Hlavní obsah

Jak zkrotit faktury za energie? Řešením jsou vlastní obnovitelné zdroje

Foto: Shutterstock.com

Jak zkrotit faktury za energie? Řešením jsou vlastní obnovitelné zdroje.

Reklama

Ceny energií výrazně stouply. Návrat k cenám z předchozích let je v nedohlednu. Řada domácností tak řeší, jak se zdražováním naložit. Jednou z cest je instalace vlastních obnovitelných zdrojů energie s podporou státních dotací.

Článek

Cena elektřiny na burze se pohybuje na trojnásobných hodnotách než na začátku loňského roku. Podobný nárůst lze sledovat u cen plynu. Na vysoké velkoobchodní ceny museli dodavatelé energií reagovat zdražením svých produktů.

Podle dat Výzkumníku Seznam platí 54 % respondentů vyšší zálohy za elektřinu než v loňském roce. Necelá třetina dotázaných si měsíčně na zálohách připlatí 500–1000 korun, 10 % respondentů 1000–2000 korun. Výjimkou nejsou ani domácnosti, kterým zálohy vzrostly o více než 4000 korun.

Vlastní obnovitelné zdroje energie zažívají boom

Řada lidí tedy přemýšlí, jak faktury za energie zkrotit. K oblíbeným řešením patří pořízení vlastní fotovoltaické elektrárny. Zájem o fotovoltaiku v domácnostech roste dlouhodobě, ale v loňském roce výrazně zesílil. Jedním z důvodů je také zlevnění technologie. Cena fotovoltaických článků poklesla za poslední dekádu téměř desetinásobně. V kombinaci s nárůstem cen elektřiny to znamená, že se značně zkrátila doba návratnosti investice. Ta se ještě před nedávnem u fotovoltaiky s baterií pohybovala kolem 12 let, dnes se mnoho domácností dostává na návratnost okolo 7 až 8 let.

Solární boom je patrný i na počtu instalací. V roce 2021 bylo připojeno 9321 nových fotovoltaických elektráren – o 3028 více než v roce 2020. Instalace fotovoltaiky je oproti minulosti daleko snazší a solidní společnosti ji klientům vyřídí od A do Z včetně dotačního procesu.

Foto: schlieger.cz

Kapacita nových solárních elektráren v MW, zdroj: Solární asociace

Na popularitě získávají také tepelná čerpadla. Ta představují zajímavou alternativu například pro domácnosti, které stále topí starými kotly na tuhá paliva. Od září letošního roku vstoupí v platnost zákaz topení v kotlích I. a II. emisní třídy. Aktuálně jich je v ČR v provozu ještě 360 tisíc.

Náklady sníží dotace od státu

Vybudování fotovoltaické elektrárny nebo pořízení tepelného čerpadla vyžaduje investici, která může některé domácnosti odrazovat. Stát však poskytuje štědré dotace, které náklady výrazně sníží. Příspěvek na obě technologie nabízí program Nová zelená úsporám. Instalaci tepelného čerpadla u nízkopříjmových skupin obyvatel zase zlevní kotlíkové dotace.

Z programu Nová zelená úsporám získají majitelé rodinných domů na fotovoltaické elektrárny dotaci v hodnotě až 50 % nákladů do výše 200 tisíc korun. V rámci tepelných čerpadel se maximální částka liší v závislosti na typu systému. Například u čerpadel pro teplovodní systém vytápění s ohřevem vody jde o 100 tisíc korun.

Pořizujete-li tepelné čerpadlo místo kotlů na tuhá paliva I. a II. emisní třídy a zároveň patříte k domácnostem s nízkým příjmem, můžete zažádat o kotlíkové dotace. Ty dosahují až 95 % způsobilých výdajů do výše 130 tisíc korun. Za nízkopříjmové se považují domácnosti, jejichž průměrný čistý příjem na jednoho člena v roce 2020 nepřekročil 170 900 korun.

Zájemci o fotovoltaiku a tepelné čerpadlo by si měli pospíšit

Aktuální vývoj na trhu vytváří pro pořízení fotovoltaiky či tepelného čerpadla ideální podmínky. Ceny energií rostou a jejich pokles se nedá očekávat. Státní dotace jsou štědré, ale nebudou zde donekonečna. Například poslední žádosti o dotace Nová zelená úporám se budou podávat do června 2025. Není proto divu, že jsou instalační firmy zahlcené poptávkami. Čekací doby na instalaci se běžně pohybují v řádu několika měsíců. Další podpora fotovoltaických elektráren ze strany vlády a zvýšené nároky na energetickou úspornost novostaveb platné od začátku roku budou kapacity firem ještě snižovat.

Zájemci o fotovoltaiku nebo tepelné čerpadlo by proto neměli dlouho otálet. „Vlastní obnovitelné zdroje jsou jednou z cest, jak si zajistit lepší ceny za energie nezávisle na vývoji trhu.“ potvrzuje Jan Schertler, projektový manažer společnosti Schlieger, jedničky na českém trhu v počtu instalací fotovoltaických elektráren a tepelných čerpadel.

Foto: Schlieger.cz

Instalace fotovoltaické elektrárny od firmy Schlieger

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované