Hlavní obsah

Slovenští komunisté oživili Husáka, z billboardů volá po starém režimu

Foto: Seznam Zprávy

Je tu čerstvý přehled středoevropských událostí, které nás zaujaly.

Reklama

Kuřáci v Rakousku se musí kromě cigaret v podnicích nadobro rozloučit i s vodními dýmkami, zákaz potvrdil tamní ústavní soud. Fidesz ještě posiluje vliv na média a Němci opět řešili problém s ruskými diplomaty. Přinášíme pravidelný autorský výběr Seznamu ze středoevropského dění z úterý a středy.

Článek

Husák na billboardech

Velká podobizna Gustáva Husáka a pár vět: „Jak se vám daří, děti moje, 30. let po převratu? Žije se vám teď lépe? Ne? Tak to změňte!” Takovou formu mají předvolební billboardy Komunistické strany Slovenska. Vyvěšené jsou hlavně na východě země. V únorových parlamentních volbách přitom ortodoxní komunisté, kteří volají po návratu nedemokratického režimu, nekandidují.

Vůbec poprvé totiž nedoručili seznam kandidátů. Zdůvodňují to nedostatkem peněz a vysokou volební kaucí 17 tisíc eur. Zatím nejlepší výsledek strana zaznamenala v roce 2002, když ji vedl zeť Vasila Biľaka. Tehdy se dostala do parlamentu.

Foto: Komunistická strana Slovenska

Billboard Komunistické strany Slovenska.

Mediální rada v rukou Fideszu

Jako výsměch demokracii hodnotí maďarské opoziční strany návrh na nové složení státní mediální rady, která funguje jako mediální regulační orgán. Na devět let v ní zasednou pouze nominanti vládnoucí strany Fidesz Viktora Orbána. Kandidáty opozice vládní většina odmítla. Rada funguje od reformy z roku 2010 a vybírá mimo jiné ředitele veřejnoprávních médií, které fungují jako kanál vládní propagandy a znevýhodňují opoziční politiky. Opozice na společném tiskové konferenci označila nominace jako „další krok směrem k diktatuře”.

PŘEHLED STŘEDOEVROPSKÉHO DĚNÍ Z 3. PROSINCE 2019:

Šampionka v šermu ministryní

Nová polská vláda je kompletní. Ministerstvo sportu bude řídit někdejší mistryně Evropy i světa v šermu Danuta Dmowská Andrzejuková. Historicky nejúspěšnější polská sportovní šermířka zvítězila na mistrovství světa 2005 a teď bude řídit jedno z menších ministerstev.

Ministryně sportu v národně-konzervativní vládě Mateusze Morawieckého chyběla tři týdny, úřad provizorně vedl sám premiér. Podmínkou nového člena vlády bylo, aby šlo o ženu. Ty jsou totiž v novém pětadvacetičlenném kabinetu pouze čtyři. Chvíli se spekulovalo dokonce o tenistce Agnieszce Radwańské.

Německo vyhostí dva ruské diplomaty. Rusko oplatí stejnou mincí

Německá oficiální místa vycházejí z toho, že za úkladnou vraždou Gruzínce Zelimchana Changošviliho v Berlíně letos v létě stojí ruský stát. Berlínské ministerstvo zahraničních věcí v reakci na to označilo dva ruské diplomaty za nežádoucí osoby a vyhostilo je ze země. „Navzdory opakovaným výzvám na nejvyšší úrovni ruské úřady na objasňování nespolupracovaly dostatečně,” stojí v oficiálním vysvětlení německé diplomacie.

Spolkové státní zastupitelství vychází z toho, že si vraždu objednala oficiální místa Ruské federace nebo Čečenska. Společné vyšetřování Bellingcatu a Spiegelu odkrylo možné pozadí zločinu, jakož i identitu pachatele. Tisková agentura RIA uvedla, že Ruská federace sáhne k recipročnímu opatření a vyhostí dva německé diplomaty.

Ústavní soud potvrdil zákaz kouření v rakouských restauracích

Rakousko s konečnou platností přestává být jednou z posledních kuřáckých bašt v Evropě. Tamní ústavní soud se totiž odmítl zabývat dvěma stížnostmi provozovatelů shisha barů na příslušný zákon. U našich jižních sousedů tak bude platit úplný zákaz kouření v tamních gastronomických podnicích.

Kuřákům, kteří budou opatření ignorovat, hrozí pokuta 100 eur. Provozovatelé podniku to v případě nedodržování normy budou mít výrazně dražší. Zaplatili by rovných 10 000 eur.

V Rakousku byl zákaz kouření dlouhodobě politicky výbušným tématem. Proti opatření, které se vztahuje právě i na vodní dýmky nebo elektronické cigarety, bojovala hlavně Strana Svobodných.

Reklama

Doporučované