Hlavní obsah

Šikanujete lidi, zdůvodnil kraj Jermanové, proč nechce zveřejnit platy

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) opakuje, že na odměňování úředníků nemá vliv. Odmítla ale vyšetřit, jestli se při vyplácení prémií neplýtvalo penězi.

Reklama

Seznam Zprávy získaly text žaloby, kterou podal Středočeský kraj proti povinnosti sdělit jména lidí, kteří dostávali vysoké odměny. Na poslední chvíli se snaží utajit, kteří úředníci brali až 192 tisíc měsíčně.

Článek

Odcházející hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) a její lidé se snaží ještě na poslední chvíli zabránit tomu, aby veřejnost dostala informace o statisícových odměnách, které vedení Středočeského kraje v éře minulé krajské vlády vyplácelo některým úředníkům.

Seznam Zprávy už v srpnu odhalily, že skupina VIP zaměstnanců kraje brala díky pravidelným prémiím i 150 tisíc měsíčně.

Ministerstvo vnitra poté rozhodlo, že kraj musí čísla o platech a odměnách reportérovi Seznam Zpráv poskytnout podle informačního zákona – tedy i se jmény konkrétních úředníků.

Kraj však proti tomu podal žalobu. A z jejího textu, který nyní Seznam Zprávy získaly, je možné vyčíst, čím se snaží soud přesvědčit.

Kraj tvrdí, že reportérovi Seznam Zpráv jde jen o to, aby úředníky zostudil.

„Žádost na poskytnutí informací o platech a odměnách zaměstnanců Středočeského kraje má za cíl poškodit legitimní zájmy těch, o jejichž platech a odměnách má být informováno (například je šikanovat, vyprovokovat vůči nim nenávist),“ stojí v žalobě.

A žaloba také odkazuje na starší články Seznam Zpráv, které se hejtmance Pokorné Jermanové věnovaly. Například jak fakticky darovala své služební auto manželovi nebo že její kancelář vyplácela desetitisíce korun měsíčně za nejasné činnosti typu „monitoringu hudebních festivalů“ nebo „poskytování zpětné vazby“.

„Přičemž tak (autor článků) činí s evidentním záměrem vedení Středočeského kraje veřejně urážet, pomlouvat a dehonestovat,“ tvrdí žaloba, sepsaná najatým advokátem Tomášem Mikulou.

Podle kraje – a to vedení v čele s hejtmankou opakuje od začátku – není možné zveřejnit, kdo z úředníků bral takhle vysoké platy. Protože tomu brání zaručená ochrana soukromí.

Jenže Nejvyšší správní soud i Ústavní soud už dříve rozhodly, že ochrana soukromí má své limity, když jde o veřejné peníze. Zjednodušeně: příjmy nejvyšších úředníků jsou podle soudů veřejnou záležitostí.

Ústavní soud navíc závazně rozhodl, že novináři mají mít v tomhle směru volnější cestu k informacím. A že informace o platech nesmí být utajované v případě, kdy se jedná o „vyvolání veřejné diskuse“.

„Cílem žadatele není vyvolat veřejnou diskusi o platech, ale vyvolat diskusi o konkrétních lidech, respektive štvavou veřejnou diskusi poškozující konkrétní osoby,“ argumentuje však v žalobě právník kraje. A zájem o platy a prémie úředníků dává do souvislosti s říjnovými volbami, protože první články o vysokých příjmech vyšly začátkem srpna.

„Žalobce si tedy musí položit otázku, zda se jedná o dílo náhody, nebo o předem promyšlený tah, jakým se žadatel pokouší zdiskreditovat současné vedení Středočeského kraje před blížícími se krajskými volbami, a pokud je tomu tak, jestli toto počínání žadatele není náhodou vedeno nějakým soukromým (politickým) záměrem,“ napsal kraj do žaloby, podané ještě před volbami do krajských zastupitelstev.

Seznam Zprávy žádaly o informace o platech a odměnách dvaceti úředníků, vesměs hejtmančiných blízkých spolupracovníků. Někteří dostávali k platu mimořádnou měsíční odměnu mezi 60 až 85 tisíci. A to jim příjem katapultovalo do blízkosti platů vládních ministrů – jeden z úředníků dokonce bral průměrně 192 tisíc.

Někteří úředníci zase těsně před odchodem z kraje dostali prémii 500 tisíc. Aniž kraj dokáže vysvětlit, za jakou práci.

Krajský úřad poskytl redakci pouze částky, místo jmen úředníků vepsal do tabulek jen čísla od jedničky do dvacítky. Po odvolání nakonec Ministerstvo vnitra rozhodlo, že kraj musí zveřejnit jména čtyř nejvyšších úředníků – ředitele úřadu a jeho zástupců. Když to neudělá, spadne do exekuce a bude pravidelně dostávat od ministerstva pokuty.

A právě proti tomuto rozhodnutí ministerstva se kraj brání žalobou, kterou ale soud nejspíš ani nezačne projednávat. Nastupující hejtmanka Petra Pecková, jejíž hnutí Starostů vyhrálo ve volbách, slíbila, že žalobu stáhne. A vše kolem platů zveřejní.

Pecková se zřejmě ujme funkce ve druhé polovině listopadu.

Reklama

Doporučované