Hlavní obsah

„Čechy neobsluhujeme, neviděl jste ceduli?!“ Zajeli jsme k dolu Turów

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Napodobenina krtečka s ochrannou helmou a lopatou a polský nápis „Čechy neobsluhujeme!!!“ v polské Bogatyni.

Reklama

Nejhorší krize v česko-polských vztazích za poslední desítky se dál prohlubuje. Spor o dopady těžby v polském dole Turów ovlivňuje i sousedské vztahy.

Článek

Od zvláštního zpravodaje v Polsku.

„Dal bych si ty bramborové placky, prosím,“ vybírám si z nabídky jídel v podniku na okraji polské Bogatyně u panelových domů. Město leží přímo u hnědouhelného dolu Turów v úzkém polském cípu mezi Českem a Německem.

„Snad jste viděl, že je na dveřích napsané, že Čechy neobsluhujeme,“ odpovídá mi rázně servírka. Možná mě prozradil český přízvuk, možná to, že příliš neodpovídám obvyklému typu místních hostů. Cedule vylepená na vstupních dveřích se skutečně dá přehlédnout jen těžko. Je na ní napodobenina českého krtečka s ochrannou helmou a lopatou a polský nápis „Čechy neobsluhujeme!!!“.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Restaurace v polské Bogatyni, která neobsluhuje Čechy.

„No však víte, jaká je situace. To není moje rozhodnutí, já tomu tady nešéfuju, jsem jen zaměstnankyně,“ dodává servírka s tím, že „opatření“ začalo platit tento týden. Nenechá se obměkčit ani tím, že mám za sebou dlouhou cestu z Berlína. „No tak se musíte najíst někde jinde, takové máme nařízení od šéfa. Teď se vyostřila situace, nařizují nám platit pokutu. Všichni říkají, že je to kvůli Čechům. Já se do toho nepletu,“ dodává v ne moc přátelském tónu obsluha. Velkou ztrátu zdejší hospoda mít nebude, protože sem prý Češi stejně moc nejezdí. „Víc je jich v Lidlech a v Biedronkách,“ dodává servírka.

Majitel restaurace pracuje na jedné z vedoucích pozic dolu Turów. Česko viní těžbu v polském povrchovém dole z výrazného úbytku zásob podzemních vod na českém území a dalších negativních vlivů, jako je prašnost a hluk. Poláci dlouhodobě vliv dolu na českou stranu popírají nebo marginalizují. Důl vlastní a v bezprostřední blízkosti hranic s Českem a Německem provozuje společnost PGE, ve které má rozhodující slovo polský stát.

Česko kvůli dolu zažalovalo Polsko letos v únoru u Soudního dvoru Evropské unie (SDEU). Ten 21. května nařídil v předběžném opatření těžbu pozastavit. Polsko ale nařízení nerespektuje a v dole se těží dál. Česko proto k soudu poslalo návrh na sankce pro Polsko a tomu unijní soud v pondělí vyhověl. Polsko má za nedodržování opatření platit pokutu půl milionu eur denně (asi 12,7 milionu korun).

Rozhodnutí unijního soudu vedlo k vypjatým reakcím ze strany řady polských politiků, ale také hornických odborů, které chtějí blokovat dálnice i protestovat přímo u sídla soudu v Lucemburku. Vyostřila se také rétorika vůči Česku a premiér Mateusz Morawiecki na poslední chvíli odvolal svou účast na akci v Budapešti, kde byl i český premiér Andrej Babiš.

Dnes proběhlo jednání expertních týmů obou stran a ministr životního prostředí uvedl, že „vnímá významný posun v některých bodech“. Se svým polským protějškem bude jednat v pondělí a pak opět zasednou odborníci.

Brabec nechtěl být ohledně možné dohody konkrétní. „Dokud není domluveno všechno, není domluveno nic. Nicméně bylo několik bodů, které byly významně sporné celou dobu. Dnes po jednání vnímám posun v některých bodech a uvidíme. Nechci konkretizovat,“ řekl.

„Nebudu se k tomu vyjadřovat“

Cedule „Čechy neobsluhujeme“ se v hornické Bogatyni a jejím okolí objevovaly už na jaře po vydání soudního opatření. Tento týden se na dveře minimálně jednoho podniku vrátily. Místní lidé, které jsem v okolí restaurace oslovil, se k tomu vyjadřovali zdrženlivě.

„Já nevím, já tady nebydlím, já jsem od pobřeží, přijel jsem na chvíli,“ říká mi pán na zastávce autobusu přímo naproti restauraci. Jméno prozradit nechce. „Nebudu se k tomu vyjadřovat, protože bydlím někde jinde,“ opakuje starší muž, když se ptám na to, zda je podle něj neobsluhování Čechů v pořádku.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Restaurace na okraji polské Bogatyně.

O ceduli neví ani pejskař o pár metrů dál. „Ano? Vážně? Já tam nechodím, tak nevím. Tak by to podle mě ale být nemělo,“ říká s tím, že proti Čechům nic nemá. Do Bogatyně se přestěhoval nedávno a na spor o Turów názor nemá. „Je mi to jedno,“ dodává. Stejně jako pán na zastávce své jméno prozradit nechce.

Cedule s krtečkem se nezdá ani Radkovi, který v Turówě pracuje. „No tak hledejte ještě někde jinde, jestli máte hlad,“ doporučuje mi. „Funguje to tak i u druhé strany, od Čechů. Lidé se přeci také nervují kvůli práci. Situace je napjatá. Já nemám nic proti vám osobně, i když pracuji v dole. Jsou to tisíce lidí, kdyby přišly o práci, no tak co by se stalo…“ vysvětluje svůj postoj. Přál by si, aby v česko-polském sporu došlo na nejvyšší úrovni ke kompromisu.

Čechům jde také o peníze

Situace je podle něj složitá a vinu prý nese i polská vláda, která zaspala. „Začali to řešit až po rozhodnutí soudu, no, prostě pozdě. Ale Čechům také jde o peníze, aby jich dostali co nejvíc,“ myslí si. Pouští se také do soudkyně Soudního dvora EU Rosarie Silvy de Lapuerty, která v květnu rozhodla o předběžném opatření a v pondělí o pokutě pro Polsko: „Nemá ani ponětí, jak to funguje, uzavřít důl, to jsou přeci tisíce lidí.“

Na můj argument, že nikdo nežádá ani nenařizuje definitivní uzavření dolu, odpovídá: „No ale Češi požádali o předběžné opatření o pozastavení těžby, a tehdy by se zastavila i elektrárna, která spaluje uhlí.“ Nakonec přiznává, že českým obcím u Turówa ubývá a chybí voda.

Reklama

Doporučované