Hlavní obsah

Sjezd duchů v Milwaukee. Demokratické shromáždění se přesunulo do on-linu

Foto: Profimedia.cz

Joe Biden pronese nejdůležitější projev své kariéry, živé publikum mít nebude.

Reklama

V aréně Fiserv Forum v Milwaukee se měly v polovině července sejít tisíce demokratů. Kvůli koronavirové nákaze byla ale obrovská hala prázdná. Akce se teď – o měsíc později – přesunula do virtuálního prostoru.

Článek

Je to už takový typický příběh letošního roku – další očekávaná událost, která se buďto nekoná, nebo je z ní akce streamovaná on-line. Tento osud se nevyhnul ani nadcházejícímu demokratickému shromáždění, z něhož krize veřejného zdraví udělala virtuální „Sjezd napříč Amerikou“.

Národní sjezd členů Demokratické strany se z obřího Fiserv Forum přesunul do on-line prostoru, kde (často z různých koutů Spojených států) promluví „obyčejní lidé“ i hvězdní řečníci. Samozřejmě včetně Joe Bidena, po sjezdu demokratů už oficiálního kandidáta strany na amerického prezidenta.

Čtyřdenní událost započne v pondělí v devět hodin večer místního času, tedy zhruba v úterý ve tři ráno toho středoevropského. „Není pochyb o tom, že to bude jiné,“ řekl minulý týden podle britského The Guardian předseda Národního demokratického výboru Tom Perez.

Program organizátoři zredukovali do dvou hodin, které budou přenášet každý večer on-line. Úspěšnost bezprecedentního přenosu bude záviset na internetovém připojení, na které podle amerických médií po zkušenostech z virtuálních karanténních debat není dvakrát spoleh.

Demokraté chtějí nabitým programem ukázat pospolitost uvnitř strany. V pondělí večer promluví mimo jiné levicový senátor z Vermontu (a dřívější uchazeč o prezidentskou kandidaturu) Bernie Sanders, guvernér státu Ohio John Kasich a Michelle Obamová, choť čtyřiačtyřicátého prezidenta USA Baracka Obamy. Promluví mimo jiné i guvernér státu New York Andrew Cuomo a jeho kolegyně z Michiganu Gretchen Whitmerová.

Foto: Profimedia.cz

Demokraté mají zkušenost s on-line kampaní – ta Bidenova se v jiném než virtuálním prostoru kvůli pandemii prakticky ani neodehrává.

Bývalá první dáma Obamová, která svůj výstup nahrála dopředu, je jednou z „headlinerek“ programu s delším projevem, Sanders bude mít podle amerického listu The New York Times osmiminutový prostor k řečnění. Délka projevů ostatních řečníků by pak měla činit asi dvě minuty.

U pomyslného mikrofonu se vystřídá několik významných hostů, kteří budou moci rozvést své myšlenky v rámci delšího časového úseku. Kromě Bidena a jeho manželky Jill půjde právě i o manžele Obamovy. A samozřejmě kalifornskou senátorku Kamalu Harrisovou, která je nominovaná na viceprezidentský post. Kromě Obamové vystoupí zbylí prominentní řečníci živě.

V dalších dnech dostanou prostor třeba i manželé Clintonovi, liberální demokratka a členka Sněmovny reprezentantů Alexandria Ocasio-Cortezová, bývalý ministr zahraničí John Kerry i předsedkyně dolní komory Kongresu Nancy Pelosiová a massachusettská senátorka Elizabeth Warrenová.

Kromě politiků „vystoupí“ na demokratickém sjezdu i umělci. Třeba osmnáctiletá zpěvačka a držitelka několika cen Grammy Billie Eilish nebo písničkář Leon Bridges. Program oživí i moderátoři podcastu Pod Save America v live vysílání, tedy čtveřice bývalých Obamových poradců.

Nejdůležitější projev Bidena? Bez publika

K obvyklé pompézní podobě této demokratické slavnosti bude mít virtuální akce daleko. Wisconsinská metropole Milwaukee se nedočká vibrujícího davu demokratických příznivců ani velkolepé výzdoby, třeba závěrečného vypuštění desítek tisíc balonků v barvách americké vlajky na přítomné diváky.

Foto: Profimedia.cz

Záplava balonků po nominaci Hillary Clintonové na demokratickou kandidátku v prezidentském klání v roce 2016.

Balonková záplava obvykle přichází na řadu po jmenování jednoho z demokratických uchazečů oficiálním soupeřem republikánského kandidáta na prezidenta. Letošním vítězem demokratického klání o prezidentskou kandidaturu je Joe Biden, balonků se ale nedočká. Asi nejdůležitější proslov své kariéry pronese on-line z víceméně prázdné haly v jeho domovském státě Delaware.

Bidenův projev, který má přijít až v závěrečný den shromáždění, zůstává podle deníku The Washington Post záhadou. Bývalý viceprezident z dob Obamovy vlády je totiž – alespoň co se projevů týče – tak trochu neřízená střela. K publiku mluví rád bez skrupulí a textu předepsanému „speech writery“ nevěnuje mnoho pozornosti.

Mluvit na veřejnosti Bidenovi problém nedělá, v americké politice se pohybuje už desítky let a skrze proslovy dokáže sdílet nejen své politické ambice, ale i osobní prožitky. Na post prezidenta koneckonců kandiduje již potřetí. Projev na letošním demokratickém sjezdu pro něj ale bude přece jen novou zkušeností – i přes jeho důležitost ho bude pronášet k minimu přihlížejících a nebude se moci opřít o reakce publika.

Foto: Profimedia.cz

Současný prezident Donald Trump v listopadu zabojuje o své znovuzvolení. Na fotografii s manželkou Melanií.

„Je zajímavé se zapojit do tvorby projevu, který bude bez publika. Nepíšete části k potlesku, na to ani nemyslíte. Jen se snažíte najít způsob, jakým propojit lidi, kteří si jsou nejen společensky vzdáleni, ale dělí je i tisíce kilometrů,“ popsala proces Washington Postu Carlyn Reichelová, která v rámci prezidentské kampaně píše Bidenovy projevy.

Demokratický uchazeč o funkci hlavy Spojených států zatím nad svým republikánským protivníkem Donaldem Trumpem vede s citelným náskokem. Podle pondělního předvolebního průzkumu Washington Post a ABC News by Biden získal 53 procentních bodů, Trump za ním pokulhává s asi 41procentní podporou. Demokrat navíc vede i ve většině takzvaných swing states, tedy státech, které nejsou tradičně demokratické ani republikánské. Právě na jejich hlasech záleží nejvíce.

Milwaukee trpí

Ačkoliv se národní sjezd i nadále nese v duchu oslav, který má před podzimními volbami poukázat na demokratický tah na branku, letos ho poznamenala pachuť pandemie.

Samotné Milwaukee osudem shromáždění utrpělo – podle NYT místní i podniky investovali do příprav nejočekávanější akce ve wisconsinské metropoli miliony dolarů. Přijet totiž mělo nějakých 50 tisíc návštěvníků.

Z obřího sjezdu je teď „shromáždění duchů“, jak jej popsal místní podnikatel Mack Dulberger. Starosta města Tom Barrett si postěžoval, že přesunutí akce do on-line prostoru je „velkým zklamáním“ – Milwaukee tak přišlo o zhruba 200 milionů dolarů.

Reklama

Doporučované