Hlavní obsah

Šmejdi z východu Slovenska straší české živnostníky fiktivními dluhy

Záhady Josefa Klímy z 1. 10. 2020: Šmejdi útočí z východního Slovenska, straší české živnostníky fiktivními dluhy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vydali jsme se po stopách lidí, kteří figurují ve firmách zapojených do katalogových podvodů. Jejich systém funguje jednoduše: vytvoří bezvýznamnou soupisku řemeslníků, pak se snaží výhrůžkami přimět zapsané, aby zaplatili.

Článek

„Zahučel jsem tam 60 tisíc. To mi zavolal slovensky mluvící člověk a tvrdil mi, že mám prezentaci v katalogu a že tam dlužím peníze. A že mi pošle fakturu a tohleto. Víte co, já jsem manuálně pracující člověk, v první chvíli mě vůbec nenapadlo, že to je podvod,“ popisuje svou nedávnou zkušenost živnostník František K.

Jeden ze základních modelů, na kterém fungují katalogoví podvodníci, je zhruba následující. Vytvoří bezvýznamný internetový katalog firem, ve kterém reklama nemá žádnou hodnotu. Do tohoto katalogu zařadí nejrůznější řemeslníky, lékaře nebo třeba penziony, jejichž základní údaje si najdou někde na internetu. Poté je kontaktují s tím, že za zařazení do katalogu musí zaplatit a většinou že už i dluží za nějaké předchozí období. Rozesílají faktury a stupňují nátlak. Někdo telefonáty ignoruje, někdo vytrvalému nátlaku podlehne a raději zaplatí, aby měl klid. Tak jako pan František.

Tým pořadu Záhady Josefa Klímy se poprvé katalogovými podvody zabýval letos na jaře, v době první koronavirové vlny. A to na podnět podnikatele Jiřího, po kterém vymáhala peníze jistá firma Reterestix. Kontaktovat ho měli s tím, že si objednal reklamu v jejich internetovém katalogu pod názvem Katalog českých firem, a za tuto službu prý nezaplatil. Také zaslali fakturu. Živnostník zaplatit odmítl s tím, že o ničem neví - a další pokusy o kontakt z jejich strany ignoroval.

Jménem firmy Reterestix živnostníky obvolávala Slovenka Nikoleta Petriková, majitelka a jednatelka společnosti. Jak jsme ale následně zjistili, tato žena žije se svými třemi dětmi ve východoslovenské vesnici Velké Trakany, mluví jen maďarsky a jen těžko by byla schopná organizovat podobný byznys.

Firma Reterestix má oficiální sídlo v Hradci Králové. Jde ale pouze o sídlo virtuální a na stejné adrese sídlí desítky dalších firem. Vlastimil Peer, který se živí tím, že firmy zakládá, prodává dál a poskytuje tato virtuální sídla, nám v dubnu při našem prvním setkání sdělil, že firmu Reterestix prodal na dálku a de facto neví komu. Jediný kontakt prý byla e-mailová adresa, přes kterou transakce proběhla. Na tuto adresu jsme tehdy psali, ale nikdo se neozval zpátky.

Uběhlo půl roku a my se do Hradce Králové znovu vrátili. Jak jsme totiž postupem času zjistili, nejde zdaleka jen o firmu Reterestix a Nikoletu Petrikovou, jde o rozvětvenou síť mnoha dalších firem a organizovanou skupinu lidí, kteří jsou s katalogovým byznysem spojení. A řada z těchto firem patřila dříve právě Vlastimilu Peerovi.

Chtěli jsme od něj znovu slyšet, komu konkrétně všechny firmy prodal. „Já se obávám, že vám v tomhle nepomůžu a odkážu vás jen na to, o čem jsme mluvili tehdy,“ odpověděl mezi dveřmi Peer. „Pro mě bylo podstatné, že za ty firmy uhradili peníze. Ti klienti prostě jsou. Jsou na dálku a nemají zájem, aby byli účastni převodu společnosti.“

Společným jmenovatelem firem zapojených do katalogových podvodů je lokalita, odkud majitelé a jednatelé pocházejí – východní Slovensko. Kdo tito lidé jsou a jak se navzájem znají? Co řekli ke svým „podnikatelským“ aktivitám? A jak se ke katalogovým podvodům staví policie? Mají obelhaní živnostníci šanci získat peníze zpět?

Dozvíte se v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované