Hlavní obsah

Šlachta bude lídrem kandidátky Přísahy na jižní Moravě

Foto: Jan Mihaliček

Robert Šlachta.

Reklama

Zakladatel a předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta povede kandidátku do říjnových sněmovních voleb v Jihomoravském kraji.

Článek

První místopředseda strany Tomáš Sochr bude jedničkou ve Středočeském kraji a v Praze se stane lídrem bývalý prezidentský kandidát Jiří Hynek. Šlachta to uvedl v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny.

Rozhodnutí založit politické hnutí oznámil bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Šlachta letos v lednu, podle posledních průzkum se nyní podpora hnutí pohybuje kolem pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Sněmovny.

„Domnívám se, že budeme mít vůbec nejvíc žen na kandidátkách. V Plzni bude lídryní Nicole Fryčová, která je expertkou na začleňování osob se zrakovým postižením. V Praze nás bude zastupovat bývalý prezidentský kandidát Jiří Hynek. Na Vysočině je jedničkou Karolína Kubisková, v Pardubickém kraji Zdeňka Víchová a v Libereckém kraji Jaroslava Pauchová,“ řekl deníku Šlachta. Doplnil, že v Moravskoslezském kraji povede Přísahu do podzimních sněmovních voleb Jiří Komárek, bývalý Šlachtův spolupracovník z protimafiánského útvaru.

Podle Šlachty hnutí prioritně nemíří do vlády. „Nemyslím si, že je nyní správné bavit se o vládě a o koalici. Premiérů a stran, které se už vidí ve Strakově akademii, je hodně. Přísaha to není. Bavme se o tom, až bude po volbách. V některých průzkumech Přísaze vylétly preference, ale hlasy se budou počítat až po volbách,“ podotkl. Doplnil, že prioritou je dostat se do Sněmovny, kde by mohlo hnutí prosadit svůj program. „Když budou mít Piráti dobrý protikorupční program, na kterém se shodneme, Přísaha nebude mít problém jej podpořit. Dobré nápady chceme podpořit i u ANO a SPD,“ dodal.

Hnutí získalo registraci od ministerstva vnitra letos v dubnu. Jeho oficiální název je Přísaha - občanské hnutí Roberta Šlachty. Hnutí se původně mělo jmenovat jen Přísaha, kvůli možné záměně s jiným hnutím podobného názvu ale nakonec zvolilo delší variantu se Šlachtovým jménem. Šlachta plánuje bojovat proti korupci, zrychlit práci soudů či usilovat o zachování české identity. Odmítá přijetí eura nebo kvóty na uprchlíky. V souvislosti s covidem-19 slibuje Přísaha prošetření všech zakázek z doby nouzového stavu.

Kandidátní listiny pro sněmovní volby je třeba předložit krajským úřadům nejpozději v úterý 3. srpna do 16:00. O tom, které strany, hnutí a jejich koalice budou k volbám připuštěny, rozhodnou krajské úřady 20. srpna. Volby se uskuteční 8. a 9. října.

Reklama

Doporučované