Hlavní obsah

I bez čipů se Škoda vrátila do normálu. Překonala předpandemická čísla

Foto: Škoda Auto, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

České Škodě vzrostly v pololetí tržby o víc než třetinu. O pětinu vzrostly i dodávky vozů, a to celosvětově. Provozní výsledek rostl o 327 procent. Téměř na všech trzích automobilka rostla, výjimkou je Čína.

Článek

Mladoboleslavské automobilce Škoda Auto vzrostly v prvním pololetí letošního roku tržby o 35,2 procenta téměř na 10,2 miliardy eur (asi 260 miliard Kč). Celosvětové dodávky vozů zákazníkům v prvním pololetí vzrostly v porovnání se stejným obdobím minulého roku o 20,8 procenta na 515 300 vozů, informovala dnes firma v tiskové zprávě.

Loni celkový výsledek firmy ovlivňovala pandemie koronaviru a několik týdnů uzavřené výrobní závody. Letos situaci komplikuje nedostatek čipů, firma tak musí rušit řadu směn, během dvou týdnů téměř zcela zastavila výrobu.

Provozní výsledek se v porovnání se stejným obdobím minulého roku zvýšil o 327,2 procenta na 974 milionů eur (asi 24,8 mld. Kč). Investice naopak klesly o 24,9 procenta na 196 milionů eur (necelých pět miliard Kč).

Dokonce se nám podařilo překonat výsledky roku 2019 před pandemií.
Thomas Schäfer, předseda představenstva Škoda Auto

„Ohlížíme se za skvělým prvním pololetím. Navzdory nedostatku polovodičů a dopadům pandemie koronaviru se nám dokonce podařilo překonat výsledky roku 2019 před pandemií. Blahopřeji všem zaměstnancům Škoda Auto k tomuto vynikajícímu společnému výkonu,“ řekl předseda představenstva Thomas Schäfer.

Silný nárůst dodávek vozů zaznamenala automobilka v prvním pololetí v Rusku, a to o 54,3 procenta, v Indii o 31,2 procenta, ve východní Evropě o 35 procent a západní Evropě o 30,9 procenta. V Německu, na svém celosvětově největším trhu, si automobilka ve srovnání s loňským rokem polepšila o 19,4 procenta na 75.900 vozů. Na domácím českém trhu dodávky zákazníkům vzrostly o 11,7 procenta na 44 000 vozů. Naopak v Číně dodávky zákazníkům v prvním pololetí roku 2021 poklesly o 43,1 procenta na 44 000 vozů.

Nejprodávanějším modelem byla v prvním pololetí letošního roku tradičně Octavia, kterých firma zákazníkům dodala 121 000, meziročně o 9,3 procenta více. Nejvyšší meziroční nárůst zaznamenalo nejmenší SUV značky Kamiq, jehož dodávky vzrostly o 40,4 procenta na 73 700 vozů. Nárůst prodejů zaznamenaly všechny aktuální modely značky.

Škoda Auto loni dodala celosvětově přes jeden milion aut. Provozuje tři výrobní závody v Česku, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích.

Reklama

Doporučované