Hlavní obsah

Smlouva o Turówě na obzoru. Vláda to za rychlou dohodu schytává od ekologů

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Těžba v polském hnědouhelném dole Turów (ilustrační foto).

Reklama

Smlouva mezi Českem a Polskem o dole Turów je na spadnutí. Podle libereckého hejtmana Martina Půty zbývají vyřešit dva sporné body. Rychlou dohodu kritizují ekologické organizace.

Článek

Spor o polský důl Turów akceleroval poté, co minulé pondělí unijní soud vyměřil Polsku pokutu v přepočtu téměř 13 milionů korun denně. Varšava totiž nedodržuje předběžné opatření soudu z letošního května, které jí nařídilo těžbu uhlí „bezodkladně pozastavit“. Rozhodnutí o pokutě výrazně zrychlilo jednání o mezivládní dohodě, která pokračují v Praze i ve čtvrtek.

Podle účastníka jednání, hejtmana Libereckého kraje Martina Půty z hnutí STAN, se kterým Seznam Zprávy hovořily ve čtvrtek odpoledne, zbývají k vyřešení poslední dvě sporné záležitosti.

„Nejde o sporné body na úrovni expertů, ale spíše o body pro politické jednání, protože dohoda musí být přijatelná pro obě vlády. Některé věci spolu musí doladit i premiéři,“ řekl Půta s tím, že ale nedokáže přesně odhadnout, kdy bude konečný kompromis na stole.

Podrobnosti o obsahu smlouvy známy nejsou, obě strany je tají, ale dokument má mimo jiné obsahovat finanční kompenzace z polské strany a závazek monitoringu vlivu dolu. Na začátku září zůstávalo sporným bodem ustanovení týkající se vymahatelnosti smlouvy v budoucnu, poněvadž polská strana odmítala za arbitra unijní soud.

Jaká bude ochota dodržet smlouvu?

Utajování podmínek smlouvy zkritizoval ve čtvrtek Sousedský spolek Uhelná, který sdružuje obyvatele české vesnice v bezprostřední blízkosti dolu Turów. Právě na ně má těžba největší negativní dopady, zejména co se týče poklesu spodních vod. „Domníváme se, že postup Polska sleduje jen jeden cíl, a tím je stažení žaloby ČR. Považujeme za téměř jisté, že jakmile ke stažení žaloby dojde, polská vláda jej bude vnitropoliticky prezentovat jako obrovské vítězství v celém sporu a její ochota dohodu dodržovat bude nulová,“ napsal ve čtvrtek v prohlášení Milan Starec z Uhelné.

Rychlé uzavření dohody pak ostře kritizují ekologické organizace jako Greenpeace nebo právní kancelář Frank Bold (FB). „Ministr (Richard) Brabec chystá s Poláky dohodu na půdorysech, které by se daly označit jako inspirace z Mnichovské dohody. Výsledkem bude vydrancování českého území Polskem. Za zavřenými dveřmi připravená dohoda nad to bude s největší pravděpodobností porušovat český právní řád,“ uvedl v prohlášení ředitel FB Pavel Franc.

Koordinátorka uhelné kampaně Greenpeace Nikol Krejčová označila okamžité uzavření smlouvy a stažení žaloby za „skandální“. „Potom, co nám dal za pravdu evropský soud, který kvůli ničení českého životního prostředí rozhodl o okamžitém zastavení těžby, a nyní dokonce nařídil Polsku platit pokutu, chce vláda uzavřít smlouvu bez ohledu na to, že Polsko nerespektuje evropský soud a nenabízí Česku skutečné řešení negativních vlivů těžby,“ tvrdí Krejčová. Před budovou Ministerstva životního prostředí v pražských Vršovicích, kde jednání s polskou stranou probíhají, kvůli tomu ve čtvrtek demonstrovalo několik lidí.

„Pozice je silná teď“

Podle hejtmana Půty je nutné, aby Česko současnou situaci k uzavření dohody využilo. „Myslím, že pokud se polská vláda zaváže usnesením, že bude plnit podmínky dohody, tak je to určitě silnější pozice než ta, ve které Polsko bude čekat na konečné rozhodnutí Soudního dvora EU,“ dodává s tím, že Česko má teď „extrémně silnou pozici“, která ale po rozhodnutí soudu zmizí. „Pozice je silná teď, protože sankce jsou bolestivé, a proto se jednání urychlila, ale výsledkem nebude to, že zastaví těžba v dole Turów. To ani Česká republika žalovat nemůže,“ upozorňuje liberecký hejtman.

Český ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) po jednání s polským protějškem Michalem Kurtykou v Praze v noci na čtvrtek uvedl, že se podařilo shodnout na dalších otázkách. Další kolo česko-polských rozhovorů začalo ráno.

Podle Brabce se nyní podrobně jedná o technických opatřeních pro zmírnění důsledků těžby, jako jsou filtrační stěna a zemní val. „Na první pohled se zdá, že jsou to technické detaily, ale ony jsou velmi důležité pro obě strany,“ dodal ministr.

Reklama

Související témata:

Doporučované