Hlavní obsah

Silvestr poprvé v tichosti. Na Šumavě letos zakázali petardy a ohňostroje

Na Šumavě se letos oslavy konce roku budou muset obejít bez petard.

 

Reklama

Obrovskou zátěž pro zvířata v Národním parku Šumava představovalo silvestrovské veselí. Odpalování ohňostrojů v šumavských obcích je velmi stresovalo. Situace byla přitom rok od roku horší. Letos začal platit zákon, který používání pyrotechniky na území národního parku zakazuje.

Článek

Na Kvildě bývá pravidelně na konci roku zcela využitá veškerá ubytovací kapacita. K 175 stálým obyvatelům jich přibude dalších 1200. A velká část z nich podle starosty obce Václava Vostradovského s sebou přiváží i pyrotechniku.

První ohňostroje tak byly v obci slyšet už 26. či 27. prosince, vše graduje pochopitelně o silvestrovské noci. Pyrotechnika je slyšet od 22 hodin až do 2. hodiny ranní. Obdobná byla dosud situace i na sedm kilometrů vzdálené Modravě.

„Situace s pyrotechnikou byla v národním parku rok od roku horší,” vysvětluje mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák, proč park novinku zakazující využívání pyrotechniky vítá. „Jsme v klidovém území, v národním parku. A i když jsou lidé v obcích, příchod nového roku lze slavit trochu tišeji,” je přesvědčen Dvořák.

Jak na používání pyrotechniky reagují zvířata? Jak se k novince staví šumavští hoteliéři? Podívejte se na video.

Reklama

Doporučované