Hlavní obsah

Takhle to vypadá v praxi: Sdílená energie pro bytový dům, který spojil síly se střešní fotovoltaikou

Foto: S-Power Energies

Takhle to vypadá v praxi. Majitelé bytu v osmipatrovém sídlištním domě v pražských Stodůlkách spojili síly se střešní fotovoltaikou

Reklama

Dlouho to vypadalo, že solární elektrárny na střechách bytových domů jsou jen nedosažitelným snem. Doba se naštěstí mění! Tím, co dříve tuto možnost brzdilo, byla legislativa. Přinášíme dobrou zprávu: Situace se výrazně zlepšila!

Článek

Důkazem jsou spokojení obyvatelé pražského domu se střešní fotovoltaickou elektrárnou.

Majitelé bytu v osmipatrovém sídlištním domě v pražských Stodůlkách se už dlouho zajímali o fotovoltaický systém pro jejich dům. Jejich domácí rozpočet utrpěl krizí a zároveň chtěli vlastním zdrojem energie směřovat k opravdu ekologickému způsobu života. Jejich bytové družstvo už k úspoře využívalo tepelné čerpadlo. Proč tedy nezískat ještě levnější provoz domu i domácností?

Na jaře 2023 se do centra jejich pozornosti dostala nová vyhláška týkající se sdílení elektřiny z fotovoltaické elektrárny mezi jednotlivé domácnosti. Bytové domy nemohly do oné chvíle podobný způsob distribuce využívat bez možných rizik s tím spojených. Jejich představa o úspornější výrobě energie ze slunce mohla získat skutečnou podobu.

Nesmělé kroky k energetické nezávislosti

Na jednom z klíčových setkání bytového družstva se rozhodli navrhnout pořízení fotovoltaického systému na střechu domu. K velkému překvapení všichni majitelé s nápadem být energeticky nezávislí souhlasili a začali jednat. Výsledek? Do čtyř měsíců od podpisu smlouvy mohli užívat nový fotovoltaický systém k dodávání energie nejen ve společných prostorech domu, ale dokonce i v každé domácnosti zvlášť.

Důraz na individuální řešení a perfektní spolupráci

Jednatel bytového družstva oslovil odborníky na technologie pro energetickou soběstačnost i pro bytové domy ze společnosti S-Power Energies. Při zvolení odborné firmy dal na velké množství pozitivních referencí, realizacíkompletní servis na klíč. Okamžitě ho příjemně překvapila rychlost, s jakou reagoval odborný technik z S-Power Energies na jeho poptávku.

Do dvou dnů si s ním domluvil schůzku a poslal mu také prvotní nabídku s kalkulací úspory. Ta našeho jednatele zaujala a do týdne došlo na bezplatnou osobní konzultaci a prohlídku domu. Při ní musel ocenit, že technici S-Power Energies přistupovali k budoucí projektu zodpovědně a individuálně na míru konkrétního domu a potřeb jeho obyvatel. Jasně kladli důraz na vhodné nadimenzování střešní elektrárny a na nejvýhodnější distribuci vyrobené energie.

Co když ale někdo z vlastníků bytu nebude souhlasit s nákupem střešní elektrárny?

Dříve by to znamenalo stopku pro všechny ostatní majitele bytů. Podle nové vyhlášky už jednotný souhlas nepotřebujete. Nyní vám stačí dvě třetiny hlasů spoluvlastníků. Kdo nemá zájem, nemusí se zapojovat. Řešením je sdílení energie přes alokační klíč. Jedná se o procentuální rozdělení přebytků energie mezi jednotlivé byty. Ty se využívají, až se pokryje spotřeba pro společné prostory domu, jako je osvětlení a výtah.

Foto: S-Power Energies

Při zvolení odborné firmy vsadili obyvatelé bytového domu v pražských Stodůlkách na velké množství pozitivních referencí, realizací a na kompletní servis na klíč

Konkrétní nabídka projektu solární elektrárny

Po osobní schůzce jednatel čekal na slíbené transparentní nacenění a na podklady, které se chystal předložit bytovému družstvu ke schválení. Všichni majitelé bytů jednohlasně souhlasili s pořízením střešní elektrárny s jedním sloučeným odběrným místem a dohodli se na rozúčtování spotřeby energie mezi domácnostmi.

Podmínkou je zvolit si jednoho distributora pro všechny byty. Vybrali si výhodnější řešení: platba za jedno odběrné místo je nižší než za 24 samostatných odběrných míst. Nezalekli se ani vyšších pořizovacích nákladů na podružné měření. Projektové oddělení společnosti S-Power Energies se mohlo pustit do realizace.

Zajímají vás reálné výhody pořízení vlastního zdroje energie pro bytový dům? Rádi vám nabídneme konkrétní čísla

Na střechu bytového domu ve Stodůlkách bylo firmou S-Power Energies instalováno 42 panelů s výkonem 460 Wp. To znamená, že elektrárna by měla vyrobit 20 MWh energie ročně, což pokryje značnou část spotřeby domu.

