Hlavní obsah

Škoda bude dělat větší vozy. Fabie povyroste a chystají se dvě elektroauta

Foto: Škoda Auto

Škoda Auto v současnosti nechystá žádné nové modely menší než Fabia (na snímku).

Reklama

Menší škodovku než Fabii aktuálně česká automobilka nechystá. Zato chce přijít elektromobily. Jedním menším než Enyaq a jedním jako Octavia. Podle šéfa Škody Auto Thomase Schäfera by bylo dobré v Česku postavit továrnu na baterie.

Článek

Škoda Auto v současnosti nechystá žádné nové modely, které by byly menší než Fabia. Do roku 2025 chce ale nabídnout elektromobil velikostí pod modelem Enyaq a později další elektrické auto ve formátu Octavie. V rozhovoru pro Deník.cz to uvedl předseda představenstva Škody Thomas Schäfer.

Škoda v současnosti vyrábí hybridní verze vozů Octavia a Superb a elektromobil Enyaq. Loni naopak ukončila výrobu elektromobilu Citigo iV, což zároveň znamenalo konec tohoto nejmenšího modelu značky.

Škoda má podle Schäfera v krátkodobém horizontu produkci elektromobilů zajištěnou. „Když si ale uvědomíte potřebu, kterou podnítí Zelená dohoda pro Evropu, tak budeme potřebovat vytvořit zcela nové výrobní kapacity na baterie. Jen tak budeme schopni v nejbližších letech poptávku pokrýt. A mne osobně by velmi potěšilo, když by se nám podařilo takovou gigatovárnu postavit právě v Česku,“ uvedl.

Nová čtvrtá generace Fabie má být výrazně větší než předchůdce. Podle Schäfera Fabia bude dobré auto pro ty, kteří chtějí buď koupit o něco větší auto, než jaké měli dosud, nebo naopak hodlají přejít do nižšího segmentu z nižší střední třídy. Škoda zároveň chystá novou výbavovou variantu Fabie s důkladnou kalkulací výrobních nákladů a navýšením výrobní kapacity. Doplnil také, že nový model Kushaq vyvinutý pro indický trh, chce automobilka vyvážet i na další trhy, například do severní Afriky.

Reklama

Doporučované