Hlavní obsah

Nahlédli jsme do zákulisí zdravého financování: Kdo v Česku investuje do firemních dluhopisů a jaké obory jsou dlouhodobě v kurzu?

Foto: shutterstock.com

Nahlédněte s námi pod pokličku zdravého financování

Reklama

Leží jim na srdci budoucnost vnoučat, zajišťují si důstojný důchod, porážejí inflaci nebo jim třeba jen končí stavební spoření a vědí, že peníze v polštářích nejsou rozumná volba. Takto vypadají běžní investoři. Přidáte se k nim?

Článek

Dluhopisy patří dlouhodobě mezi nejpopulárnější a nejspolehlivější způsoby zhodnocování peněz pro soukromé investory. V posledních několika letech jsou to ovšem konkrétně firemní dluhopisy, které si drží punc stability s jistou mírou finanční přitažlivosti pro širokou veřejnost. Pro běžné smrtelníky se svět finančnictví či investování dlouhou dobu točil jen kolem filmového dobrodružství nelítostného vlka z Wall Street a dobře padnoucích obleků. To se však změnilo!

Co jsou firemní (neboli korporátní) dluhopisy?

  • Firemní dluhopisy (nazývané též obligace nebo bondy) jsou standardním nástrojem financování. Jsou to cenné papíry vydané společnostmi na financování nových projektů, rozšíření výrobních kapacit, zavedení nových produktů či obchodní expanze.
  • Investor nákupem korporátních dluhopisů fakticky půjčuje společnosti peníze a ta se zaváže zaplatit zpravidla pevně stanovený úrok (kupón) za použití peněz investora.
  • Dluhopisy jsou splaceny ve stanovenou dobu. V praxi to tedy znamená, že emitent zaplatí držitelům obligací nominální hodnotu uvedenou na samotných dluhopisech.
  • Dluhopisy různých firem se od sebe mohou výrazně lišit. A to nejen dobou splácení či úrokem, ale také mírou rizika a finanční situace společnosti, jež dluhopisy vydává.
  • Podle České národní banky by si zájemci o firemní dluhopisy měli zvážit rizika. Například je dobré si uvědomit, že s rostoucím výnosem také roste riziko. Stejně tak je důležité zjistit si co nejvíce informací o bonitě emitenta.
  • Prospekty emisí nad jeden milion eur musí schválit Česká národní banka. ČNB však nijak nehodnotí podnikatelský záměr nebo finanční zdraví emitenta. Regulátor pouze ověří, zda prospekt dluhopisové emise splňuje všechny zákonem stanovené náležitosti, a poskytuje tak investorům dostatek informací pro jejich vlastní posouzení a rozhodnutí.

Anketa

Dokážete si představit sami sebe v roli investora do firemních dluhopisů?*
ANO
20,2 %
Spíše ANO
4,1 %
Spíše NE
12,4 %
NE
63,3 %
Celkem hlasovalo 1246 čtenářů.

*Po přečtení článku na vás na konci čeká ještě jedna anketa. Jak odpovíte?

Zajímalo nás, kdo v Česku do firemních dluhopisů reálně investuje. Pro odpovědi jsme se vydali k tomu nejpovolanějšímu z nejpovolanějších – Pavlu Kuchálikovi, jednateli společnosti Polymer Nano Centrum. Je to totiž právě on, kdo každý den přichází do styku se zájemci o investice do firemních dluhopisů, a to jak z řad laické veřejnosti, tak i zkušených investorů. Aktuálně je v plném proudu druhá vlna emisí firemních dluhopisů společnosti Polymer Nano Centrum, jejímž cílem je proinvestovat částku 75 milionů korun. Jaké zajímavosti jsme se dozvěděli? Tipnete si, kdo je typickým českým investorem?

Foto: shutterstock.com

Dokážete si představit sami sebe v roli investora do firemních dluhopisů?

Pro děti i pro vnoučata

„Velice často za námi chodí úplní laici z řad široké veřejnosti, kteří dali na doporučení známých,“ uvádí běžnou situaci Pavel Kuchálik ze společnosti Polymer Nano Centrum a doplňuje: Stojí za námi již první úspěšně realizovaná emise, která proběhla v letech 2018 až 2021. Proinvestovali jsme díky důvěře našich investorů celkem 24 milionů korun s ročním úrokem 7,7 % p. a. Aktuálně probíhá druhá vlna emise s ročním úrokem 9,8 % p. a.

Společnost Polymer Nano Centrum se věnuje výzkumu a vývoji nanotechnologií, které vylepšují fyzikální vlastnosti polymerů, a to zejména plastů. Díky první realizované emisi se podařilo vybudovat unikátní nanotechnologické vývojové centrum v Česku s nejmodernějším vybavením.

Typickým modelovým příkladem jedné ze škály investorů společnosti Polymer Nano Centra je dáma kolem 50 let, která žije v menší vesnici nedaleko města. Po poradě se svými dětmi se rozhodla část svých úspor zhodnotit a nakoupila firemní dluhopisy ve výši kolem 50 000 korun.

Velice obdobně přemýšlejí i muži v předdůchodovém či důchodovém věku, kteří možnost uložení peněz do firemních dluhopisů berou jako příležitost, jak zhodnotit svých v průměru 450 000 korun pro vnoučata.

„Tito naši investoři věří v obor, ve kterém podnikáme, a díky úspěšně realizované první vlně možnosti investic do firemních dluhopisů vidí, že jsme solidním a stabilním partnerem se silným zajištěním,“ komentuje Pavel Kuchálik.

