení (CHZO) je podobné jako CHOP, ale daný výrobek nemusí být na určitém území kompletně zpracováván.

A konečně Zaručená tradiční specialita (ZTS) musí být vyrobena buď z tradičních surovin, mít tradiční složení, nebo být vyráběna podle tradičního postupu. Jako například Pražská šunka.

Foto: regionalnipotravina.cz

Hledejte v obchodech tato loga a vyhrajte hodnotné ceny

Aby byli lidé za svůj výběr kvalitních potravin a podporu místních producentů odměněni ještě jinak, vymyslel pro ně Zemědělský intervenční fond soutěž nazvanou Stříhej kolem dokola. V této soutěži mohou vyhrát hlavní cenu – půjčení vozu Škoda Karoq na celý rok zdarma. Ve hře jsou pak i další ceny, jako jsou roboti, mikrovlnné trouby, varné konvice, poukázky na nákup kvalitních potravin a další drobnosti.

Pravidla soutěže jsou jednoduchá – na hrací kartu se čtyřiceti políčky, kterou si zájemce stáhne z internetu, lepí výše zmíněná loga z obalů od zakoupených potravin. Zaplněnou kartu pak odešle na adresu uvedenou na internetu. Veškeré podrobnosti o soutěži jsou na webových stránkách akademiekvality.cz.

Foto: regionalnipotravina.cz

Stříhejte a vyhrajte!

A co si lidé nejvíce představují pod slovem kvalita? Kromě čerstvosti a zralosti je to také obsah surovin, lidově řečeno, aby byl produkt vyrobený opravdu jen z toho, z čeho má, aby byl poctivý, nešizený, podle norem a samozřejmě aby jim dobře chutnal. Pozitivní je, že cenový aspekt ustupuje před aspektem kvality. Lidé jsou si už ochotni za kvalitu připlatit. A právě značky kvality jsou pro ně tím nejlepším vodítkem.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované