Hlavní obsah

Možná přiletí i netopýr. Voda přiláká do vaší zahrady rozmanité živočichy

Foto: jezirkabanat.cz

Voda zvýší druhovou rozmanitost vaší zahrady

Reklama

Máte krásnou zahradu, ale současně také pocit, že jí chybí trochu života? K obohacení vašeho prostoru mohou skvěle sloužit vodní prvky. Voda v zahradě zvýší nejen její estetickou hodnotu, ale také biodiverzitu.

Článek

Voda je jedním z nejkrásnějších prvků, které můžete do své zahrady umístit. Její živý ekosystém přináší do prostředí harmonii, zlepšuje mikroklima v zahradě a poskytuje životní prostor mnoha živočichům. Přivítat tak můžete žáby, motýly, vážky, ptáky, veverky či netopýry, kteří přispívají k biodiverzitě vaší zahrady.

Víte, že…?

Vodní element v zahradě uspokojí všechny vaše smysly. Voda do zahrady vnese pohyb, příjemný zvuk, osvěžující atmosféru, vlhkost i vůni.

Voda je přistávací plochou pro mnoho živočišných druhů

I malý vodní prvek dokáže zvýšit biodiverzitu na zahradě. Kromě druhů přímo závislých na vodním prostředí se k vodě stahují i další živočichové, kteří ji využívají k pití či koupání. Vodou si zajistíte takové menší soukromé divadlo přímo na svém pozemku.

Foto: shutterstock.com

Vodní pítka přilákají živočichy z vašeho okolí

Víte, že netopýr v zahradě je lepší než repelent?

Netopýr zlikviduje za hodinu nočního letu až tisícovku komárů. Vodní prvek funguje na netopýry z okolí jako dokonalý magnet. Při jeho instalaci však mějte na paměti, že musí být pro netopýry „průletný“.

TIP: Nemusíte mít strach, že by vám netopýři o půlnoci sáli krev, protože všechny druhy žijící v Česku jsou hmyzožravé.

Jaký vodní prvek vybrat do zahrady?

Odborníci z firmy Jezírka Banat vědí, že vodní prvky jsou ideální volbou pro ty, kdo v zahradě nechtějí jezírko, ať už z důvodu prostoru, náročnosti na údržbu či z hlediska pořizovacích nákladů. Pod označením vodní prvek rozumíme uměle vytvořenou tekoucí, stříkající nebo stojatou vodu v zahradě.

Firma Jezírka Banat je expertem na vodu v zahraděVideo: jezirkabanat.cz

Nevíte, jaký prvek vybrat? Nejlepší je prohlédnout si vše naživo, vidět, jak to funguje v reálu. V našem showroomu si můžete všechno takzvaně osahat. Prohlédnete si všechny typy vodních prvků včetně potůčků, vodopádů i jezírek. Dokážeme zrealizovat jakékoliv přání týkající se vody v zahradě.
Radek Banat, ředitel společnosti Jezírka Banat

Výhody vodních prvků

  • Dají se přizpůsobit velikosti téměř každé zahrady.
  • Finanční náklady za pořízení i provoz jsou ve srovnání s jezírkem minimální.
  • Pro jejich provoz není potřeba filtrace ani UV lampa.
  • Údržbou strávíte jen málo času.
  • Až na výjimky můžete realizaci provést sami.
  • Při dodržení všech zásad při jejich budování a provozu obohatíte zahradu o čistou, nijak chemicky neupravovanou vodu, vhodnou pro domácí i divoce žijící zvířata a hmyz.

Druhy vodních prvků ideálních do zahrady:

  • kaskády, vodopády a potoky,
  • brouzdaliště pro děti,
  • nádobky tsukubai, cortenové a kamenné mísy s vodou přiváděnou shora nebo zespodu – přeplňované,
  • pítka pro ptáky,
  • malé a velké vodotrysky.

+2

Showroom Jezírka Banat je unikátní

Jako jediný v Evropě má světla pro zahradní jezírka a zahradu umístěnou pod vodou. Máte jedinečnou příležitost prohlédnout si všechna světla tak, jak budou ve skutečnosti svítit.

TIP: K osvětlení vodních prvků se využívají stejné druhy světel jako pro osvětlení jezírka. Reflektory se umisťují do vody těsně k fontánové trysce a paprsek míří vzhůru s proudem vody. Světla slabší intenzity se mohou rozmístit i kolem fontány. Obdobně je tomu u osvětlení potoků, kaskád a vodopádů.

Foto: jezirkabanat.cz

V showroomu uvidíte vše ve finální podobě

Tsukubai či cortenové mísy. Nebojte se být originální

Tsukubai neboli kamenné nádržky jsou jedním ze symbolů japonské zahrady. Tsukubai je v japonských zahradách umístěna u vchodu do zahrady. Vstupující návštěvníci si mohou umýt ruce, což symbolizuje, že do zahrady vstupujete s čistým tělem i myslí. Nádržka také může sloužit jako pítko pro ptáky. Dále jako vodní rezervoár pro lekníny nebo jako ozdobný prvek s vodou do skalky.

Víte, že…?

Název tsukubai pochází z japonského slova tsukubau, což znamená „sklonit se“. Očistné nádržky byly totiž původně umisťovány před čajovými domky nízko u země, takže návštěvník se k nim musel pokorně sklonit.

Foto: jezirkabanat.cz

Původ tsukubai sahá až do počátků Japonska

Cortenové mísy vyrobené z cortenové oceli získávají svůj charakteristický a nezaměnitelný voděodolný povrch do tří let od instalace ve venkovním prostředí. Během této doby se na povrchu vytvoří tenká vrstva koroze, která díky složení této oceli zabraňuje další oxidaci, a mísy tak nezreznou.

Cortenové mísy můžete využívat jako volně stojící prvky s vodou v zahradě, dále jako pítka pro ptáky. Můžete je spojit s přítokem vody a nechat trvale vytékat vodu přes okraj. Cortenová mísa na vodu od firmy Jezírka Banat je zahradní prvek s minimální údržbou.
Radek Banat, ředitel firmy Jezírka Banat

Japonské lampy či netopýrovník. Co dodá vaší zahradě punc originality?

Počátek používání japonských lamp se shoduje s příchodem buddhismu do Japonska. Do moderních zahrad se lampy umisťují pro dekorační účely a pro vytvoření japonské atmosféry. Světlo v japonských lampách však nemá jen praktický význam. Podle učení feng-šuej jsou lampy nutné pro vytvoření místa, kde sídlí dobří duchové každé zahrady.

Foto: shutterstock.com

Japonské lampy vnesou do vaší zahrady meditační atmosféru

Jak usnadnit živočichům život ve vaší zahradě? Poskytněte jim úkryt nebo zdroj potravy v podobě krmítka. Odborníci z firmy Jezírka Banat vám poradí, které doplňky pro drobné živočichy vybrat tak, aby se na vaší zahradě zalíbilo veverkám, včelám nebo zpěvným ptákům.

V nabídce firmy Jezírka Banat si vybere každý zvířecí návštěvník vaší zahrady:

  • budky pro ptáky,
  • budky pro netopýry (netopýrovníky),
  • domečky pro užitečný hmyz,
  • domečky pro ježky,
  • domečky pro veverky,
  • proutěný koš pro divoké kachny,
  • pítka pro ptáky,
  • plováky proti utonutí malých zvířat,
  • krmítka pro ptáky a jiná zvířata.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované