Hlavní obsah

Skandování z obýváků přeneseme na tribuny, slibuje fotbalistům aplikace

Foto: Profimedia.cz

Hráči bundesligového týmu RB Lipsko před domácím zápasem proti Herthě Berlín.

Reklama

aktualizováno •

Fotbal nemá bez fanoušků atmosféru, hráče nikdo nevybudí a sterilní prostředí odrazuje i televizní diváky. Japonci proto přišli s novinkou, která to má změnit: aplikací přenášející pokřik z obýváků na tribuny.

Článek

Fotbalové kluby německé Bundesligy, ale i české Fortuna:ligy řeší problém, jak vytvořit na stadionech tu správnou atmosféru, když musí tisíce skandujících fanoušků zůstávat kvůli koronaviru doma. Odpověď na něj možná přišla z Japonska - tamní kluby testují aplikaci, která přenáší povzbuzování z gaučů před televizní obrazovkou přímo na stadiony.

Nadšené oslavy gólů, ale i zuřivý pískot na rozhodčí nebo faulující hráče mohou díky aplikaci reprodukovat tlampače na stadionu tak, že je uslyší i aktéři zápasu. Kromě samotného nahrání svých projevů si mohou fanoušci především kliknutím vybrat z řady reakcí: od potlesku přes povzbuzování, skandování až po pískot a bučení.

Japonská fotbalová liga má začít koncem května nebo začátkem června, diváci ale kvůli nebezpečí nákazy koronavirem na stadiony přijít nemohou. Na rozdíl od německé Bundesligy by ale díky použití aplikace mohli cítit energii od fanoušků i jejich radost po vstřelení gólů.

V Německu si „umělý“ pokřik užijí jen diváci u televizních obrazovek, reakce na něj jsou ale smíšené. S kritikou se na sociálních sítích setkala i česká televize O2, když zveřejnila, že o něm také uvažuje. Někteří fandové jí vzkázali, že je uráží, aby je televize tímto způsobem nahrazovala.

Japonskou aplikaci vyvinula společnost Yamaha Corp. Poprvé ji otestovala při přátelském fotbalovém zápase mezi týmy Jubilo Iwata a Šimizu S-Pulse na 50tisícovém stadionu v Šizuoce. „V jednu chvíli jsem během testování zavřel oči a měl pocit, že křičící fanoušci jsou na stadionu se mnou,“ řekl agentuře Reuters Keisuke Macubajši, zaměstnanec stadionu. Aplikace, která přenáší reakce fanoušků pomocí 58 reproduktorů, má podle něj potenciál vytvořit atmosféru i na stadionu s takto velkou kapacitou.

Jak píše deník The Washington Post, budou japonský experiment pozorně sledovat i v dalších zemích. O možném obnovení Serie A se mluví v Itálii, ve Spojených státech chtějí organizátoři sportovních soutěží začít během několika měsíců a přemýšlejí, jak se vyrovnat s prázdnými tribunami.

Jisté je, že jeden pokus v tomto směru už neuspěl. Když vymysleli činovníci jednoho z jihokorejských fotbalových týmů, že místo diváků rozmístí na sedačky erotické figuríny, sklidili za to tvrdou kritiku a museli se omluvit.

Reklama

Doporučované