Hlavní obsah

Skuteč nebude stavět sociální byty, chce postavit běžný nájemní dům

Ilustrační foto.

Reklama

Místo sociálních bytů chce město Skuteč na Chrudimsku nakonec postavit běžné nájemní byty. Nechává si vypracovat projekt, v novém domě by mělo být osm bytů.

Článek

Město již několik sociálních bytů má a pronajímá. Ze zákona je města musí poskytovat. Podle starosty je současná nabídka vzhledem k poptávce dostatečná. Byty jsou pro lidi bez přístřeší, rodiče samoživitele či lidi s velmi nízkými příjmy.

Kvůli špatné statice nechala radnice předloni zbourat dům v ulici Boženy Němcové, původně ho chtěla přestavět a mít v něm sociální byty. Projekt byl ale špatný, neodhalil závady na domě.

„Původní projektová dokumentace nebyla v pořádku, doteď se s firmou dohadujeme, byla tam zjevná závada v projektu. Firma to řeší s pojišťovnou. Naše náklady byly čtyři miliony korun, ne všechno jsme uplatňovali,“ řekl řekl starosta Pavel Bezděk (Nezávislí pro město a okolí).

Projekt na nový dům dělá jiná projekční kancelář, hotový bude nejspíš v prosinci. Na sociální byty město mohlo získat dotace osm milionů korun, na běžný dům už dotační podporu nedostane. Rozpočet na stavbu domu ještě město nemá. Další kroky budou schvalovat zastupitelé.

„Kromě garsonek tam budou dva tři větší byty, například pro rodiny s dětmi. Záleží pak, jestli se připravený projekt schválí, jestli ano, pak se vypíše výběrové řízení. Je otázkou, jestli budeme shánět investora, nebo jak budeme pokračovat dál. Ceny šly nahoru, kalkulace s výší nájmů už nevychází, takže se bude zvažovat, co bude dál,“ řekl starosta.

Reklama

Doporučované