Hlavní obsah

Školy zbrojí na zářijové testování. Některé chtějí přesnější PCR testy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Stejně jako loni se i v novém školním roce počítá s antigenním samotestováním. Ilustrační snímek.

Reklama

Školáky čeká v září opakované testování. Někde se spokojí s antigenními testy, jinde ale chtějí použít spolehlivější PCR metodu.

Článek

Hned po přivítání štětička do nosu. První den nového školního roku má jasně daná pravidla – bude se testovat. Antigenní testování se pak bude opakovat ještě za týden 6. září a ve čtvrtek 9. září. Pokud se v některém okrese vyskytne více než 25 pozitivních případů na 100 tisíc testů, prodlouží se testování minimálně na zbytek září.

V některých krajích se už ale dívají dál. A to hlavně proto, že chtějí nahradit méně spolehlivé antigenní testy PCR metodou. To jednotlivým školám umožnilo Ministerstvo školství. Vláda pak v červenci schválila 27 milionů korun na jejich proplacení. Za jeden provedený test dostane škola 200 korun. V září tak proběhnou minimálně dvě testovací kola.

Na Vysočině plánují celou logistiku testování už nyní v předstihu. Využití PCR metody totiž vyžaduje, aby vzorky byly dovezeny a následně vyhodnoceny v laboratoři. V případě méně spolehlivého antigenního testování je výsledek za 15 minut po odběru.

„Víme, že laboratoře na Vysočině mají kapacitu přibližně na polovinu všech žáků, studentů a zaměstnanců ve školství. Je jasné, že ne všichni budou nuceni se testovat, ať už díky očkování nebo prodělání nemoci. Z hlediska logistiky bychom ale vzorky na PCR testování sváželi spíše z větších měst, v menších obcích by se nadále pokračovalo antigenním testováním,“ plánuje radní pro školství Kraje Vysočina Jan Břížďala (Piráti).

Kraj navíc počítá se zapojením nejen svých středních škol, ale i těch základních, jejichž zřizovateli jsou obce. V Jihlavě, Třebíči, Žďáru nad Sázavou, Havlíčkově Brodě a Pelhřimově by tak i na základních školách mohlo probíhat PCR testování.

Na Olomoucku s antigeny

Naopak v Olomouckém kraji počítají s tím, že školy zůstanou hlavně u antigenního testování. Kraj si dělal anketu mezi svými organizacemi, ze které vyšlo, že ředitelé raději zvolí jednodušší testování bez náročnější logistiky, ačkoliv půjde o méně spolehlivější metodu. Přitom zrovna v Olomouckém kraji by byla kapacita laboratoří pro testování ve školách dostatečná.

„Řešil jsem, jestli do organizace testování má vstoupit kraj a například vyjednat rámcovou smlouvu s fakultní nemocnicí, ale ozvalo se asi jen pět ředitelů, kteří mají zájem o PCR testování,“ říká Aleš Jakubec (TOP 09), radní Olomouckého kraje zodpovídající za oblast školství.

Proč ne PCR testy pro všechny školy?

„Kapacita laboratoří není a nemůže být pro provedení 1,4 mil. PCR testů v jednom testovacím dni dostatečná. MZ realizovalo v květnu 2021 dotazníkové šetření mezi laboratořemi, ze kterého vyplynulo, že o testování metodou neinvazivního PCR má zájem 57 laboratoří, které jsou schopny realizovat 750 tis. vzorků týdně, tj. něco přes 100 tis. testů za den. Není tedy reálné i při maximálním navýšení kapacity „do druhého dne“ zpracovat požadovaný počet PCR testů,“ píše Ministerstvo zdravotnictví v dokumentu k zářijovému testování žáků.

Podle úřadu je dostatečná kapacita pro případné PCR testování pouze ve třech krajích, a to i v případě, že by byla využita metoda poolování, tedy vyhodnocování více vzorků najednou.

Jednou ze škol, kde se chystají testovat žáky PCR metodou, je Gymnázium Jakuba Škody v Přerově. Zatím jsou ale na začátku.

„Kontaktoval jsem ředitele nemocnice. Jaký bude postup, zatím nevím, ale pokud máme testovat, tak jedině spolehlivými PCR testy. Mám měsíc na to zajistit, aby vše fungovalo,“ popisuje ředitel školy Jan Raška.

V Plzeňském kraji pak z dlouhodobého pohledu počítají s PCR testováním. V září ale ještě zůstanou u antigenů.

„V případě, že se shodneme na PCR testování v rámci kraje, tak počítáme s účastí nejen středních škol, ale i těch základních,“ dodává náměstek hejtmanky pro oblast školství a sportu Plzeňského kraje Rudolf Salvetr (ODS).

Stejně jako na Plzeňsku i v ostatních krajích čekají na pokyny k testování nejen pro září, ale i v dalším pokračování školního roku. Podle toho se bude pak odvíjet postup, který na jednotlivých školách zvolí.

Reklama

Doporučované