Hlavní obsah

Skryté kamery ochránců zvířat odhalily týrání kuřat. Mnohdy se nemohou ani postavit

Kuřata, která odebírá i Lidl, jsou pravděpodobně týraná.Video: Ruptly

 

Reklama

Maso z týraných kuřat putuje na pulty obchodů. Veterinární správa ale neshledala žádné nedostatky.

Článek

Lidl, řetězec restaurací Nando nebo britské supermarkety Asda. Tyto prodejny odebírají kuřecí maso z farmy nedaleko britského Tauntonu v hrabství Somerset. Skryté kamery skupiny na ochranu zvířat Animal Equality na ní odhalily nelidské zacházení s chovanými ptáky.

Kuřata žijí namačkána ve čtyřech halách v počtu zhruba 150 000 kusů. Některá z nich trpí deformacemi. Ty jim brání dosáhnout na potravu nebo vodu. Často jsou příliš slabá na to, aby se postavila na nohy. Kamery zachytily i pracovníka, který vyhodil živé kuře k mrtvým a nechal ho hodinu umírat, než mu rukou zlomil vaz. Na případ upozornil britský deník The Independent.

Farma je členem společnosti Faccenda, druhého největšího producenta kuřecího masa v Británii. Ta je známá tím, že využívá metody k co největší minimalizaci nákladů. Kuře pak může stát jen 3 libry, tedy zhruba 87 korun. K praktikám v chovu se vyjádřil mluvčí společnosti Nando. „Welfare zvířat je pro nás velmi důležitý. Zpráva nás znepokojila a provádíme důkladné šetření. Nando stále trvá na tom, že dodavatelé musí splnit přísné standardy v zacházení se zvířaty,“ uvedl pro list The Independent.

Na farmu byla na popud ochránců zvířat vyslána kontrola veterinární správy. Během šetření ale podle deníku The Independent nezjistila žádná pochybení. Majitel firmy Paul Vaughan-France řekl pro The Times, že fotky jsou pro něj dobrou zpětnou vazbou a může na základě nich změnit podmínky svého chovu. „Měl jsem na farmě veterináře, který přezkoumal můj chov a byl spokojený,“ dodal.

Reklama

Doporučované