Hlavní obsah

Sherlock Senior aneb Letní mediální škola pro seniory

Sherlock Senior.

Jste vy, vaši rodiče, babičky nebo dědečkové v důchodovém věku? Redakce Seznam Zpráv pořádá stáž o médiích a dezinformacích. Hledá se Sherlock Senior!

Článek

Poznámka: Letní mediální škola už sice proběhla, v projektu ale pokračujeme. Zjistěte více v následujícím odkazu:

Zjistěte víc o programu Sherlock Senior

Zajímá vás, jak fungují média? Chcete vědět, kde vznikají zprávy? Rádi byste zjistili víc o dezinformacích, hoaxech a řetězových e-mailech? A jste už v důchodu? Přihlašte se na čtyřdenní stáž v redakci Seznam Zpráv.

Co vás čeká?

  • Pondělí: Seznámení s ostatními Sherlocky u kávy. Představení letní školy. Podíváte se do naší redakce, studií a zjistíte více o naší práci.
  • Úterý: Kde se berou zprávy a jak víme, že jim můžeme věřit? Cesta od události k titulku. Vyzkoušíte si, jak funguje zpravodajství.
  • Středa: Sociální sítě. Poznejte Twitter, Facebook a Instagram. Jak na sítích kolují informace, koho na nich můžeme najít a proč zajímají novináře?
  • Čtvrtek: Dezinformace. Čemu můžeme věřit? Jak se šíří nepravdy a co je za řetězovými e-maily? A jak můžeme informace sami ověřovat?

Místo a čas konání

Anděl, Praha 5, denně v odpoledních hodinách. Účast je zdarma, kapacita je však omezená.

Podmínky

Důchodový věk, schopnost práce s počítačem a internetem, zájem o téma a účast na celém programu.

Máte zájem?

Pošlete nám e-mail s detaily o Vás a o Vaší motivaci spolu s kontaktními údaji na adresu barbora.sedlackova@firma.seznam.cz a my se vám ozveme.

Doplnění: Letní mediální škola proběhla na začátku července, připravujeme však pokračování. Máte vy či vaše organizace zájem se zúčastnit nebo byste rádi, aby přijel Seznam za Vámi mimo Prahu? Napište na barbora.sedlackova@firma.seznam.cz nebo nám zavolejte na číslo +420 604 586 980.

Reakce účastníků

Minulý týden byl pro mne opravdu nezapomenutelný zážitek. Prožít čtyři odpoledne v tak přátelském ovzduší, jaké jste Vy všichni pro nás vytvořili, se jen tak někomu nepoštěstí. Děkuji. Poznala jsem naprosto neznámé prostředí, ve kterém jsem se cítila přirozeně. Také jsem poznala osobnosti, které vídám na obrazovce, a osobnosti, které jsou uvedeny v titulcích. A to je velký zážitek. V případě, že budete pořádat pokračování kursu, určitě se zúčastním.

Ilona

Děkujeme moc za zajímavé až vyčerpávající materiály, stejně jako za skvělý kurs a vlídné zacházení. Seminář měl velice dobrou stavbu od základu po top informace k fake news / hoaxům. Přínosný byl i menší počet účastníků a naproti tomu možnost slyšet a setkat se s řadou Vašich kolegů a kolegyň. Sherlockům zdar!

Mojmír a Jana

Žádné připomínky nemám, jen samou chválu za Váš přístup k nám všem a perfektně vybrané přednášky. Můj dík patří i přednášejícím za zajímavé přednesy. Prostě díky Vám se dobrá věc podařila a pokud bude v budoucnu pokračování – už předem se těším. Musím se také pochlubit: došel mi „fejk“ od spolužačky a na můj email, ať mi už nic takového nepřeposílá, chtěla vědět, jak jsem ho poznala. A tak jsem jí na základě poznámek ze čtvrteční přednášky poslala tuto informaci. Patří Vám všem včetně Seznamu moje díky a ráda svoje poznání budu šířit dále.

Helena

Staraly jste se o nás na 200%! Stále usměvavé, příjemné.. Přednášky byly velice zajímavé, ale to, co bylo snad nejlepší, jak jste nás zapojovali „do hry“. Je úplně něco jiného poslouchat, jak se co dělá, a zkoušet to sám. Nejen že to zbavovalo jakékoli únavy, ale nutilo nás to přemýšlet, zkoušet, ptát se. A blok je málem celý popsaný… Tento zážitek píši nejen jako můj hluboký prožitek, ale i jako „profík“ – jsem psycholožka a přesně takhle by měla vypadat všechna školení nebo výuka. Certifikát už je v rámečku a až si koupím hřebíček, tak bude viset na stěně. Ať Vám lidé dělají taky takovou radost, jako vy jste udělali nám.

Hana

Sherloci Senioři si mohli vyzkoušet přípravu Večerních zprávVideo: Seznam Zprávy

Doporučované