Hlavní obsah

Únorový Zpravodaj Sherlock Senior

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

V úvodu najdete aktuální hoaxy a v sekci věnované mediálnímu vzdělávání vám doporučujeme zajímavý dokument o médiích i nové termíny online kurzů.

Článek

Milé čtenářky a milí čtenáři,

dostáváte náš únorový Zpravodaj Sherlock Senior. V úvodu najdete aktuální hoaxy a v sekci věnované mediálnímu vzdělávání vám doporučujeme zajímavý dokument o médiích i nové termíny online kurzů. V závěru přikládáme důležité zprávy, které vám mohly uniknout. Pokud narazíte na informaci, která by podle vás mohla být hoaxem, napište nám, prosím.

Aktuální hoaxy: Ve Velké Británii budou muset očkovaní platit škody vzniklé například při autohavárii. Dle Ústavního soudu po nás nikdo nemůže požadovat certifikát o očkování. Vakcinace způsobují rakovinu

Na Slovensku zrušili roušky, karantény i režim OP/OTP

Na sociálních sítích a řetězovými e-maily se šíří zpráva, že slovenský Ústavní soud zrušil roušky, karantény, covid pasy i režim OP/OTP. Článek odkazuje na slovenský deník Postoj, ale webový odkaz nikam nevede. Text se však velmi podobá článku z portálu Badatel.net. Francouzská zpravodajská agentura AFP (francouzská obdoba České tiskové kanceláře) se proto obrátila na šéfredaktora deníku Postoj Martina Hanuse, který odpověděl: „Z kontextu vyplývá, že v případě tohoto textu se jednalo o blog, tedy o neredakční obsah. Pokud tedy portál Bádateľ napsal, že jde o článek Postoje, autor portálu buď nechápe rozdíl mezi texty redakce Postoje a blogy desítek přispěvatelů, nebo záměrně dezinformuje.“

A jaká je pravda? Nález slovenského Ústavního soudu, o kterém informovala většina slovenských médií, obsahuje podobné výtky, které měl i český Ústavní soud k našim opatřením: špatné zákonné provedení a nejasná zdůvodnění. Ve slovenském nálezu dokonce stojí: „Nebezpečné nakažlivé choroby ohrožují zdraví celé populace. (…) Je v souladu s pozitivním závazkem státu podle čl. 40 ústavy chránit celou společnost před tímto stavem z pozice státu. Na jedné straně je zdraví a jeho ochrana záležitostí každého jednotlivce, na straně druhé je veřejné zdraví záležitostí společnosti a týká se každého jejího člena. Nelze proto pochybovat o nutnosti a prospěšnosti toho, zákonem upravovat opatření a ukládat povinnost prevence vzniku a šíření nakažlivých chorob.“ Zákon nakonec nabyl účinnosti.

Tento příklad je ukázkovou dezinformací. Informace má pravdivý základ, ale je účelově interpretována chybně. Autoři této dezinterpretace se totiž spoléhají na to, že většina čtenářů právu nerozumí a nebude si informace ověřovat.

Ve Velké Británii nebudou očkovaným vypláceny životní ani například havarijní pojistky

Na základě zprávy UK Health Security Agency (UKHSA) z října 2021 byla britská vláda údajně nucena přiznat podvod. Podle informace, která se šíří v zahraničí a u nás ji přejaly portály CZ24.cz a Tadesco.org, studie údajně prokázala, že očkovaní již nikdy nebudou schopni získat plnou přirozenou imunitu vůči variantám koronaviru ani jakémukoliv jinému viru. Očkovaní tak mohou zapomenout nejen na vyplacení životní pojistky v případě úmrtí, ale budou muset ze svého zaplatit i škody po autohavárii.

Ve zprávě na straně 23 skutečně stojí, že specifická hladina protilátek byla u očkovaných osob dvakrát nižší. To však není nic nečekaného. Ze zprávy UKHSA vyplývá, že snížená hladina protilátek je způsobena tím, že po očkování má člověk nižší podíl koronavirových infekcí, na které tak tělo nemusí vytvářet protilátky. To potvrdila i další studie z loňského prosince. Což je úplně něco jiného, než když očkovaný ztratí imunitu na celý život.

Ústavní soud rozhodl, že nikdo nemusí nikomu sdělovat, zdali je očkovaný

Přes tisíc sdílení na sociálních sítí má příspěvek s fotografií rozhodnutí Ústavního soudu, kde je uvedeno, že „nejste povinni nikomu sdělovat, zda ne/jste očkovaní. Nikdo není oprávněn tuto informaci po vás vyžadovat. Nemusíte nikomu nic ukazovat: ani hygieně, ani policii, ani v restauraci, ani v zaměstnání.“ Když si porovnáte fotografii rozhodnutí Ústavního soudu na Facebooku s originálním dokumentem, uvidíte sice stejné jednací číslo, ale zbytek textu se liší. Pozorným očím neunikne, že v dokumentu na Facebooku je v horní i dolní části textu odlišný font písma. Na Facebooku se tak objevil falešný dokument.

I přesto je ale zajímavé, o co v pravém rozhodnutí Ústavního soudu šlo. Právnička Vendula Záhumenská požadovala informaci o počtu očkovaných soudců a asistentů Ústavního soudu. A ten tuto žádost zamítl, protože „Ústavní soud nezjišťuje a ani nemá právo zjišťovat tyto informace o zdravotním stavu soudců či asistentů soudce, ledaže by bezprostředně souvisely s výkonem práce či plněním povinností, které jsou ukládány zákony“.