Foto: polymernanocentrum.cz

Jaký může být i váš výdělek?

Zkušení, kteří nepotřebují, ale chtějí

Kouzlo firemních dluhopisů objevuje vedle investičních začátečníků také stále více těch zkušenějších a finančně otrlejších. Jak jsme se dozvěděli, do možnosti investovat peníze do rozvoje nanotechnologií, se upisují také ti, kdo mají k dispozici určité prostředky, které momentálně nepotřebují nebo je v dlouhodobém výhledu chtějí efektivně zhodnotit.

„Uvědomují si, že pokud jim tyto prostředky budou ležet na účtech, byť těch spořicích, ztrácejí na své hodnotě. Zároveň tato skupina investorů oceňuje skutečnost, že úroky vyplácíme měsíčně, jsou fixní a nemění se po celou dobu platnosti dluhopisu,“ uvádí Pavel Kuchálik.

Zajímavou a překvapivě početnou skupinu tvoří manželské páry, které lidově řečeno: Nemusejí, ale chtějí. Je zajímavé, že tato skupina investorů společnosti Polymer Nano Centra, investuje nejčastěji společně kolem důchodového věku, nebo naopak v aktivním produktivním věku. V tomto druhém případě se ovšem jedná o páry, kdy každý z nich investuje takříkajíc na své vlastní triko.

Existují tisíce způsobů, jak přijít o peníze, ale jenom dva, jak je získat. Buď budeme pro peníze pracovat, nebo budou peníze pracovat pro nás.
Bernard Mannes Baruch

Nejčastěji se zajímají tito investoři o záruky, které jim mohou být transparentně poskytnuty. K tomu Pavel Kuchálik uvádí: Dluhopisy patří mezi konzervativní investiční nástroje a představují tak nízkou míru rizika. Přesto by se měl každý investor důkladně seznámit se zárukami, které společnost poskytuje.“ Dále pak doplňuje: „Naše firma vlastní veškeré know-how, patenty a technologie, které k výrobě nanostrukturovaných plastů používáme. Do majetku společnosti také spadá: pozemek areálu v Rakovníku o rozloze 2 923 m2, budova nanotechnologického centra v hodnotě 52 milionů korun, vlastní kapitál či pojištěné pohledávky od zákazníků za zapracované objednávky v celkové výši 20 milionů korun.“

Foto: polymernanocentrum.cz

Polymer Nano Centrum je inovativní česká společnost, která je zaměřená na aplikaci nanotechnologií v polymerech

Končí mi penzijko nebo stavebko. Co dál?

Poměrně často se Pavel Kuchálik setkává s tím, že přicházející zájemce o investice do firemních dluhopisů zmiňuje jako hlavní motivaci končící stavební či penzijní spoření. Paradoxně se totiž v běžném životě stává, že během spoření se situace například kolem bydlení vyřeší nebo výše naspořených financí stále ještě nedosahuje takové hodnoty, která je cílová. Pak tedy vyvstává otázka: Co dál? Bez ohledu na to, jestli jsou zájemci o firemní dluhopisy nováčky nebo zkušenými investory, považují firemní dluhopisy a obor nanotechnologií za zajímavý nástroj, jak se svými penězi dále naložit.

Otázka budoucnosti je pro tuto skupinu investorů klíčová. Proto se velice často zajímají, na co budou jejich vložené peníze použity. Výtěžek z emise dluhopisů pomůže financovat rozvoj vývojového centra a výstavbu výrobní linky nanostrukturovaných plastů, které mají široké možnosti použití v mnoha odvětvích. Zejména co se týče ochranného vybavení s pokročilými balistickými vlastnostmi nebo řady dalších ochranných výrobků. Poslouží také k rozšíření portfolia o pokročilé polymery k jejich výrobě – především ultravysokomolekulární polyethylen, PPSU (polyfenylsulfon) nebo polyamid 66,“ komentuje Pavel Kuchálik.

Kde jeden končí, druzí začínají…

Společnost Polymer Nano Centrum přináší mnohem víc než možnost výhodného investování. Přidanou hodnotou je vytváření nových a inovativních řešení, která jsou založena na nanostrukturovaných plastech se širokospektrálním využitím, jako je například vojenský nebo obranný průmysl. Pokud pro vás jako pro investora končí práce investicí, věřte, že pro vědecký tým v Polymer Nano Centru v tuto chvíli jejich práce začíná. Lidský kapitál, znalosti, zkušenosti, schopnosti, vzdělání či dovednosti jsou pro vydělávání peněz totiž naprosto klíčové.

Výhodou peněz je to, že se na rozdíl od člověka neunaví, nemusejí spát, neonemocní a nestárnou. Mohou pracovat do nekonečna, což člověk nemůže. Dobře investované peníze vydělávají další peníze a ty vydělávají další peníze. Vzniká tak koloběh, kdy pro nás pracuje stále více a více peněz. Tomuto principu se říká složené úročení, o kterém Albert Einstein řekl: „Složené úročení je osmý div světa. Kdo mu porozumí, ten na něm vydělá. Kdo mu neporozumí, ten ho zaplatí.“

Anketa

Jste na konci článku. Dokážete si nyní představit sami sebe v roli investora do firemních dluhopisů?
ANO
26,5 %
Spíše ANO
8,4 %
Spíše NE
5,4 %
NE
59,7 %
Celkem hlasovalo 442 čtenářů.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované