Hlavní obsah

Šlosarčík: Madrid může v Katalánsku zakročit brutálně

V ulicích Barcelony je to jasné, ale podpora katalánských separatistů není tak velká, říká Ivo Šlosarčík.Video: Adam Junek

 

Reklama

Jeden den Katalánci vyhlásí nezávislost, druhý jim centrální vláda vezme autonomii a může pozatýkat politiky, varuje profesor Ivo Šlosarčík z Katedry evropských studií na Univerzitě Karlově.

Článek

Úspěšný evropský projekt může v separatistech vyvolávat dojem, že svou centrální vládu nepotřebují. Takový pocit je ale mylný, říká profesor Ivo Šlosarčík na adresu katalánských separatistů.

Ti hrozí, že už v úterý vyhlásí ve svém parlamentu nezávislost na Španělsku. Na koni jsou po nedávném referendu, kde drtivá většina hlasujících byla pro samostatnost, přestože voličská účast nepřesáhla 50 procent a podle Madridu bylo referendum protiústavní.

Mohlo by Katalánsko jako samostatný stát přežít? Podpoří jeho příběh další separatisty v Evropě? Drolí se evropský projekt tváří v tvář separatistickým snahám v kombinaci s brexitem a francouzsko-německou snahou o vytvoření dvourychlostní Evropy? A jaká čeká v Unii budoucnost Česko? Podívejte se v rozhovoru ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované