Hlavní obsah

Další pokus získat od kraje analýzu vánočních zvyků: „Jsou to jedinečná autorská díla, zveřejnit je nesmíme“

Foto: Vojtěch Blažek

Kancelář středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové utratila za externí pracovníky v roce 2017 přibližně pět milionů korun.

Reklama

Středočeský kraj uzavřel podezřelé smlouvy za pět milionů korun. Jména příjemců peněz tají. A nově tvrdí, že nesmí zveřejnit ani práci, kterou vykonali. Protože se jedná o „výsledek tvůrčí činnosti“.

Článek

Jak se jmenuje, nevíme. Stejně tak je zastřená jeho profesní minulost. Každopádně zaměstnanec Středočeského kraje s interním číslem 5676 strávil v roce 2017 celkem 32 hodin sestavováním PR analýz. Jeho kolegyně číslo 5678, taktéž anonymní, zase v březnu sedm hodin vyhodnocovala krajský reprezentační ples.

Seznam se už několik týdnů snaží zjistit, komu kancelář hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) předloni zaplatila pět milionů korun za nejrůznější expertizy, analytické materiály a monitoringy. Mimo jiné takové, které posuzovaly hudební festivaly a činnost ostatních krajů nebo se věnovaly vánočním zvykům ve středních Čechách.

Radní za ANO nechtějí od propuknutí kauzy ukázat, jakou práci tito lidé vykonali. A krajský úřad teď navíc tvrdí, že by zveřejněním porušil autorská práva.

Seznam totiž podal podle informačního zákona oficiální žádost o poskytnutí analýz a dalších písemných výstupů. Úřad ji minulý týden zamítl s odůvodněním, že by tím autory poškodil. „Neboť by bylo v rozporu se smyslem a účelem zákona, aby výsledky dlouhodobé, náročné a složité tvůrčí činnosti autora byly poskytnuty třetí osobě,“ napsala Hana Mastrini, vedoucí Odboru kancelář hejtmanky Středočeského kraje.

„Je to jedinečný výtvor“

Redakce má k dispozici soupis všech smluv uzavřených pro rok 2017 se zaměstnanci na dohodu o pracovní činnosti, tedy na poloviční úvazek (takzvaně „na dohodu“ se smí odpracovat jen 20 hodin týdně).

Místo konkrétních jmen však obsahuje jen interní čísla. Spolu s nimi také popis činnosti a měsíční odměnu. Součástí dokumentů jsou také výkazy práce jednotlivých zaměstnanců, kteří po hodinách vypisovali, na čem pracovali.

Foto: Vojtěch Blažek

Výkaz práce zaměstnance číslo 5676, který měl na starosti například „PR výstupy“.

Jeden zaměstnanec se například za 75 tisíc měsíčně zabýval záležitostmi kolem chodu úřadu, pomáhal hejtmance Jermanové Pokorné s vystupováním v médiích, psal jí projevy a řešil různé praktické záležitosti – například problém proplácení jízdného žákům.

Další za 20 tisíc měsíčně sledoval časopisy vydávané spolky spravujícími evropské dotace – ovšem takových stručných periodik je v kraji jen několik.

Jiný se věnoval „analytické činnosti“ a „analýzám pro hejtmanku“, jak napsal do výkazů, a bral za to 30 tisíc korun měsíčně. Opět na poloviční úvazek.

Úřad tvrdí, že jména zaměstnanců nemůže zveřejnit s odkazem na ochranu osobních údajů. A nově také, že musí chránit jejich práva jako autorů.

„Předmětné smlouvy obsahují výstupy analytické činnosti, koncepce, analýzy apod., které byly hrazeny z veřejných prostředků. Lze konstatovat, že jde o autorské dílo jako individualizovaný výsledek tvůrčí činnosti, jedinečný projev (výtvor), k němuž autor dospěl za použití literárních, vědeckých a jiných postupů – jeho jedinečnost je dána osobitým vnosem projevujícím se např. v celkovém uspořádání, sledu myšlenek a dedukcí, v postojích, názorech a právních závěrech autora,“ rozhodla vedoucí kanceláře hejtmanky Hana Mastrini.

Úřad sice uznává, že právo na informace je zakotvené v ústavě. Ale v tomhle případě je prý na místě ho omezit.

Tři jména: právnička, politik, manažer

Hejtmanka Jermanová Pokorná už před dvěma týdny z mateřské dovolené vzkázala, že jde o kauzu, kterou na ni vytáhla opozice a „opoziční média“. K podstatě problému, tedy co byli poradci zač a jestli je kraj vůbec potřeboval, se dosud vůbec nevyjádřila.

Radní za ANO pak na tiskové konferenci řekli, že o smlouvách a plnění, které kraj dostal, nemají pochybnosti. Bylo prý určitě v pořádku. Zároveň ale prohlásili, že je nijak neprověřovali.

Radní Gabriel Kovács zodpovědný za finance vysvětlil, že se „nebude hrabat v drobnostech“.

Nebudeme se hrabat v drobnostech, řekli radní za ANO o podezřelých smlouvách.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Uzavírání externích smluv vysvětlili radní tím, že v roce 2017 odešlo z úřadu mnoho lidí – a bylo potřeba je rychle doplnit. Další spolupracovníky bylo podle radních nutné nasmlouvat kvůli oslavám 100. let výročí založení republiky a vydání výpravné knihy k tomuto jubileu.

Smlouvy a odevzdané analýzy a monitoringy teď zkontrolují interní auditoři úřadu. Dohlížet na ně má kontrolní výbor zastupitelstva vedený opozicí.

Seznamu se zatím podařilo vypátrat dva lidi, kteří v roce 2017 takto pro kraj pracovali. První z nich je bývalá ředitelka úřadu Kateřina Černá. Smlouvu měla od listopadu 2017 do března následujícího roku. Brala 60 tisíc měsíčně za poradenství kolem ochrany osobních údajů a eGovernmentu (tak se to uvádí v jejích výkazech práce). Doktorka práv Černá to v rozhovoru pro Seznam potvrdila, nic bližšího ale o své práci upřesňovat nechtěla.

Druhým zaměstnancem byl Pavel Dvořák, bývalý politik TOP 09 z Benešova, kde žije i hejtmanka Pokorná Jermanová. Jakou měl odměnu a co dělal, není známé. Ani Dvořák o tom nechtěl mluvit.

Mladá fronta Dnes minulý týden napsala, že smlouvu měl i bývalý volební manažer hnutí ANO a někdejší zaměstnanec odpadářské firmy Martin Itterheim. Ve středních Čechách měl radit právě s odpady – za 50 tisíc měsíčně. Podobné smlouvy měl i v Olomouckém kraji a Jihomoravském kraji.

Reklama

Doporučované