Hlavní obsah

Říjnový Zpravodaj Sherlock Senior

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

V sekci věnované mediálnímu vzdělávání si ukážeme, jak snadné je pro manipulaci využít výroky autorit, v závěru vám nabídneme důležité zprávy, které by vás neměly minout.

Článek

Milé čtenářky a milí čtenáři!

Posíláme vám říjnový Zpravodaj Sherlock Senior s výběrem aktuálních hoaxů a fake news. V sekci věnované mediálnímu vzdělávání si ukážeme, jak snadné je pro manipulaci využít výroky autorit, v závěru vám nabídneme důležité zprávy, které by vás neměly minout. A nezapomeňte! Pokud objevíte zprávu, která by podle vás mohla být hoaxem, napište nám, prosím.

Aktuální hoaxy: Svatebčané hajlující před ukrajinskou vlajkou. Významná vědkyně žádá snížení světové populace o 90 %. Tisícovka vědců zpochybnila klimatické změny

Ukrajina nemá registrované hranice

V souvislosti s fiktivním referendem ve čtyřech oblastech východní Ukrajiny se v řetězových e-mailech a na sociálních sítích objevily informace o tom, že Ukrajina nemá registrované ani mezinárodně uznané hranice. A navíc, autorem tohoto tvrzení má být bývalý tajemník OSN Pan Ki-mun.

Jenže žádný stát si nemusí nechat registrovat hranice, ty jsou uznávány smlouvami se sousedními zeměmi. V případě Ukrajiny a Ruské federace jsou vzájemné hranice smluvně garantovány několikrát. Nejvýznamněji tzv. budapešťským memorandem z roku 1994, kterým Ukrajina odevzdala své jaderné zbraně výměnou za uznání hranic a bezpečnostní garance pro případ napadení. Hranice Ukrajiny dokonce garantoval i současný kremelský vládce Vladimír Putin smlouvou v roce 2004.

Přes tisíc vědců a odborníků popřelo klimatické změny

Stejně jako koronavirus či cenotvorba energií je i klimatická změna velmi odborným tématem, k jehož pochopení často nestačí přečtení článku na Wikipedii. Jsme proto odkázáni na autority, které k nám často promlouvají z médií. A když chceme nějaký jev popřít, zpochybníme proto vědeckou autoritu (například sdělením, že danému vědeckému pracovišti někdo za tyto znepokojivé zprávy platí), nebo uděláme odborníka z někoho jiného. Například portál The Epoch Times převzal zprávu s informací, že manifest zpochybňující klimatické změny podepsalo 1 100 vědců a odborníků. Když si zkontrolujeme seznam podepsaných za Českou republiku, najdeme zde novináře, lékaře a mezi jinými i ekonoma Václava Klause. Dá se předpokládat, že i v jiných zemích toto memorandum podepsali lidé, jejichž odborná znalost tématu je nulová nebo povrchní. Což ovšem nevylučuje fakt, že mnozí podepsaní jsou skutečnými odborníky v jiných oblastech.

Významná vědkyně Jane Goodall vyzvala ke snížení světové populace o 90 procent

Jiří Havel, jeden z aktérů iniciativy Česká republika na 1. místě, která stojí za protivládními demonstracemi, sdílel video, v němž měla významná vědkyně Jane Goodall navrhnout snížení světové populace o 90 %. V postu je uveden výrok: „Nemůžeme se schovávat před růstem lidské populace, protože víte, že to je příčinou všech problémů. Nic z toho by se nestalo, kdyby byl počet obyvatel stejný jako před 500 lety.“ I když si výrok přečtete opakovaně, není z něj patrné, že by vědkyně navrhovala snížení počtu lidí na planetě. Jen uvádí, že mnoho problémů je způsobeno rychlým růstem světové populace.

Jedná se o klasický příklad manipulace, v tomto konkrétním případě jde o tzv. rámování (angl. framing). Více než samotná informace (která je zde uvedena zcela správně) je totiž důležitější, do jakého kontextu výrok zasadíte a jak ho vysvětlíte. A už je asi jedno, že Jane Goodall, která se proslavila zkoumáním života šimpanzů, navrhuje pro zpomalení růstu počtu lidí lepší vzdělávání pro dívky, podporu plánovaného rodičovství apod.

Svatebčané hajlují před ukrajinskou vlajkou

​​​​​​​Jako důvod své agrese vůči Ukrajině uvedl Vladimír Putin denacifikaci svého východního souseda. V minulém Zpravodaji jsme vysvětlovali, jak je to s údajnými Ukrajinci s vytetovanými hákovými kříži na fotografii z Chorvatska, ze kterých se nakonec vyklubali hudebníci maďarské neonacistické skupiny. Dezinformátoři jsou však neúnavní a přinášejí další falešné důkazy. Řetězovými e-maily se proto šíří fotografie svatebčanů, kteří hajlují před ukrajinskou vlajkou. Příjemce zprávy si tak má myslet, že nacismus je v ukrajinské společnosti hluboce zakořeněný, přestože svatebčané ani hosté vůbec nevypadají jako extrémisté.

Dle technologie, která umožňuje zjistit, jakými úpravami fotografie prošla, je zřejmé, že na původním snímku byla místo modré barvy černá. Žluto-černá byla vlajka Ruska v letech 1858–1896. Podle budovy za svatebčany a pomníku je zřejmé, že fotografie byla pořízena v Novokuzněcku. Svatebčané tak nejsou Ukrajinci, ale pravděpodobně Rusové.

Výběr aktuálních hoaxů vychází z portálu francouzské zpravodajské agentury AFP a z webů https://www.fakticke.info/Ověřovna! Českého rozhlasu.

