Hlavní obsah

Slávistické oslavy, požár a rasistické urážky. Zákulisí pražského derby

Foto: Profimedia.cz

V Edenu se bude slavit ještě velmi dlouho. Slavia má dvacátý ligový titul.

Reklama

Slavia v Edenu přivítala v posledním utkání sezony Spartu. Po remíze 0:0 převzala pohár mistra ligy. Vedle gratulací bude ale dost možná muset řešit postih za rasismus či nedodržení nařízení ze strany LFA.

Článek

Měl to být zápas, který si všichni, kteří mohli i přes koronavirová opatření na stadion, naplno užijí a poté s chutí oslaví titul. Derby pražských „S“ již na výsledné podobě ligové tabulky nemohlo nic změnit. Slavia byla dopředu jasným šampionem letošního ročníku a v zápase se Spartou se tak hrálo už „jen“ o fotbalovou čest.

Případná prohra, ještě navíc před vlastními fanoušky, by ale sešívaným do plánu mistrovských oslav přece jen nezapadala. Stadion v pražském Edenu byl kvůli trvajícím koronavirovým opatřením zaplněný stále jen zčásti. Největší koncentrace fanoušků byla, ostatně jako vždy, na tribuně Sever, tedy v kotli domácích, bezprostředně za jednou z branek. Sektor vyhrazený pro letenské příznivce naopak zel prázdnotou a vůbec jen zavadit o fanouška se sparťanskou šálou bylo téměř nemožné.

I přes omezenou kapacitu byla na stadionu dobrá atmosféra a fanoušci od začátku hnali tým trenéra Trpišovského vstříc druhému ligovému vítězství v derby se Spartou v letošním ročníku. Fotbalové krásy ale fanoušci příliš neviděli, a tak vynikly především situace, které nejen k fotbalu nepatří.

Jméno nenáviděného rivala z druhého břehu bylo ve středu večer ve Vršovicích sprosté slovo. S nadšením a úsměvem se mezi slávistickými fanoušky odpouštělo, když zaznělo ve spojení se slovem smrt. Za pokřik „Smrt Spartě!“ dostal nedávno pokutu Nicolae Stanciu, nenávist k rivalovi vyjádřili tentokrát velmi hlasitě fanoušci na tribunách.

Další nefotbalová situace nastala ve 22. minutě. Sparťanský Benjamin Tetteh vyhrál hlavičkový souboj a vybojoval pro rudé barvy rohový kop. Ghanský útočník následně ztratil balanc a dostal se do bezprostřední blízkosti domácích fanoušků. Ti Tetteha prakticky ihned začali hrubě rasisticky urážet a napodobovat směrem k němu opičí skřeky.

Hlavní sudí zápasu Ondřej Berka i přes opakované upozornění sparťanských hráčů situaci neřešil.

LFA za rasistické chování fanoušků tvrdě trestá kluby, v tomto případě ale pochybil i arbitr, který svojí pasivitou chování slávistických fanoušků tiše podpořil.

Zhruba o pět minut později se emoce na hřišti znovu rozproudily. Po vzájemném souboji Stancia s Kangou nastala mezi hráči potyčka. Do strkanice se zapojily známé firmy na obou stranách – urostlý Štetina a kapitán Slavie Bořil. Z přestřelky zjevně ostrých slov a několika zápasnických chvatů si oba odnesli žlutou kartu.

První poločas sice přinesl několik vážných šancí na obou stranách, míč ale ani do jedné z branek nedoputoval. Aktivní byl na hrotu Sparty Benjamin Tetteh, který ale finální část slibných akcí řešil velmi nešťastně, a trenér Kotal tak dal pokyn Liboru Kozákovi, aby se o pauze rozehřál. Ten tak společně s dalšími spoluhráči učinil za velké „podpory“ publika. Fanoušci si již tou dobou stihli vystát frontu na pivo a klobásu, a tak měli možnost věnovat se vedle Kozáka i Frýdkovi. Stadionem tak znělo sborové „Frýdek je…“ Sparťanský univerzál ohlas tribun nemohl přeslechnout a jen se zasmál.

Do smíchu určitě při nástupu Kozáka na hřiště nebylo v ochozech sedícímu útočníkovi Slavie Petaru Musovi, jenž nemohl hrát kvůli karetnímu trestu, a připravil se tak o možnost vybojovat si pro sebe korunu pro krále střelců. Možnost předskočit jej v tabulce kanonýrů měl právě Kozák, jenž nastupoval se stejným počtem branek jako Musa.

Rozhodčí Berka sklízel za svůj výkon kritiku ze všech stran. Slávisté se na něj oprávněně hněvali za přílišnou benevolenci ke sparťanu Ladislavu Krejčímu, který měl v utkání dostat víc než jen jednu žlutou kartu.