Přebytky, které nepadnou na společné prostory a domácnosti, se použijí k ohřevu TUV nebo k provozu tepelného čerpadla. Pokud zbyde nějaká energie navíc, uloží se do 19kWh lithiových baterií, ze kterých se dá elektrická energie čerpat večer nebo se může prodat do sítě.

Protože každý panel dostal tzv. optimizér, měli obyvatelé domu jistotu, že dostanou z každého panelu maximum. Případné poškození nebo zastínění panelu možná sníží jeho výkon, ale elektrárna pojede na 100 procent. Optimizér je také významný bezpečnostní prvek fotovoltaické elektrárny, který v případě rozpojení zajistí bezpečnou výši napětí pro manipulaci, například pro hasiče. Navíc díky instalaci optimizérů získá majitel fotovoltaiky možnost online monitorování až na úroveň jednotlivého fotovoltaického panelu.

Foto: S-Power Energies

Na střechu bytového domu ve Stodůlkách bylo firmou S-Power Energies instalováno 42 panelů s výkonem 460 Wp

Realizace s dotacemi

Naštěstí součástí nabídky S-Power Energies bylo také vyřízení všech důležitých povolení v ceně fotovoltaiky a ověření potřebné k uskutečnění projektu. Realizační firma se také ujala vyřízení dotací, protože na pořízení fotovoltaiky pro bytový dům můžete čerpat až 50procentní dotaci z programu Nová zelená úsporám a od září 2023 budou dotace ještě výhodnější. Obyvatelům osmipatrového domu jednoznačně odpadlo mnoho starostí.

Víte, co je často potřeba vyřídit k realizaci projektu samostatné střešní fotovoltaické elektrárny na bytovém domě?

  • Stavební povolení
  • Licence ERÚ (u fotovoltaik do 50 kWp není potřeba)
  • Povolení Národního památkového ústavu (pokud se objekt nachází v chráněném území)
  • Statický posudek
  • Požárně bezpečnostní řešení
Foto: S-Power Energies

Díky štědré dotaci NZÚ celý projekt vyšel na 710 420 korun. Bez dotace by to ale bylo 1 322 220 korun

Nechme promluvit konečná čísla

Díky štědré dotaci NZÚ celý projekt vyšel na 710 420 korun. Bez dotace by to ale bylo 1 322 220 korun. Návratnost investice by měla být kolem 4,5 roku, přičemž životnost fotovoltaického systému je 25 let.

Přehledný účet

Výsledná cena 710 420 korun

Celková kalkulace 1 322 220 korun

Celková dotace NZÚ 611 800 korun

  • Dotace na instalovaný výkon 15 000 Kč/kWp 289 800 korun
  • Dotace na baterie 10 000 Kč/kWh 192 000 korun
  • Dotace na připojené domácnosti 5 000 Kč/byt 115 000 korun
  • Dotace na projekt 15 000 korun

Kalkulace dotací ovšem není finální. Od září totiž budou platit nové podmínky, které nabídnou ještě výhodnější řešení. Už teď je tedy jasné, že ve výsledku tento dům dosáhne na vyšší podporu ve výši 50 procent. Ve výsledku by tak finální cena měla být 661 110 korun.

Tip: Společenství vlastníků jednotek domu a bytová družstva mají možnost požádat o vyplacení až 100procentní dotace předem, a to formou zálohy.

Foto: S-Power Energies

Hlavní benefity fotovoltaické elektrárny pro bytové domy s realizací od společnosti S-Power Energies

Finální kroky ke štědrým úsporám

Samotná instalace probíhala během několika málo dnů. Poslední kroky náležely distributorovi energie. Provedl revizi elektroinstalace, vyměnil elektroměr, který měří přebytky, a připravil vše pro sdílení energie. Fotovoltaika běžela okamžitě po jeho zapojení a jeho obyvatelé začali šetřit 50 procent nákladů na energie.

Touto realizací se rozhodli optimalizovat energetickou bilanci domu. Mohou společně investovat a zároveň uspořit. Přebytky vyrobené energie mohou přeprodávat zpět do distribuční sítě. Nyní jsou chráněni před rostoucími cenami energií.

Investice do fotovoltaiky pro bytové domy jsou nyní reálnou možností. S novou legislativou, dotační podporou a odborníky z S-Power Energies se můžete stát součástí energetické revoluce. Jako obyvatelé osmipatrového domu v Praze. Ušetříte peníze, chráníte životní prostředí, získáte energetickou soběstačnost a přispějete ke zlepšení světa. Co může být lepšího?

Udělejte si malý kvíz a ověřte si své znalosti:

1. Jak dlouho trvala samotná instalace fotovoltaického systému ve zmiňovaném bytovém domě?
2. Jaké úspory na nákladech na energie mohou dosáhnout obyvatelé bytového domu díky fotovoltaickému systému?
3. Jakou hlavní výhodu přináší použití lithiových baterií ve spojení s fotovoltaickými panely pro ukládání přebytečné energie?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované