Hlavní obsah

Přijde prudký teplotní skok a Česko od středy zažije tropy

Do Česka přijdou opět tropická vedra.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Takové výkyvy teplot jsou normální, tvrdí meteorologové.

Článek

Chladné počasí z Česka brzy vyženou tropické teploty. Přichází období typických letních veder. „Teplé počasí by mělo nastupovat poměrně rychle, protože už v průběhu úterka by měly teploty dosahovat až 28 stupňů Celsia a na jihu a jihovýchodě až 30 stupňů Celsia," uvedl Pavel Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Kdo se chce vedrům vyhnout, může utéct do hor. V úterý v tisíci metrech meteorologové slibují kolem 19 stupňů.

Ve čtvrtek až 35 stupňů Celsia

Ve středu by pak mělo být kolem jednatřiceti stupňů, na jihovýchodě až třiatřicet. Ve čtvrtek bude jasno, polojasno a od západu bude pomalu přibývat oblačnosti, budou se také vyskytovat bouřky. To vše doprovodí teploty až 33 stupňů Celsia a na jihovýchodě až 35 stupňů.

„V pátek bude přicházet studená zvlněná fronta, která ale nepřinese výrazné ochlazení. Ochladí se nanejvýš o pět supňů. O víkendu se potom navrátí letní až tropické počasí s teplotami kolem 31 až 33 stupňů Celsia," dodal Dvořák.

Kvalita vody je zatím dobrá

Kvalita vody zatím zůstává dobrá a v příštích dnech se nepočítá s výrazným zhoršováním. Lidé, kteří jsou citlivější na počasí, budou nárůst teplot možná vnímat nepříznivě. Takovéto výkyvy teplot ale Dvořák považuje za poměrně běžné.

Reklama

Doporučované