Hlavní obsah

Skandál ve státním systému. Úřady ve velkém potvrzují pravost falešných dokumentů

„Stačila by lupa za třicet korun,“ říká soudní znalec Jiří Závora k padělku, který se stal předmětem experimentu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Notářství, matriky a místa Czech POINT vydávají ověření na zjevně padělané dokumenty. Soudní znalec Jiří Závora a jeho kolegové provedli velký test fungování úřadů a výsledky oznámil na Seznamu. „Je to naprosto šokující,“ říká.

Článek

Experti sdružení v Ústavu forenzních disciplín vytvořili pro tento test falešný dokument, který mimo jiné říká: „Já, níže podepsaný Pavel Holprecht, narozený 21. 8. 1978, prohlašuji, že jsem si na základě smlouvy o půjčce půjčil na pořízení domu od paní Lucie Králové, narozené 25. 5. 1988, částku 8.000.000,– Kč.“ Holprecht i Králová jsou přitom smyšlené postavy.

Fingovaný Holprechtův podpis naskenovali a dokument pak barevně vytiskli. Modrý podpis tak nese stopu rastru z tiskárny.

Následně šlo jejich šestnáct kolegů na celkem 66 míst po celé republice, kde se ověřují podpisy: na notářství, matriky a Czech POINT. Výsledek byl naprosto šokující: pravost padělané listiny úředníci v 51 případech potvrdili, pouze na patnácti místech rovnou odhalili, že jde o padělek.

Jedna z padělaných listin ověřená na Czech POINTu České pošty.

Jak experiment probíhal:

Experimentátoři navštívíli Czech POINTy, matriky a notářství s originálem falešného dokumentu a jeho kopií. Žádali ověření kopie, tzv. vidimaci. Úředníci v tomto případě neověřují pravost originálu, pouze potvrzují shodu originálu a kopie. Nicméně podle platné judikatury nemají ověřit dokument, který je zjevně nevěrohodný – tedy takový, který má například očividně natištěný podpis. Padělatelé pak u soudu tvrdí, že originál ztratili, ale mají jeho ověřenou kopii. Z ní však ani znalec nepozná, zda byl podpis na originálu pravý nebo natištěný.

„Stačila by jim lupa za třicet korun. Kdyby se úředník lépe podíval, tak to jednoduše poznal. Podpis měl jasný rastr z tiskárny,“ říká Jiří Závora, soudní znalec v oboru kriminalistika – expertiza ručního písma.

Pravost falešného dokumentu potvrdili konkrétně na 80 procentech navštívených notářství, na 76 procentech Czech POINTů a 75 procentech matrik.

Jiří Závora vysvětluje, že experiment vycházel z reálných situací, kdy se v rámci různých trestních řízení či civilních žalob právníci setkávají se zjevně padělanými dokumenty, které na sobě ale mají úřední razítko. „Sám jsem se setkal s dvěma desítkami takových případů a ptal jsem se, nakolik je to spolehlivý důkaz.“

Odpovědí mu nyní jsou výsledky experimentu: razítko nezaručuje věrohodnost dokumentu.

Otázkou je, jak na nová zjištění zareagují ministerstva spravedlnosti (spadají pod něj notářství) a vnitra (Czech POINTy a matriky).

Na celou Výzvu se znalcem Jiřím Závorou o tom, jak konkrétně experiment probíhal, jaké byly konkrétní reakce úředníků a jak těžké je u soudu prokázat, že ověřená kopie pochází z padělku, se můžete podívat dnes ve 22 hodin v Televizi Seznam, zítra dopoledne pak v Seznam Zprávách.

Reklama

Související témata:

Doporučované