Americká zdravotnice: Očkování proti covidu je neúčinné a může způsobit rakovinu

Velmi populárním se stalo video, ve kterém zdravotní sestra Morgan Wallaceová sděluje školské radě v Severní Karolíně šokující informace o důsledcích očkování. Pro české diváky video přeložil portál Otevřisvoumysl.cz a jen na Facebooku měl příspěvek přes 15 000 sdílení. Morgan Wallaceová mimo jiné ve videu uvádí: „Uvědomila jsem si, že pacienti zbytečně umírali kvůli tomu, že vláda blokovala možné léčby covidu. Všichni, kteří zemřeli s covidem, by měli být považováni za zavražděné… Napumpovali jste si do těla miliony spike proteinů a jste časovanou bombou pro rakovinu, krevní sraženiny či jakékoliv jiné zdravotní problémy… Vakcína nebude fungovat. Včasná léčba vždy fungovala a spousta lidí umřela kvůli špatnému vedení vlády.“

Proti slovům Morgan Wallaceové však stojí studie vydaná Evropskou lékovou agenturou (EMA) v lednu letošního roku, jejíž závěry potvrzují, že „očkování nadále poskytuje vysokou úroveň ochrany před závažným průběhem nemoci a hospitalizací související s variantou omikron“. Podle izraelské studie z loňského prosince třetí dávka vakcíny snížila u varianty delta počet hospitalizací o 93 %, počet závažných onemocnění o 92 % a počet úmrtí souvisejících s covidem o 81 %.

Výběr aktuálních hoaxů vychází z portálu francouzské zpravodajské agentury AFP.

Témama z mediálního vzdělávání: Televizní dokument o médiích a on-line kurzy zdarma

Zajímavý dokument (Ne)mocná média

Doporučujeme zhlédnout zajímavý dokument České televize o současné situaci v tuzemských médiích. Pochopíte pozadí jejich financování i hledání vhodného obchodního modelu pro přežití profesionální žurnalistiky.

Online kurzy mediálního vzdělávání zdarma

Vyberte si některý z online kurzů mediálního vzdělávání, které jsme pro vás připravili zdarma. Termíny i odkaz pro přihlášení najdete níže.

Zpravodajské hodnoty, úterý 15. února, 10.00‒11.30 hodin

Lekce vám pomůže pochopit, jak se tvoří zpravodajství. Součástí lekce je hra na editora, kde určíte, co se dostane do hlavní zpravodajské relace, a následně si na pěti televizních stanicích z jednoho dne ověříte, zda mají profesionální editoři stejný názor.

Fakta, osobní sdělení, názory, úterý 22. února, 10.00‒11.30 hodin

Dovednost odlišit osobní názory či komentáře od faktů je klíčová schopnost, abyste se mohli ubránit manipulacím. Proto je dobré poznat, kdy se nám novinář či řečník snaží podsunout svůj osobní pohled.

Mediální průmysl a reklama, úterý 1. března, 10.00‒11.30 hodin

Pochopíte, proč mediální domy kupují další časopisy, weby či rozhlasové stanice a jaké výhody z toho mají.

Porevoluční vývoj českých médií, úterý 8. března, 10.00‒11.30 hodin

V kurzu se vám propojí v souvislostech vše, co jste v posledních třiceti letech ve vývoji českých médií zaznamenali, ale nevnímali jako celosvětový trend.

Dějiny médií, úterý 15. března, 10.00‒11.30 hodin

Dozvíte se, jak se v historii šířily informace a jak soudobá média měnila společnost.

Jak vzniká zpravodajství, úterý 29. března, 10.00‒11.30 hodin

Lekce vás provede od události ke vzniku zprávy. Poznáte strukturu zprávy a jednotlivé redakční pozice.

Mediální průmysl a reklama, úterý 12. dubna, 10.00‒11.30 hodin

Pochopíte, proč mediální domy kupují další časopisy, weby či rozhlasové stanice a jaké výhody z toho mají.

Přihlásit se můžete zde.

Může vás zajímat

Haló, tady hygiena

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo první informace o tom, jak by měly vypadat SMS zprávy, v nichž bude hygiena oznamovat izolaci nebo karanténu. Mají obsahovat speciální kód, kterým by si příjemce mohl na stránkách hygienické stanice ověřit pravost zaslané SMS.

Vakcína pro nejmenší

Američtí regulátoři posuzují první vakcínu proti covidu pro děti mladší 5 let. Společnosti Pfizer a BioNTech předložily žádost o povolení na výzvu úřadů, samy chtěly ještě počkat. Rozhodnutí regulátorů by mohlo přijít ještě tento měsíc a samotné očkování nejmladších začít v březnu.

Jak se zaregistrovat k očkování novou vakcínou

Od začátku února je možné se registrovat na očkování vakcínou od společnosti Novavax. Je to první dostupná proteinová vakcína proti covidu vytvořená technologií známou desítky let – nemusela by tedy vadit lidem, kteří dosud očkování odmítají z důvodu, že se jedná o neozkoušené vakcíny. Jak funguje a jak se k ní zaregistrovat?

Kdo se nejvíc zasloužil o obnovení olympijských her?

Pierre de Coubertin? Ten si možná myšlenku jen brilantně přisvojil. Spíš to vše začalo dávno předtím, než se de Coubertin narodil. Pohled do málo známé historie olympijských her od Michala Komárka.

Reklama

Související témata:

Doporučované