Hlavní obsah

Slováci přispěli na únos vietnamského politika, Hanoj jim za letadlo nezaplatila

Foto: Profimedia.cz

Někdejší slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

Reklama

Slovenské ministerstvo vyfakturovalo Vietnamu let vládního speciálu, kterým byl ze schengenského prostoru do Moskvy unesený vietnamský podnikatel. Komunistická země ale nikdy nezaplatila. Celá kauza se týká doby, kdy byl ministrem kontroverzní politik Robert Kaliňák ze strany SMER.

Článek

Ze letecký benzín 6 000 eur, za letištní taxy dalších 10 000, dál cena za catering a ochranku. Celkem 17 065,51 eur, tedy 435 000 korun, vyfakturovalo podle serveru Týždeň.sk slovenské ministerstvo vnitra vietnamskému ministerstvu vnitřní bezpečnosti za let slovenského vládního speciálu.

V tom v červenci 2017 nedobrovolně letěl Trinx Xuan Thanh – vietnamský podnikatel a bývalý komunistický funkcionář, který požádal v Německu o azyl. V centru Berlína ho ale za bílého dne uneslo vietnamské komando a přes Prahu dopravilo do Bratislavy, odkud se ve slovenském vládním speciálu dostal mimo schengenský prostor do Moskvy. Ve Vietnamu ho pak soud loni v lednu odsoudil na doživotí za zpronevěru.

Slovensko podíl na únosu popírá

Slovenská ministryně vnitra Denisa Saková teď přiznala, že její úřad v minulosti vystavil za let vládního speciálu Vietnamu fakturu. Peníze ale nikdy nepřišly.

Proč zrovna účet pro Vietnam? Unesený podnikatel totiž z Bratislavy odletěl s falešnou identitou jako součást delegace vietnamského mistra veřejné bezpečnosti. S tím právě v Bratislavě jednal tehdejší slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

Kaliňák ani slovenská vláda podíl na únosu nikdy nepřiznali. Vyšetřování ukončili i slovenští policisté: trestní oznámení zamítli. Slováci připouští jen to, že došlo k zneužití slovenské důvěry a pohostinnosti.

Slovenská verze má ale dost trhlin. Fakturu za let vládního speciálu sice Kaliňákův úřad vystavil, o proplacení ale neusiloval a nakonec ji stornoval. „Pokud byla zneužita jejich důvěra, měly by se naše úřady o to víc snažit od Vietnamu vymoci proplacení nákladů, které Slovensku vznikly. V současné situaci totiž každý ze slovenských daňových poplatníků na tento únos finančně přispěl,” píše Týždeň.

Slovensko navíc lhalo Polsku, když tvrdilo, že na palubě letadla je i ministr vnitra. Ten byl přitom v Bratislavě.

Obavy českých Vietnamců

Celý případ má i českou linku. Německý soud poslal loni v létě do vězení na tři roky a deset měsíců Vietnamce, který si v Praze půjčil dvě auta ke sledování a únosu.

Případu se věnuje i zpráva o situaci národnostních menšin v České republice. Vietnamští zástupci v ní podle ČTK uvedli, že muž odsouzený v Německu byl součástí organizované sítě vedené vietnamskou tajnou službou. Zmiňuje v té souvislosti i obavy některých Vietnamců žijících v Česku.

„Je patrné, že mnozí Vietnamci mají obavy a začali se chovat opatrněji. Největší rozčarování zažívají lidskoprávní aktivisté. Doposud čelili vydírání formou zákazu vstupu na území Vietnamu a znemožnění kontaktů s vietnamskou rodinou. Nyní si kladou otázku, zda je jejich bezpečnost v České republice zaručena," uvádí zástupci menšiny ve zprávě.

Vietnamská tajná služba měla mít v Česku zázemí a síť agentů z lidí s povolením k pobytu.

Reklama

Doporučované