Hlavní obsah

Zeman na jihu Čech vysvětloval milost pro Kajínka. Měl jsem dva důvody, řekl

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Jihočeského kraje.

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman zahájil třídenní návštěvu Jihočeského kraje, kde se setkal s hejtmankou Ivanou Stráskou a krajskými zastupiteli. Debatoval s občany v jihočeských obcích.

Článek

Jen co se o víkendu vrátil ze zahraniční cesty po Vietnamu, zajel prezident Zeman na další oficiální návštěvu. Tentokrát na jih Čech. Začal debatou se zastupiteli Jihočeského kraje a starosty obcí. Na co konkrétně se ho ptali, se podívejte ve videu.

Prezident Miloš Zeman debatuje s jihočeskými zastupiteli a starosty.

Miloš Zeman se překvapivě už během úvodního projevu vyjádřil i k celostátní politice, konkrétně ke své roli po sněmovních volbách.

Řekl, že při vybírání budoucího premiéra se bude jako prezident držet dvou principů. „Zaprvé: Uznám právo vítěze na sestavení vlády. Ten, kdo dostane relativně nejvíc hlasů, nesmí být opomíjen," řekl prezident Zeman.

A druhý princip: Prezident řekl, že ani ten, kdo skončí druhý či třetí na pásce, nesmí být opomíjen. „Poražení nemají být zadupáni do země, zejména ne ti těsně poražení."

A zase Kajínek

V Kaplici pak poradil, koho mají lidé volit. „Ptejte se politiků, zda u vás byli i v době, kdy se volby neblížily. A nenechte se koupit za rohlík, párek a pivo," prohlásil prezident v debatě s občany.

Pak poděkoval za pozvání do hostince občanovi, který sbírá podpisy pod kandidátní listinu pro Miloše Zemana v příští volbě hlavy státu.

Prezident dostal také otázku, proč dal milost Jiřímu Kajínkovi. „Jsou dva důvody. První: Existují pochybnosti, zda ty vraždy spáchal. A druhý: Odseděl si 23 let a odborníci říkají, že je schopen resocializace," uvedl Miloš Zeman.

Upozornil, že Kajínek je propuštěn podmínečně.

Zeman počtvrté na jihu

Jde o čtvrtou Zemanovu návštěvu Jihočeského kraje v nejvyšší ústavní funkci.

Zítra pak Zemanův tým pokračuje do Cehnic na Strakonicku, což je loňská vesnice roku Jihočeského kraje. Odtud vyrazí do Hoštic u Volyně, kde se nechá vyfotit u autobusu Zemák, jenž byl součástí předvolební kampaně ČSSD v letech 1996 a 1998, když byl Zeman předsedou strany. A Zdeněk Troška tady natáčel několik dílů své komediální série Slunce, seno...

Oficiální návštěvu kraje uzavře Zeman ve středu v Milevsku.

Zeman na jih Čech přijíždí nedlouho po změně ve vedení kraje. Počátkem dubna se v kraji rozpadla koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012. Důvodem byly mimo jiné neshody v odměňování představitelů společnosti Jihočeské nemocnice. Následně vznikla nová koalice ČSSD, Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a Jihočeši 2012.

Reklama

Související témata:

Doporučované