Hlavní obsah

Slovenská prokuratura popřela, že zrušila Ficovo obvinění

Foto: Shutterstock.com

Fico se zastal poslance odsouzeného za protiromské výroky.

Reklama

Policie stíhá předsedu vládní strany Směr Roberta Fica za schvalování trestného činu a hanobení národa a rasy. Podle televize TA3 prokuratura stíhání zastavila, státní žaloba však její informace popřela.

Článek

Slovenská televize TA3 přišla s informací, že prokuratura zrušila obvinění expremiéra Roberta Fica. Předseda nejsilnější vládní strany Směr – sociální demokracie Fico čelil stíhání za to, že se zastal již bývalého poslance krajně pravicové strany Kotlebovci – Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Milana Mazureka, který byl za protiromské výroky odsouzen k peněžitému trestu a přišel o poslanecký mandát.

Fico na začátku prosince tvrdil, že byl obviněn za vyjádření názoru. „Mazurek řekl to, co si myslí téměř celý národ. Když popravíte někoho za pravdu, uděláte z něj národního hrdinu,“ řekl expremiér Fico v nahrávce, kterou uveřejnil na Facebooku. Kvůli ní ho policie obvinila ze schvalování trestného činu, jakož i z hanobení národa, rasy a přesvědčení a z podněcování k národnostní, rasové a etnické nenávisti.

„Navzdory tomu, že nejvyšší soud rozhodl, že extremistické výroky exposlance Milana Mazureka jsou trestným činem a odsoudil ho za ně, Robert F. měl s nimi veřejně souhlasit a svůj postoj šířit přes sociální sítě,“ uvedla policie. Ficovi hrozilo až pětileté vězení.

Po odsouzení Mazureka se na Slovensku objevily billboardy s fotografií tohoto již exposlance s nápisem „Milan Mazurek vyhozen z parlamentu za vyslovení názoru“. Soudy Mazureka potrestaly za výroky v pořadu regionální soukromé rozhlasové stanice, kde v roce 2016 hovořil kromě jiného o nepřizpůsobivosti, násilí a vandalismu ze strany romského etnika, urážel Romy a zmiňoval se o nebezpečí spojeném s islámskými migranty.

Reklama

Doporučované