Liboru Kozákovi ani nikomu jinému se ale v průběhu středečního večera branku vstřelit nepodařilo a poslední derby letošní sezony tak skončilo remízou. Ještě před samotným koncem utkání hlasatel fanoušky vyzýval, aby nevstupovali na hřiště. Slávistický personál byl připraven i pro případ, kdy fanoušci neuposlechnou. Pořadatelé rychle rozestavěli zábrany a přistavili pódium v podobě velké pěticípé hvězdy. I když se nejdříve zdálo, že zábrany nebudou potřeba, diváci po chvíli otálení na hřiště navzdory pokynům přece jen vyrazili.

Pak už následovalo předávání poháru. Hráči jeden po druhém chodili na pódium, kde čekali na kapitána Jana Bořila. Slávistická opora zadních řad nakonec převzala pohár, který na pódiu zvedla nad hlavu společně se zástupcem čínských majitelů klubu. Šampaňské teklo proudem a zapalovala se jedna pyrotechnická pomůcka za druhou.

Světlici bylo původně přičítáno i zapálení dřevěné části střechy stadionu. Vyšetřování hasičů pak ale zjistilo, že na vině byla technická závada elektroinstalace světla. Každopádně radost z jubilejního dvacátého titulu ani požár červenobílým určitě nevzal.

Oslavy, pak už myšlenky na novou sezonu

Že noc bude ještě dlouhá, to konec konců potvrdil i sám kapitán letošních mistrů ligy Jan Bořil. „Teď se to teprve odšpuntuje, celý rok jsme pro tohle dřeli a věděli jsme, o co hrajeme. Moc se na oslavy těšíme, já už jsem to zažil, někteří kluci to zažijí poprvé, takže si to asi užijí ještě více. Určitě titul nebudeme slavit jen pár hodin, ale o mnoho déle, možná několik dní…“ řekl s úsměvem po posledním zápase sezony.

„Oslavy budou samozřejmě větší než po zápase s Plzní. Věděli jsme, že ještě nějaká utkání budeme hrát, takže to muselo být decentní. Všichni tu jsou zodpovědní a věděli tak, o co hrajeme a že z toho nechceme udělat nějakou bramboračku. Myslím si ale, že dnes to z nás všech spadne, pořádně si to užijeme a potom se rozjedeme na dovolenou,“ navázal na slova kapitána brankář Ondřej Kolář, který v letošní sezoně překonal rekord v počtu vychytaných nul.

Právě přepsáním historie a výkony v Lize mistrů upoutal pozornost v zahraničí. „Chtěl bych ve Slavii ještě zůstat, odchytat příští sezonu a dostat se znovu do Ligy mistrů. Uvidíme ale, jak to všechno dopadne,“ odpovídal na dotaz ohledně své budoucnosti držitel 23 čistých kont.

Jednou z hlavních tváří slávistického úspěchu je bezpochyby trenér Jindřich Trpišovský. Ten na tiskové konferenci přiznal, že obhájit titul bylo ještě těžší než ho získat poprvé. „Pocity jsou to skvělé, podařilo se nám obhájit mistrovský titul, což bylo ještě těžší než získat ten první z loňského roku. Ať už kvůli odchodům důležitých hráčů, či přerušení ligy, které čekání na konec sezony výrazně natáhlo. Museli jsme za pochodu přebudovat mužstvo a Plzeň naopak hrála skvěle, takže jsem rád, že jsme to nakonec dotáhli. Jediné, co pokulhává v porovnání s loňskem, je, že nemůže být vyprodaný stadion a na zápasy se dostala jen část fanoušků. Hrozilo ale, že se sezona může i zrušit, což by bylo to nejhorší, co by se mohlo stát, takže jsem si oddechl,“ hodnotil úspěch svého týmu Trpišovský.

„Oslavy budou podobné jako loni, ale samozřejmě v tu danou chvíli oslava působí daleko větší. Víme, že už nás nic nečeká. Máme teď čtrnáct dní volna a poté už znovu začátek přípravy na příští sezonu. Myslím si, že to nebude ani slavení, ale spíše takové přátelské posezení,“ doplnil Trpišovský k blížícím se oslavám.

Trenérský štáb zároveň musí již myslet na příští sezonu. Slavia se tak zajímá hned o několik hráčů, nejčastěji zaznívají jména Graiciar a Kuchta. „Tým, co máme nyní, byl stavěn vyloženě na jarní část ligy, tedy na těch patnáct zápasů. Když jsem mluvil na konci minulé sezony, tak jsem říkal, že si hlavně přeji, ať nikdo neodejde. Letos bych si to přál ještě více, obzvláště v případě Ondřeje Koláře. Nic takového v plánu nemáme, ale ještě po té pandemii nikdo netuší, jaký bude trh a jestli nějaký klub nepředloží lukrativní nabídku. Doufáme, že v přípravě přivítáme nějaké nové tváře. Graiciar a Kuchta? Můžu potvrdit, že se o ty některé hráče zajímáme, neřeknu ale, o kterého z těch dvou konkrétně. Čekáme ještě na návrat hráčů z hostování a jejich zdravotní stav,“ komentoval Trpišovský budoucí podobu svého kádru.

Reklama

Doporučované