Hlavní obsah

Skanzen Rochus v Uherském Hradišti provoní tradiční slovácké pokrmy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Polévku kyselici, chlebové placky nebo sladké báleše budou moci ochutnat příznivci tradiční slovácké kuchyně v sobotu 26. září ve skanzenu Rochus v Uherském Hradišti.

Článek

Návštěvníci sedmého ročníku Slováckého festivalu chutí a vůní tam najdou ve skanzenu Rochus nejen tradiční pokrmy, ale i víno a pivo z regionu. Letošní ročník bude zaměřen na ořechy a med.

V kamnech uvnitř chalup ve skanzenu začnou hospodyně zatápět už brzy ráno. Po celý den pak budou vařit a nabízet pokrmy podle vlastních a rodinných receptů. „Motivem předchozích dvou ročníků byla jablka a následně brambory a zelí. Letošním tématem se staly ořechy a med,“ uvedla Veronika Friedlová ze sdružení pro rozvoj cestovního ruchu Region Slovácko, které akci spolupořádá. Návštěvníci se tedy podle ní mohou těšit na speciality z těchto surovin, například medové perníčky, medovinu, ořechové rohlíčky a ořechovku. K dostání budou i loupané ořechy, med nebo medové pivo.

K ochutnání budou i slovácká kyselice a česnečka, houbový a srnčí guláš, chlebové placky se škvarky, cibulkou a zakysanou smetanou a chléb se škvarkovou nebo tvarůžkovou pomazánkou. Chybět nebudou ani smažené zelňáky a škvarkové pagáče.

Pořadatelé znovu chystají i bohatý doprovodný program. Ten nabídne soutěže, folklorní vystoupení nebo ukázku ruční výroby nudlí a bálešů, tedy vdolků z kynutého těsta. „Zvány jsou také děti, pro které budou připraveny zábavné aktivity jako chůze na chůdách, jízda na poníkovi, úkoly, hádanky a v neposlední řadě možnost focení v krojích,“ doplnila Friedlová. Areál muzea bude otevřen od 10:00 do 16:00.

Reklama

Doporučované