Hlavní obsah

Slovenský premiér chce povinné očkování, počty nakažených jsou rekordní

Foto: TASR / Profimedia

Slovenské nemocnice jsou na hranici možností (covidové oddělení v popradské nemocnici).

Reklama

Zpřísnění opatření nebo povinné očkování seniorů. Slovenský premiér Eduard Heger prozradil, o čem aktuálně debatuje vláda. Slovensko se mezitím v počtu nově nakažených vzhledem k počtu obyvatel dostalo na první příčku na světě.

Článek

Předseda vlády Eduard Heger nevyloučil, že by příští týden mohla vláda přistoupit ke zpřísnění protiepidemických opatření na Slovensku. Premiér nevyloučil ani lockdown před Vánoci.

Ideální cestou v boji s pandemií by bylo podle Hegera povinné očkování pro vybrané věkové skupiny, uvedl premiér v posledním dílu relace Sobotní dialogy Rádia Slovensko (RTVS). Heger ale zdůraznil, že případná nová opatření projednává poslední dva týdny nejen s lékaři, ale také s právníky.

„Je velmi důležité, aby se ústavní právníci vyjádřili, jestli naše ústava povoluje (povinně) očkovat určitou věkovou skupinu obyvatelstva,“ řekl premiér a dodal, že co nejvíce proočkovat je potřeba především skupinu lidí starších 65 let, ale i 60+ a případně i 50+. „Pokud to bude možné, bude toto jednoznačně můj návrh,“ řekl o povinném očkování předseda vlády.

Očkování je podle slovenského premiéra šancí dostat se ven z pandemie. „Jsem přesvědčený, že není jiné cesty, pokud nechceme mít další vlny a lockdowny. Pokud nechceme zažívat tuto agonii po dobu měsíců a let, musíme se chránit,“ prohlásil Heger.

Heger chce jít cestou Rakouska

Předseda vlády podle svých slov neprosazuje povinné očkování pro určité profese, virus si podle něj nevybírá. „Na druhou stranu potřebujeme chránit všechny, kteří přichází do kontaktu se seniory, pokud chceme chránit seniory,“ zdůraznil premiér.

Pokud ale slovenská ústava nedovolí očkovat určité skupiny obyvatelstva, je možné podle Hegera situaci vyřešit už jen možným povinným očkováním celé populace. „Toto bylo diskutované už několikrát, ale nebyla na to zatím politická odvaha. Ale já si myslím, že po vzoru Rakouska a i dalších zemí uvidíme, a to i na příkladu počtu úmrtí, že není jiné cesty,“ cituje premiéra deník SME.

Vše podle Hegera závisí na vývoji v nejbližších dnech. Nevyhnutelné je ale podle premiéra zpřísnění opatření v oblasti stravování a cestovního ruchu, aby tyto oblasti mohly při zlepšení situace otevřít v povánočním období. „Mým cílem je, abychom na Vánoce měli v nemocnicích stabilizovanou situaci a očkovaní mohli jet na dovolenou nebo do restaurací,“ cituje Hegera server Aktuality.sk.

Předseda vlády dále uvedl, že pokud se situace v zemi zlepší, plánuje vláda i rozvolnění opatření. „Aktuálně to ale vypadá nepravděpodobně,“ dodal Heger.

Koaliční partneři jsou proti

Prosazení povinného očkování ale nebude pro Hegera vůbec jednoduché. Proti premiérově plánu se totiž staví jeho koaliční partneři. „Nejsme v žádném případě pro povinné očkování, ale zároveň zdůrazňujeme, že očkování je cesta k ochraně zdraví,“ řekl slovenskému Denníku N předseda hnutí Jsme rodina Boris Kollár.

Stejně tak povinné očkování odmítá předsedkyně hnutí Za lidi Veronika Remišová. V pátek šéfka hnutí uvedla, že povinnou vakcinaci pro určité skupiny nevidí jako cestu. „Často se skloňují jako profesní skupina například zdravotníci, těch je ale nedostatek a zdravotnická zařízení si nemohou dovolit je propouštět,“ cituje Remišovou Denník N. Remišová by podle svých slov preferovala spíše formu pozitivní motivace k očkování, například odměny pro očkované zaměstnance.

Premiérův nápad pak neuspěl ani u dalšího koaličního partnera, strany Svoboda a Solidarita (SaS). Pro povinné očkování se z této strany zatím vyslovila pouze ministryně spravedlnosti Mária Kolíková, která k SaS nedávno přestoupila z hnutí Za lidi. „Současně ale platí, že bychom jako společnost měli udělat maximum pro to, abychom tolerantně a trpělivě všem lidem bez rozdílu vysvětlili, proč je očkování ta správná cesta pro ochranu zdraví a života našich lidí,“ řekla Kolíková Denníku N.

Jiný názor nemá na případné povinné očkování také slovenská parlamentní opozice. Podle strany Hlas bývalého premiéra Petera Pellegriniho svým návrhem Heger „zapaluje ve slovenské společnosti rozbušku“, cituje Pellegriniho deník SME. „Sérii fatálních selhání, která zapříčinila už tisíce zbytečných úmrtí, jen chce neschopná slovenská vláda doplnit o další. Po zbytečném plošném testování, frašce s vakcínou Sputnik a nezvládnuté očkovací kampani otvírá Eduard Heger Pandořinu skříňku prosazováním povinného očkování,“ řekl Pellegrini deníku SME.

Plně naočkovaných je jen 46 procent Slováků

Opoziční strana trvá na tom, že očkování musí zůstat dobrovolné. „Pokud vláda nedokázala tři čtvrtě roku více jak polovinu slovenské populace přesvědčit o přínosech očkování, nemůže je teď hnát do očkovacích center hrozbami a výhrůžkami,“ uvedl Pellegrini.

Heger na výroky Pellegriniho reagoval slovy, že opozice by neměla dělat z pandemie politiku a vést boj proti vládě. Oběťmi pandemie jsou podle premiéra primárně voliči současné opozice. „Je to úplně cynické. Oni už měsíce burcují proti dodržování opatření,“ uvedl Heger. „Podívejte se na okolní země, kde všichni pochopili, že boj se vede s pandemií, ne s vládou,“ dodal premiér.

Epidemická situace na Slovensku se ale nadále zhoršuje. Slovenské Národní centrum zdravotnických informací oznámilo, že za uplynulý den přibylo v zemi 9171 infikovaných. Ke kritické třítisícové hranici se na Slovensku těsně přiblížil údaj o vytížení covidových lůžek.

Národní centrum zdravotnických informací informovalo, že téměř 71 procent z nově nakažených nebylo očkováno ani jednou dávkou protikoronavirové vakcíny. V souvislosti s covidovým onemocněním v pátek na Slovensku zemřelo 37 lidí. Celkově v zemi evidují 13 818 těchto úmrtí.

Na základě dat serveru Our World In Data pak v sobotu server Aktuality.sk informoval, že v přepočtu na obyvatele přibývá na Slovensku nejvíce nakažených na světě. Konkrétně jde o takzvaný sedmidenní průměr počtu nakažených, podle něhož aktuálně na Slovensku přibývá denně 1600 nakažených na jeden milion obyvatel. Česko je ve stejné statistice na šesté příčce, zde se sedmidenní průměr pohybuje okolo 1170 nově infikovaných denně na milion obyvatel.

K nejhorším v Evropě pak patří Slovensko také v míře proočkovanosti. Plně naočkováno je zatím pouze okolo 46 procent slovenské populace, což zemi řadí na třetí příčku proočkovanosti EU od konce před Bulharsko a Rumunsko.

Reklama

Související témata:

Doporučované