Hlavní obsah

Škoda Auto otevřela centrální pilotní halu, slouží pro vývoj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek

Reklama

Automobilka Škoda Auto otevřela dnes ve svém mladoboleslavském závodě takzvanou centrální pilotní halu. Slouží pro plánování, testy i stavbu předsériových vozů a přípravu zahájení sériové výroby.

Článek

Celková výše investic dosahuje zhruba 20,4 milionu euro (asi 533 mil. Kč), informovala dnes ČTK automobilka v tiskové zprávě.

Během vývoje nových modelů zde firma uskutečňuje rozsáhlé analýzy a vyrábí předsériové vozy. Tato auta jsou před zahájením výroby podrobena testům ze strany technického vývoje a oddělení pro zajištění kvality. Budova kombinuje mimo jiné karosárnu, montáž, měřicí centrum a studio na podporu virtuální reality.

V poslední době jde o druhou investici automobilky do vývoje aut, nedávno otevřela centrum pro konstrukci testovacích vozidel a prototypů. Nová hala je připravena na elektromobilitu, k dispozici jsou zde dobíjecí místa a vhodná stanoviště pro montáž i pro technické zkoušky na elektrovozech.

„V rámci přípravy na náběh sériové výroby slouží pilotní hala jako rozhraní mezi oblastmi výroby a logistiky, technického rozvoje a zajišťování kvality. Provádíme zde přípravy nezbytné pro plynulý náběh výroby nových modelů,“ řekl člen představenstva Michael Oeljeklaus.

Odborníkům automobilky je v nové pilotní hale k dispozici samostatný malý závod na výrobu automobilů. Kromě robotických stanic, kde se kompletují karoserie, jsou zde také oddělení montáže a výstupní kontroly. K dispozici jsou navíc také zařízení pro virtuální realitu a 3D tiskárny. Systémy i procesy jsou navrženy tak, aby bylo možné uskutečnit veškeré nezbytné zkoušky i analýzy jak u vozů se spalovacími motory, tak u částečně či plně elektrifikovaných modelů.

Dvoupodlažní budova v areálu továrny je vysoká 22 metrů a zabírá plochu 12.142 metrů čtverečních. Aby bylo možné použít nejnovějších technologie pro montáž předsériových vozů v budoucnosti, je objekt koncipován tak, že bude možné dovybavit ho například flexibilními robotickými kabinami.

Škoda Auto loni dodala celosvětově přes jeden milion aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích. Zaměstnává téměř 39.000 lidí, z toho v ČR skoro 34.000.

Reklama

Doporučované