Hlavní obsah

Slovenský premiér opsal diplomovou práci. Jsem zloděj, reagoval

Foto: Profimedia.cz

Slovenský premiér Igor Matovič.

Reklama

aktualizováno •

Diplomová práce slovenského premiéra Igora Matoviče je podle zjištění slovenského Denníku N plagiát. Premiér v práci opsal dvě knihy, které vydával za své autorské dílo. Matovič podle svých slov rezignuje, až splní, co slíbil.

Článek

Slovenský premiér Igor Matovič nejspíš získal magisterský titul v roce 1998 podvodem. Podle zjištění slovenského Denníku N opsal v částech diplomové práce pasáže ze dvou knih. Vydával je pak za své autorské dílo.

„Upřímně netuším, jestli jsem ve své diplomce před 22 lety něco neodcitoval a kolik to bylo. Pokud ano, tak jsem ukradl něco, co mi nepatřilo, jsem de facto zloděj v této věci, což je smutné a rozhodně to není chvályhodné,“ reagoval na svém facebookovém účtu slovenský premiér. Odstoupí prý až poté, co splní vše, co slíbil svým voličům.

Tématem Matovičovy diplomové práce byl Daňový systém a jeho vliv na podnikatelské subjekty. Práci obhajoval na Fakultě managementu na Univerzitě Komenského v Bratislavě, kde studoval v letech 1993 až 1998.

Matovičova diplomová práce čítá 79 stran, jako autorská se dá hodnotit pouze úvodní kapitola a závěr. Zbytek je opsaný. Do 41. strany čerpá Matovič z publikace ekonomů Pavla Kárásza st., Juraja Renčka a Pavla Kárásza ml., která má stejný název jako jeho diplomová práce. Podle Denníku N autory cituje pouze u několika převzatých tabulek.

Zbytek práce je opsaný z publikace s názvem Potřeba deregulace daňových systémů v krajině Střední Evropy od autorů Juraje Renčka, Pavola Kárásze, Jána Oravce, Pavola Kárásze ml. a Jána Marušince, kde Matovič autory opět cituje pouze u vybraných grafů a tabulek.

„V práci jsem se snažil ucelit poznatky, které jsou v dané problematice k dispozici. Budu rád, když někomu dalšímu usnadní orientaci v dané problematice,“ uzavírá práci slovenský premiér.

Matovič na svých sociálních sítích připomněl, že současně s psaním diplomové práce začal i podnikat. „Ve čtvrtém ročníku jsem založil obchod, v pátém jsem už zaměstnával 2000 lidí. Kdo podnikal, pochopí, že škola byla až na posledním místě,“ píše premiér na svých sociálních sítích.

Sám se prý titulem nikdy nechlubil, ani na občance ho údajně nemá. „Zda kvůli tomu odstoupím? Odstoupím. Hned, jakmile splním všechno, co jsem lidem před volbami slíbil. Poté si půjdu žít zpět svůj soukromý život. S čistým svědomím a bez titulu,“ uvedl ke kauze Matovič.

Matovič v minulosti žádal o odstoupení bývalého předsedu parlamentu Andreje Danka, který opsal svou rigorózní práci, sám se přitom dopustil stejného prohřešku. Slovenskem také na konci června hýbala plagiátorská kauza dalšího ze slovenských top politiků Borise Kollára.

„Jak znám Borise Kollára, neumím si představit, že by bojoval proti Dankovi, když musel vědět, že má na krku stejný průser,“ pronesl před pár dny slovenský premiér Igor Matovič na obranu předsedy parlamentu Borise Kollára (Sme rodina), který čelil tlaku na odstoupení kvůli plagiátorské kauze.

Na šéfa strany Jsme rodina se na konci června provalilo, že nejspíš opsal polovinu ze své diplomové práce s názvem Změna klimatu a bioklimatický potenciál cestovního ruchu v oblasti Kysuc, kde jsou opsané celé strany i část závěru.

Kollár tak navázal na svého předchůdce Andreje „Kapitána“ Danka, který byl obviněn z plagiátorství v souvislosti s jeho rigorózní prací z roku 2000. Kollár ho tehdy za opisování veřejně kritizoval. Výzvu k rezignaci Kollár ustál, slovenský premiér na ní netrval, a to i přesto, že v minulosti sám žádal Dankovu rezignaci. Teď se ukázalo, že se provinil stejným přestupkem.

Reklama

Doporučované