Hlavní obsah

Sítě zaplnily dezinformace o stopce evropských dotací pro Agrofert. Podívali jsme se na ně

Foto: Seznam Zprávy

Evropské dotace a nejčastější mýty.

Reklama

Evropský parlament ve čtvrtek schválil rezoluci vyzývající Evropskou komisi k pozastavení dotací bývalé firmě Andreje Babiše Agrofert. Podle právníků EK má Babiš stále na Agrofertu ekonomický zájem. V souvislosti s tímto rozhodnutím se hlavně na sociálních sítích začala objevovat řada nepřesností, ale i úplných dezinformací. Uvedli jsme je na pravou míru.

Článek

Objevilo se tvrzení, že premiér Babiš nesmí mít prospěch ze svého majetku. Ve skutečnosti o zisky z toho, co Babiš vlastní, vůbec nejde. Problém je to, že jako český premiér má vliv na přidělování dotací českým podnikům. Právníci Evropské komise navíc tvrdí, že Agrofert, který tyto dotace dostává, je stále řízen Babišem.

Že se jedná o kampaň českých politiků, je rozšířené tvrzení, které ale také není zcela v pořádku. O prošetření žádala Evropská strana zelených, která ale momentálně nemá žádného českého člena. Hlasů pro zastavení dotací bylo celkem 434, proti 64. Z 21 českých poslanců hlasovalo pro 11. Rozhodnutí bylo jednoznačné.

Došlo i na nedorozumění ohledně samotného zastavení dotací. Část ČR si myslela, že dotace mají být zastaveny pro celou republiku. Mluvčí eurokomisaře Oettingera potvrdila, že skutečně jde jen o zastavení dotací firmě Agrofert. Přesto se ale informace o zastavení všech evropských dotací pro Česko šíří dál.

Mezi těmi, kteří se oháněli informací, že nejvíce dotací čerpá Francie a z dalších zemí například Španělsko a Německo, byl i hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Tuto informaci je potřeba uvést na pravou míru: Francie je sice v čerpání zemědělských dotací na prvním místě, má ale také zemědělskou plochu o rozloze 30 milionů hektarů (Ministerstvo zemědělství Francie). Česká republika obdělává 4 miliony hektarů (Český úřad zeměměřičský a katastrální).

V neposlední řadě se znovu rozšířila stará dezinformace o tom, že ČR platí do EU více, než z ní dostává. Stále to není pravda. Momentální čistá pozice ČR ve vztahu k rozpočtu EU je podle Ministerstva financí v plusu 750 mld. korun. Získali jsme z EU od roku 2004 už 1,2 bilionu a zaplatili 538 mld.

Jedná se o složité téma, které se často stává terčem dezinformací. Pokud se chcete dozvědět o dotacích víc, můžete využít například Abecedu fondů EU Ministerstva pro místní rozvoj.

Reklama

Související témata:

Doporučované