Hlavní obsah

Počet diabetiků roste. Možná jste mezi nimi i vy a bohužel o tom nevíte

Foto: shutterstock.com / úprava Seznam Brand Studio

Před padesáti lety tvořili cukrovkáři dvě procenta dospělé světové populace, dnes je to asi 10 procent

Sedavé zaměstnání, pracovní stres, k tomu nevyvážená strava, navíc v nepravidelných intervalech. To vše přispívá k tomu, že se stále častěji potýkáme s civilizačními chorobami.

Článek

Jednou z nich je i cukrovka nebo-li diabetes, za niž v 90 procentech může právě nezdravý životní styl.

V Česku má cukrovku každý desátý člověk a mnoho dalších lidí o tom ani nemusí vědět. Mezinárodní diabetologická federace předpovídá další zhoršení tohoto trendu. A sice, že v roce 2045 bude jeden z osmi dospělých lidí na planetě žít s cukrovkou. Podle posledních průzkumů je v Česku milion diabetiků a v roce 2030 se očekává, že přibude dalších 200 až 300 tisíc nemocných. Možná je načase mít svou hladinu cukru pod kontrolou, například s přípravkem Barny’s DIAeffect.

Víte, proč se u nás onemocnění s názvem diabetes mellitus říká cukrovka?

Jde o zkrácený název pro úplavici cukernou. Řecký název diabetes je odvozen od slova diabano, což v překladu znamená průtok vody, která opouští tělo. Myslí se tím, že člověk s diabetem chodí často močit. Latinský název mellitus znamená medový. Připomíná, že moč cukrovkářů je nasládlá.

Foto: alavis-plus.cz

Počet cukrovkářů v Česku rok od roku rapidně roste

Když vás tělo varuje. Jak poznáte, že máte cukrovku?

Odhaduje se, že ohrožených lidí, kteří jsou ve stadiu, kdy se jejich tělo hůře vypořádává s cukrem v krvi, ale oni o tom ještě nevědí, může být v populaci až pět procent. V Česku jde o půl milionu lidí. Tato fáze před plným propuknutím cukrovky se odborně nazývá prediabetes. Jeho vývoj můžeme zásadně ovlivnit tím, že se začneme více hýbat a lépe jíst. Jaké jsou hlavní příznaky cukrovky?

  • Velká žízeň, pocit sucha v ústech
  • Únava a ztráta energie
  • Časté močení
  • Kožní problémy

Někdy se ale příznaky diabetu nemusí projevit vůbec. Takovému člověku pak bývá cukrovka diagnostikována pozdě, často až ve chvíli, kdy se dostaví vážná komplikace, která s neléčenou nemocí souvisí. Může to být například infarkt, mozková mrtvice či trvalé poškození zraku, ledvin nebo chodidel.

Foto: alavis-plus.cz

Barny’s DIAeffect obsahuje patentovanou složku Reducose® (extrakt z morušovníku), která napomáhá k normální hladině glukózy v krvi. Tím podporuje pocit sytosti a přispívá ke snížení nadváhy

Lidé znají diabetes již tisíce let

První známá zmínka o nemoci, jíž dnes říkáme cukrovka, sahá do starověkého Egypta. Už tehdy byly její projevy spojovány s velkou žízní a častým močením. Diagnostika se v dávných dobách prováděla různými metodami, včetně ochutnávání moči, což například praktikovali už v 6. století indičtí lékaři. Cukrovka byla ještě na začátku 20. století nemocí, na kterou se běžně umíralo.

TIP: Je velmi důležité chodit k praktikovi na preventivní kontrolu, při které se hladina krevního cukru zjišťuje. Můžete si ji však nechat změřit i v některých lékárnách. Většinou vás to vyjde jen na několik desítek korun. Zvlášť obezřetní by měli být lidé s nadváhou a ti, kteří už mají diabetiky v rodině.

Pohyb a zdravé jídlo výrazně pomáhají

Začít jíst zdravěji, hýbat se a zhubnout sice nejde ze dne na den, počítají se ale i malé krůčky. Podle americké studie může u lidí s nadváhou i jen malá redukce hmotnosti o 5 či 10 procent snížit riziko cukrovky dokonce o polovinu. Vůbec není nutné dávat si za cíl uběhnutí půlmaratonu. Pokud jsme nikdy moc nesportovali, je obyčejná chůze skvělým začátkem.

Foto: shutterstock.com

Změnou životního stylu můžeme nemoc oddálit, nebo se jí dokonce vyhnout úplně

Objev inzulinu zachraňuje lidské životy

Zlomový okamžik ve zkoumání diabetu nastal na konci 19. století, kdy němečtí lékaři Joseph von Mering a Oskar Minkowski vyjmuli slinivku břišní několika pokusným psům, u kterých se později objevily příznaky nemoci. Dokázali tak přímou souvislost cukrovky s fungováním tohoto orgánu. Brzy poté vědci zjistili, že slinivka produkuje látku, která ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Tento objev položil základy pro léčbu cukrovky. Vznikl tak lék, který jako první na světě tehdy smrtelně nemocným pacientům umožnil znovu plnohodnotně žít.

Menší porce jídla a pravidelný režim zabraňují výkyvům krevního cukru

Je dobré vyvarovat se nadměrné konzumaci cukru a zároveň rozlišovat, o jaký typ jde. Vybírejte hlavně pomalé cukry, které jsou pro tělo prospěšné. V odbornější literatuře se v této souvislosti používá označení glykemický index (GI). Potraviny s nízkým GI způsobují pomalejší a dlouhodobější zvýšení hladiny cukru v krvi, zatímco ty s vysokým GI mají tendenci ji rychle zvyšovat.

Foto: alavis-plus.cz / Seznam Brand Studio

Sledovat GI by měli hlavně diabetici a ti, kdo se snaží udržet si stabilní hladinu cukru v krvi

Mějte cukr a svou hmotnost pod kontrolou s DIAeffectem

K udržení normální hladiny cukru v krvi pomáhá přírodní patentovaná látka Reducose®, která je hlavní složkou v doplňku stravy Barny’s DIAeffect. Vedle toho, že brání výkyvům v hladině krevního cukru, podporuje i pocit sytosti, a tím pomáhá regulovat tělesnou hmotnost. Co všechno umí?

  • Zabraňuje rychlému vzestupu a poklesu glukózy v krvi.
  • Působí bezprostředně po jídle.
  • Představuje zdroj pro střevní bakterie a poskytuje tak výhody pro zdraví střev.
  • Podporuje pocit sytosti.
  • Je bez vedlejších účinků.

Tajemství spočívá v účinné látce Reducose® současně s esenciální aminokyselinou L-leucinem a dávkou organicky vázaného chromu. Reducose® blokuje trávicí enzymy na intestinální sliznici, odkud se nestrávené sacharidy pomalu přesouvají do tlustého střeva.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované