Hlavní obsah

Jak vydělává Air Bank, kterou chce PPF spojit s Monetou? Čistý zisk rostl

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

PPF zveřejnila společné výsledky pro Air Bank, Benxy (Zonky) a český a slovenský Home Credit. A to z důvodu snah o spojení s bankou Moneta. Skupina vykázala meziroční růst zisku o 17 procent.

Článek

Skupina Air Bank, kterou tvoří společnosti Air Bank, Benxy a český a slovenský Home Credit, vykázala za prvních devět měsíců letošního roku čistý zisk 1,47 miliardy korun. Meziroční růst činil 16,9 procenta. Provozní výnosy proti stejnému období roku 2020 naopak mírně klesly o 1,6 procenta na 4,29 miliardy korun. O svých neauditovaných výsledcích v pátek Air Bank informovala ČTK.

Skupina Air Bank patří do skupiny PPF, která jedná o jejím spojení s Moneta Money Bank. Kombinované výsledky byly připravené pouze pro informativní účely s ohledem na jednání o možném spojení těchto společností s Monetou. Kombinované výsledky se tak týkají hypotetické situace, kdyby Air Bank, Benxy, Home Credit a Home Credit Slovakia tvořily jednu účetně konsolidovanou skupinu.

Celkový čistý objem úvěrů poskytnutých skupinou ke konci 3. čtvrtletí letošního roku dosáhl 63,3 miliardy korun, z čehož úvěry retailovým klientům činily 55 miliard korun, což byl meziroční nárůst o 17,8 procenta. Objem vkladů zákazníků se proti stejnému období předchozího roku zvýšil o 13,6 procenta.

Ukazuje se naprosto zřetelně, že naše nekompromisní zaměření na prosazování inovací a poskytování hodnoty našim zákazníkům se i nadále vyplácí.
Michal Strcula, generální ředitel Air Bank

„Ukazuje se naprosto zřetelně, že naše nekompromisní zaměření na prosazování inovací a poskytování hodnoty našim zákazníkům se i nadále vyplácí,“ řekl v pátek Michal Strcula, generální ředitel Air Bank a člen dozorčích rad společností Benxy, Home Credit a Home Credit Slovakia.

Skupina PPF ve čtvrtek oznámila, že se s Moneta Money Bank dohodla na novém modelu financování spojení Moneta Money Bank a bankovní části PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy (Zonky).

Smlouvu o spojení odsouhlasili letos v červnu akcionáři Moneta Money Bank, ale zároveň odmítli tehdy navrhovaný model financování. Nová dohoda o financování vyžaduje nový souhlas valné hromady Moneta Money Bank. PPF upozornila, že jde zároveň o poslední možnost pro akcionáře Monety podpořit záměr spojení skupiny Air Bank a Moneta Money Bank.

Spojením mohla vzniknout podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB. Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

Reklama

Doporučované