Hlavní obsah

Šídlo: Není tu dost silný lídr, který by se Babišovi postavil sám

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Opozice nedokázala v zásadních tématech v kampani Andreje Babiše překřičet.

Reklama

Článek

Nejsem si jistý, že skončí éra Andreje Babiše. Zásadní zlom v české politice přijde teprve s odchodem Miloše Zemana. Pandora Papers nejsou „lithiem“ těchto voleb, je to komplikovaná kauza a voliči Babiše mu to odpustí, říká Jindřich Šídlo.

Volby, které začínají tento pátek odpoledne, nemají jiné téma, než je Andrej Babiš. „A to jak ze strany opozice, tak i z pohledu premiéra. Andrej Babiš v kampani staví svou pozici na sdělení: buď já, nebo oni. A mě přece dobře znáte,“ říká šéfkomentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo v podcastu Stopáž.

Andrej Babiš je podle něj ve složitější situaci než před čtyřmi lety. A připomíná, že obhájit post předsedy vlády se povedlo jen Václavu Klausovi v roce 1996.

„Přesto se žádné z opozičních stran ani jejím lídrům nepodařilo za vlády Andreje Babiše vyrůst do pozice rovnocenného protivníka, který by se jeden na jednoho dokázal postavit premiérovi v debatě. To byli Klaus se Zemanem, Topolánek s Paroubkem. Tady dominuje Andrej Babiš a na druhé straně stojí houf,“ dodává Šídlo.

Proč se jádrem kampaně opozice nestalo řízení pandemie nebo zadluženost Česka? Protože podle Šídla nikdo nedokáže Andreje Babiše úplně jednoduše překřičet.

„Česká opozice se poprvé zvládla sjednotit, podobně jako se v 90. letech sjednotila opozice na Slovensku proti Vladimíru Mečiarovi. Vytvoření dvou opozičních koalic je ale podle mě spíš výraz zoufalství, krok, který by měl nastávat jen ve výjimečných situacích. Kdyby mělo všech těch pět velmi odlišných stran z koalic vládnout pohromadě, bude to neuvěřitelně křehká vláda a bylo by zajímavé sledovat, jestli by zvládla celé čtyři roky,“ říká autor pořadu Šťastné pondělí.

Před začátkem voleb ale není jasné ani to, jak by mohla vypadat vláda, kterou by jako vítěz sestavoval Andrej Babiš. „.Na všechny otázky teď odpovídá, jako by měl mít 51 % mandátů, logicky nechce nic říct. Nemyslím si ale, že chce do vlády s Tomiem Okamurou a touhle partou. Babiš chce podvědomě vládnout s normálními demokratickými stranami v normální vládě. I pro něj poslední čtyři roky byly dost náročné,“ dodává Šídlo.

Proč v posledních letech sílí nacionalistické a populistické strany? Co bude s ČSSD, pokud se nedostane do Sněmovny? A proč jsme letos na závěr kampaně neviděli podobnou bombu, jako bylo lithium? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované