Hlavní obsah

Slováci pošlou svůj Sputnik k Maďarům, o testech panují pochybnosti

Foto: Profimedia.cz

Ruská vakcína Sputnik V.

Reklama

Slovensko dál řeší osud nakoupených ruských vakcín Sputnik V. Měly pomoci v boji s pandemií, dosud se ale neočkovalo ani jednou dávkou a vakcíny zůstávají předmětem politických sporů. Pomoci má laboratoř v Maďarsku.

Článek

Dvě stě tisíc dávek Sputniku V ve skladech, změna premiéra a ministra zdravotnictví, nedostatečná dokumentace a nakonec i ruský požadavek na návrat zásilky. Tak ve zkratce vypadá vývoj kolem slovenského nákupu ruské vakcíny.

Zatímco slovenský Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) oznámil, že od ruského výrobce vakcíny nedostal potřebné podklady a že jednotlivé šarže Sputniku V patrně nejsou stejné, Rusové chtějí kvůli porušení smlouvy vrácení vakcíny. Smlouva je ale tajná. Vyžádala si ji proto prezidentka Zuzana Čaputová. „Prezidentka se plánuje obeznámit se s jejím obsahem, aby informovala o svých záměrech týkajících se využívání Sputniku na Slovensku,“ informoval v úterý mluvčí Čaputové.

„Podle publikovaných zpráv by se Sputnik V měl používat přibližně ve 40 zemích světa, ale tyto vakcíny spojuje jen název. Není prokázaná srovnatelnost a konzistentnost různých šarží vyrobených na různých místech. Ve vícero případech se jeví, že jde o vakcíny s rozdílnými vlastnostmi,“ uvedl slovenský SÚKL v prohlášení.

Ve věci se v posledních dnech znovu angažoval ministr financí Igor Matovič z hnutí OĽANO, který ještě jako premiér utajený nákup schválil a zásilku vítal na letišti v Košicích. Minulý týden vyrazil do Moskvy i Budapešti, kde dostal příslib maďarské pomoci s testováním Sputniku V.

Ruská strana totiž kritizovala, že Slovensko zkoumalo vakcínu v laboratoři, která není součástí sítě oficiálních laboratoří Evropské unie. Slovenský SÚKL se hájil tím, že o potřebě využít jen akreditované laboratoře ho nikdo neinformoval a že navzdory tomu žádal o pomoc partnerské instituce, ale neúspěšně.

Slovenské vakcíny se tak budou testovat v Maďarsku. Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó v úterý uvedl, že se čeká na oficiální slovenskou žádost. „My jsme na základě prosby (vicepremiéra Igora Matoviče) avizovali, že dokážeme vyhovět, máme na to kapacity a schopnost,“ citují ministra slovenská média.

Podle prezidentky Čaputové ale půjde o stejné testy, které už se konaly na Slovensku. Slovenská média navíc upozorňují na nesrovnalosti kolem testů dodávek vakcíny pro Maďary. Ti očkují Sputnikem už od února, i když zatím nemá zelenou od Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

Pochybnosti o maďarských testech

Slovenské vakcíny bude posuzovat laboratoř maďarského Národního ústavu pro kontrolu léčiv a potravin (OGYÉI), tedy obdoba českého i slovenského SÚKLU. Jenže když OGYÉI povolil Sputnik používat v Maďarsku, rozhodl na základě nařízení vlády Viktora Orbána, a ne na základě laboratorních testů, píše deník SME.

Maďarské levicové noviny Népszava už letos v lednu napsaly, že schválení vakcíny bylo politickým rozhodnutím, a že vědci měli na testy velmi málo času. I OGYÉI stejně jako slovenský SÚKL zjistil, že se testovací vzorek neshoduje se šarží, kterou měli Maďaři dostat. Úřad pak vakcínu doporučil i navzdory odporu vícero vědců.

Podle deníku SME je proto otázkou, jaké možnosti a svobodu budou mít maďarští vědci při posuzování slovenských vzorků. Posuzování bude trvat nejspíš až několik týdnů. Závěr ale nebude právně závazný a slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský může očkování Sputnikem zahájit, až uzná za vhodné, žádná zákonná překážka mu totiž v cestě nestojí.

Už od začátku března má na Slovensku ruská vakcína „povolení na použití neregistrovaného léku“, které vydal tehdejší ministr Marek Krajčí. Nový ministr Lengvarský se k očkování Sputnikem měl vyjádřit v pondělí, ale nedošlo k tomu.

Slovenská média věnují pozornost i smlouvě o maďarském nákupu Sputniku, kterou před několika týdny maďarské úřady zveřejnily. Podle SME je smlouva všeobecná, vágní, má 16 stran a ruskou stranu téměř k ničemu nezavazuje. Nepíše se v ní ani to, že by měla vakcínu posuzovat výhradně laboratoř ze sítě zařízení certifikovaných v EU. Právě porušení takového ustanovení vyčítá teď ruská strana slovenské. Smlouva mezi Slovenskem a Ruskem je ale dál tajná a může obsahovat jiné podmínky než maďarský nákup. Maďaři navíc nezveřejnili přílohy smlouvy.

Reklama

Doporučované