Hlavní obsah

Skupina Southpaw se po deseti letech vrací s novým singlem, klipem i albem

Foto: Fléda klub

Ilustrační foto.

Reklama

Pražská indie-rocková skupina Southpaw, která se po deseti letech přihlásila s novým singlem, klipem i albem, opět posluchačům nabídne romantické melancholické písně.

Článek

Jejich posluchači se nyní dělí na dva tábory - jedni je znají z koncertů a šesti předchozích alb a druzí díky videoklipu k singlu Head In The Clouds, který předznamenal album I’m Really Gonna Miss These Songs When I’m Dead. Kapela je připravená na konci listopadu udělat křest v dosud neurčením pražském klubu a začít hrát koncerty.

„Myslím, že naše hudba je pro lidi, kteří to cítí jako my. Zajímá nás dopravit ti správnou emoci ke správným uším,“ řekl zpěvák a kytarista Jiří Burian.

Kapela prošla personálními změnami. Kromě Buriana a Havlíčka Southpaw v současnosti tvoří bubeník Petr Hataš z The Switch, baskytarista Jan Mišák z kapely No Distance Paradise a kytarista Martyn Starý z WYFE. „Co přijde, to přijde, nijak to nehrotíme. Pomalu začneme zkoušet a dávat novou kapelu do chodu. Kolik koncertů bude zatím neřešíme,“ sdělil Burian.

Důvodem rozchodu Southpaw byl podle Havlíčka před lety pocit, že s kapelou ve svém žánru dosáhli vrcholu a vzhledem k množství vydávané energii cítili potřebu si oddechnout. „Měli jsme různé ambice, a tak jsme každý začal dělat svoji hudební kariéru,“ vysvětlil Karel Havlíček, který je úspěšným skladatelem hudby k filmům, seriálům, reklamám a muzikálům. Nedávno vydal své sólové instrumentální album Spoken.

Burian se kromě Southpaw věnuje hudební produkci a je v současnosti známý zejména jako Kapitán Demo. Mezi jeho další umělecké počiny patří indie-folkoví Republic Of Two, lidovou tradicí ovlivněná Bohemia nebo projekt se zpěvačkou Klárou Nemravovou Ghostmother. Tyto hudební aktivity by neměly ovlivňovat činnost skupiny Southpaw. „My jsme zvyklí dělat milion věcí najednou, tak to bereme jako další projekt, který se s ostatními bude prolínat,“ konstatoval Burian.

„Máme své kariéry, které nás živí a Southpaw je takový bonus. Nejde o peníze a chceme dělat hezké věci,“ dodal Havlíček.

Album I’m Really Gonna Miss These Songs When I’m Dead vyšlo na začátku srpna pouze v digitální podobě. Southpaw uvažují i o vinylu, ale CD je pro ně už nosič bez budoucnosti. Všechny písně mají texty v angličtině a jejich obsah naznačuje už název nahrávky Až umřu bude se mi stýskat po těchto písních. „V textech jsou vážná témata, ale s pozitivním přístupem k věci. Chceme sdělit, že život je krásný, tak si ho pojďme užít,“ podotkl Havlíček.

Reklama

Související témata:

Doporučované