Hlavní obsah

Sledování časopisů za 20 tisíc. Kauza u Jermanové se dotýká i lídra ČSSD

Foto: Seznam Zprávy

Robin Povšík říká: Nevím, co moje bývalá partnerka dělala pro krajský úřad

Reklama

Jednu ze smluv externistů, které v úřadu Středočeského kraje vyšetřuje policie, měla s kanceláří středočeské hejtmanky i bývalá partnerka Robina Povšíka, krajské volební jedničky ČSSD.

Článek

Jiřina Petrželková dostávala pravidelně každý měsíc 20 tisíc za práci s poněkud nejasným popisem: „Zajišťování monitoringu periodik vydávaných místními akčními skupinami na území Středočeského kraje.“

Vystudovaná politoložka je jednou z mnoha externích zaměstnankyň a zaměstnanců středočeského krajského úřadu, kteří v roce 2017 pracovali pro kancelář hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO). A jejichž působení nyní vyšetřuje policie.

A zatímco je většina těchto poradců, jak tento týden odhalily Seznam Zprávy, propojená právě s hnutím ANO, případ Jiřiny Petrželkové míří do sociální demokracie.

Jiřina Petrželková je totiž bývalou partnerkou krajského volebního lídra ČSSD Robina Povšíka, mají spolu i syna. Sociální demokraté v kraji vládnou společně s ANO a komunisty.

Není přitom jasné, co konkrétně někdejší zastupitelka za sociální demokracii v Mladé Boleslavi pro hejtmančinu kancelář v roce 2017 dělala.

„Monitoring periodik vydávaných akčními skupinami“, jak podle oficiálních dokumentů zní pracovní náplň externistky Petrželkové, by znamenalo jakési sledování občasníků, které si tisknou sdružení obcí, podnikatelů a občanů, přes něž je možné se dostat k evropským dotacím.

Ale jak už loni Seznam Zprávy zjistily, z 28 spolků vydává svůj časopis jen hrstka – a když už, tak se jedná jen o jednoduché, několikastránkové čtvrtletníky. Tedy nic, nad čím by externí zaměstnanec kraje musel trávit denně několik hodin.

Robin Povšík, jinak také předseda středočeské ČSSD, říká, že netuší, co jeho bývalá partnerka pro kraj vykonávala. „Přesný obsah práce neznám,“ reagoval na dotaz redakce. „Spolupráci ji v době, kdy byla na rodičovské dovolené, nabídl tehdejší náměstek pro regionální rozvoj Karel Horčička,“ dodal Povšík.

Podle dokumentů dělala Jiřina Petrželková pro kraj každý den. Do výkazů práce si psala „administrativní činnost“.

„Už prostě nevím“

Jiřina Petrželková do telefonu nejprve řekla, že bude čas na rozhovor později – že právě kojí dítě. Pak už však mobil nezvedala a neodpovídala ani na esemesky.

Takzvané výkazy práce (tedy dokumenty, které externí zaměstnanci musejí vyplňovat a jež se Seznam Zprávám podařilo už dříve získat) ukazují, že Petrželková trávila prací pro kraj každý den od 8 do 12, případně do 14 hodin.

Byla totiž zaměstnaná na dohodu o pracovní činnosti, což znamená půl úvazku. Takže i odměna 20 tisíc měsíčně je za půlúvazkový výkon. Ve výkazech práce neuvádí o monitoringu časopisů nic konkrétního. U každého odpracovaného dne jen stojí: Administrativní práce.

Lídr sociálních demokratů Povšík tvrdí, že smlouva s Jiřinou Petrželkovou vznikla už za minulého volebního období, to znamená před rokem 2016. A že si jeho partnerku na práci najal tehdejší radní pro regionální rozvoj Karel Horčička z ČSSD.

„Vím, že Jiřina byla aktivní a měla zájem pracovat na kraji,“ vybavil si Horčička, dnes radní pro kulturu. Na podrobnosti si už nevzpomněl. „Nevymlouvám se, já už to prostě nevím,“ odpověděl Horčička na otázku, jaké úkoly měla Petrželková na starosti.

„Já jí rozhodně výkazy práce nepodepisoval,“ řekl Horčička.

Povšík: Nebyla v tom politika

To se všechno váže k minulému volebnímu období do roku 2016, už zmíněný „Monitoring periodik“ však měla Petrželková podle dokumentů dělat od ledna do prosince roku 2017, kdy se po volbách složila ve středních Čechách koalice ANO, STAN plus ODS (to znamená už bez sociálních demokratů).

„Vím, že ta spolupráce (Petrželkové) s krajem pokračovala i po našem odchodu do opozice. Nebylo to součástí žádných politických dohod,“ uvedl Povšík.

Koalice ANO, ODS a STANu vydržela jen necelý rok – a ANO brzy vytvořilo novou právě se sociálními demokraty a KSČM.

Nikdo ze zúčastněných přitom nedokáže říct, jak se „stará“ smlouva Jiřiny Petrželkové na úseku regionálního rozvoje překlopila do „nové“ pod kanceláří hejtmanky.

Radní Horčička poukazuje na to, že po většinu roku 2017 v žádné funkci na kraji nebyl – na radního pro kulturu nastoupil až na konci roku, právě po koaličním převratu, kdy se ČSSD dostala opět k moci.

Nadřízeným Petrželkové, a tedy i člověkem, jenž měl na její práci dohlížet, byl v té době Roman Šubert, šéf hejtmančiny kanceláře. Právě Šuberta detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu podezírají, že kraj mohl za jeho éry vyplácet externím poradcům desítky tisíc za nic.

Šubert navíc, jak nyní vypátraly Seznam Zprávy, uzavřel smlouvu i se svou švagrovou, která se jinak živí jako účetní. Pro kraj vykazovala podezřelé práce jako „analýzy hudebních festivalů“ nebo zjišťování „vánočních a novoročních zvyků“.

Šubert se Seznam Zprávami nekomunikuje. Z krajského úřadu odešel letos v červnu.

Jediným pravomocně potrestaným v kauze poradenských smluv je zatím ředitel středočeské knihovny Robert Georgiev, rovněž člen ČSSD. Při výsleších se přiznal, že naoko zaměstnal svou sestru, kamarádku a svého registrovaného partnera.

Georgiev zaplatil škodu 670 tisíc a státní zástupkyně koncem září rozhodla, že případ ani nepůjde před soud.

Reklama

Doporučované