Téma z mediálního vzdělávání

​​​​Odvolání se na autoritu zvyšuje důvěryhodnost

Na jednom z řetězových e-mailů si můžeme ukázat, jak se ve sdělení pracuje s výroky autorit.

Zde je text:

„Karel Kryl – píseň Mešita – to je neuvěřitelné.

Píseň, kterou nepouštějí ani v jednom rádiu, od Karla Kryla.

Už před víc jak 25 lety to věděl.

Při té písni mi běhá až mráz po zádech.

Tohle by si měli pouštět několikrát denně v poslanecké sněmovně a v EU při zasedáních.

Jenže jeho píseň zmizela z internetu.

Najdete ji jen v podání Ortelu.“

E-mail byl uveden sdělením: „Zjevně nebyl blbec, jako jeho dnešní pohrobci, co to převracejí naruby.“

Podle obsahu e-mailu je autorem písně Mešita od skupiny Ortel Karel Kryl. Skupina Ortel se kvůli minulosti svého frontmana Tomáše Ortela, který působil v neonacistické kapele Conflict 88, potýká s nařčením z podpory xenofobních a rasistických postojů. Autor e-mailu tak chce pravděpodobně ukázat, že píseň není nijak závadná, protože je od Karla Kryla. Karel Kryl je v české společnosti uznávanou legendou, kterou se málokdo opováží zpochybnit. V e-mailu je taktéž naznačeno, že někdo všechny nahrávky Mešity od Karla Kryla z internetu maže, takže o autorství v důsledku cenzury nemáme důkaz. Jenže Karel Kryl zemřel v roce 1994, kdy ještě většina společnosti vůbec netušila, že nějaký internet existuje. Pokud by byl Karel Kryl autorem písně Mešita, byla by dohledatelná na některém jeho albu a nebylo by třeba ji hledat na internetu. Mazat příspěvky či písně mohou jen provozovatelé webů (jako Facebook nebo YouTube), ale pokud by někdo umístil originál písně na svůj web, nikdo by píseň smazat nemohl.

V tuto chvíli není důležité, že obsah řetězového e-mailu není pravdivý. Zajímavé je spojení s autoritou, kterou Karel Kryl zosobňuje. S důvěryhodností autorit velmi dobře pracují také tvůrci reklamy. Když bude chtít výrobce zubních past více prodávat, pravděpodobně se v reklamě objeví lékař. Podobně se na autority odvolávají i politické strany, které do svých kampaní zvou významné osobnosti z oblasti kultury či sportu. Pozitivně vnímanou autoritou jsou i váleční veteráni či hrdinové, kteří někomu zachránili život. Ty pak považujeme za etalon morálky, za osoby, které vždy vědí, co je správné. Stejně dobře jsou přijímání i akademici.

V řetězovém e-mailu byl uveden Karel Kryl, který tak měl legitimizovat boj proti muslimům. Často se ale objevují i významné historické osobnosti, které si nikdo nedovolí zpochybnit. Tím může být například náš první prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Jeho jménem se zaštiťují všichni, od liberálů po nejvíce konzervativní nacionalisty. A nevadí, že se z kontextu vytrhne jen jediný výrok. Ale představme si Tomáše G. Masaryka v jeho době: Zpochybnil pravost Rukopisu královédvorského i zelenohorského, které byly považovány za poklad české jazykové historie. Zastal se německy mluvícího Žida Leopolda Hilsnera, čímž si proti sobě poštval i vlastní studenty. A v době bujícího národního obrození si vzal za manželku Američanku, a dokonce přijal její příjmení.

​​Autoritou mohou být i média. Existují média, kterým věříme, a ta, kterým nevěříme. Pokud někdo uvede argument, že „to psali v New York Times“, mnozí nebudou o důvěryhodnosti pochybovat. Podobně funguje i antiautorita: Pokud informace zazněla v konkrétním médiu, tak jí někteří z principu nevěří.

Může vás zajímat

Jak číst fakturu za elektřinu a jak se v ní vyznat

Vyúčtování by mělo obsahovat kontaktní údaje jak zákazníka, tak dodavatele, případný přeplatek či nedoplatek, přehled plateb za uplynulé období, rozpis záloh na další rok a informace o možné reklamaci.

Spotřebu energií můžete řešit i u pronájmu

Zjistit měsíční náklady konkrétního bytu na korunu přesně je dnes kvůli nepředvídatelným cenám energií takřka nemožné. Lidé se tak bojí, že si pronajmou nebo koupí nemovitost, kde jim peníze „vyletí komínem“ v platbách za energie. Jak odhadnout, kolik zaplatím za energie? Poslechněte si návod v podcastu Ve vatě.

Kdy budou nové dálnice?

Ministr dopravy Martin Kupka představil rekordní dopravní rozpočet na příští rok ve výši 150 miliard korun. Vyplývá z něho, že do konce volebního období Fialovy vlády má být kompletně dokončeno 164 kilometrů dálnic včetně dálnice D3 k rakouským hranicím.

Tichá revoluce žen

Česká politika je svým způsobem „chlapský“ skanzen. A to dokonce i na poměry našeho regionu. Atmosféra ve společnosti se ale mění. Ve Sněmovně je nejvíc žen v historii. Političky se už navíc nebojí přihlásit k feminismu. Více čtěte v analýze Terezy Šídlové.

Prosíme, abyste náš Zpravodaj sdíleli se svými blízkými z řad seniorů. Pokud by ho i oni chtěli odebírat, stačí kliknout na tento odkaz a uvést e-mailovou adresu.

Reklama

Související témata:

Doporučované