Hlavní obsah

Babiš dělá v politice byznys s ostatními oligarchy. Exnáměstek odkrývá střet zájmů v praxi

Výzva s Ondřejem Závodským: Oligarchové, politika a audit ke střetu zájmů premiéra Babiše.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

„Podobných příkladů byla spousta,“ říká ve Výzvě Ondřej Závodský, bývalý náměstek na ministerstvu financí, dnes právník Nadačního fondu proti korupci. „Byly tam věci takzvaně naše a pak cizí. Věci týkající se obchodních zájmů ostatních oligarchů. Ty byly pochopitelně dobré k obchodování.“

Článek

Ondřej Závodský právě dokončil knihu Čas oligarchů, jejich sluhů a nepřátel, v níž popsal své téměř čtyřleté pracovní zkušenosti s Andrejem Babišem.

Ve Výzvě zmiňuje několik konkrétních situací, které dnes hodnotí jako „nejzavrženější aktivity“ od listopadu 1989.

„Modus operandi Andreje Babiše byl takový, ty věci co nejvíc vyhrotit. Tak aby se jeho stanoviska příslušný oligarcha domáhal, aby bylo Babišovo stanovisko co nejcennější – a pak došlo ke zlomovému jednání.“

„Dospiva, Komárek, ale vlastně všichni“

Ondřej Závodský v této souvislosti zmiňuje jednání s Markem Dospivou, Karlem Komárkem i dalšími. „Jsou to prakticky všichni miliardáři, kteří existují v naší zemi. Vyhrotit a zobchodovat.“

Ondřej Závodský v letech 2014 až 2017 pronikl jako náměstek ministra financí pro oblast majetku státu hluboko do fungování klíčového úřadu tehdy vedeného Andrejem Babišem. Nová ministryně financí Alena Schillerová krátce po nástupu do funkce Ondřeje Závodského odvolala a ten dodnes s ministerstvem vede pracovněprávní spor.

Právník Nadačního fondu proti korupci za několik týdnů vydá knihu, v níž se ke své práci na ministerstvu vrací.

„V té knize i v reálném světě Andreje Babiše to vypadá tak, že buď je někdo pouhým sluhou, a to je ještě vznešený název, nebo je skutečným nepřítelem se vším všudy. To, co se dozvídám od jeho spolupracovníků, kteří se mnou ještě občas promluví, vypovídá o tom, že mě tak Andrej Babiš bere,“ říká.

Podle Závodského je premiér jedním z hlavních oligarchů, kteří se podle něj snaží uchopit moc v Česku. K dalším počítá například Petra Kellnera nebo Daniela Křetínského.

„Konkrétních situací, které popisují střet zájmů Andreje Babiše, je v té knize dost. On třeba na vládu předkládal některé privatizační projekty, aniž by vysvětlil, že se to týká jeho firem. V době, kdy jsme to procesovali, jsme si toho nevšimli a on nás následně svým specificky hlučným způsobem pokáral, že si to máme hlídat,“ vzpomíná na dobu, kdy působil na ministerstvu financí.

A ve Výzvě také popisuje, jaký „specifický“ způsob komunikace Babiš při takových jednáních používal.

„Z kritiky strach nemám“

Toho, že se na něj snese kritika, že je zhrzený vyhozený exnáměstek, se Závodský nebojí. „Jako zkrachovalý úředník nemám co ztratit,“ říká s nadsázkou. „Pokud přijde kritika, tak si pak můžeme předložit důkazy, které budou má slova potvrzovat,“ dodává.

Ve Výzvě také popisuje, jak z Babišovy vlády a hnutí ANO postupně odcházeli odborníci, za které považuje například někdejšího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána nebo europoslance Pavla Teličku.

„Pokud Andrej Babiš tlačil na to, jak mají věci vypadat, a odborník s tím nesouhlasí, tak to buď musí akceptovat, nebo musí odejít. Pokud měl někdo autentický způsob myšlení, tak pak s ním Andrej Babiš už v druhé fázi volebního období spolupracovat nechtěl.“

To podle Závodského ilustruje i postavení a roli současných ministrů: „Z původních lidí, kteří působili jako spolupracovníci Andreje Babiše a zůstali, se stali sluhové. Když se podíváme na dnešní vládu nebo náměstky některých stěžejních ministrů, tak je zřejmé, že to jsou bezmozkovití sluhové,“ myslí si Závodský.

Jak hodnotí nekompromisní závěry návrhu auditu Evropské komise ke střetu zájmů premiéra? Proč způsob jednání Andreje Babiše popisuje slovy „vyhrotit a zobchodovat“? A proč má podle Závodského premiér pravdu, když říká, že v některých případech dotací pro Agrofert nebude Česko do Bruselu žádné peníze vracet?

Podívejte se na Výzvu s Ondřejem Závodským v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované