Hlavní obsah

Smrt britského poslance byl terorismus, hlásí policie

Foto: Profimedia.cz

Sir David Amess v roce 2013.

Reklama

Policie označila páteční útok nožem na britského konzervativního poslance za teroristický čin. Nejen britská politická scéna je z událostí v šoku, do Spojeného království míří kondolence z různých koutů světa.

Článek

K útoku na Sira Davida Amesse došlo v pátek v kostele v Leigh-on-Sea ve východoanglickém Essexu, kde probíhalo pravidelné setkání s voliči. Útočník poslance pobodal, a přestože na místě zasahovali zdravotníci, Amessův život se zachránit nepodařilo. Vyšetřování vraždy nyní vede protiteroristická policejní jednotka.

Za terorismus útok formálně prohlásil hlavní národní koordinátor pro boj proti terorismu Dean Haydon. Počáteční vyšetřování mělo odhalit potenciální motivaci spojenou s islamistickým extremismem.

V souvislosti s útokem byl již v pátek zadržen pětadvacetiletý muž, který by podle médií měl být Britem se somálskými kořeny. Momentálně se nachází ve vazbě a policisté po nikom jiném nepátrají. Podle prohlášení Metropolitní policie se předpokládá, že muž jednal sám. Vyšetřování okolností však nadále pokračuje.

Amess byl jedním z veteránů ostrovní politické scény. V Dolní sněmovně zasedal od roku 1983. Britský velvyslanec v ČR Nick Archer na Twitteru připomněl, že zavražděný poslanec dokonce loni navštívil Prahu. Amess tehdy bojoval za obyvatele svého volebního okrsku, který byl v Česku zatčen a nakonec soudem očištěn.

„Myslím, že důvod, proč jsou lidé tak v šoku a smutní, je především ten, že byl jedním z nejlaskavějších a nejmilejších lidí v politice,“ reagoval na tragickou událost současný britský premiér Boris Johnson. Ve vyjádření připomněl i některá témata, kterým se Amess věnoval. Poslanec se zasazoval například za ukončení týrání zvířat.

„David byl muž, který vášnivě věřil v tuto zemi a v její budoucnost. Dnes jsme ztratili skvělého státního úředníka a milovaného kamaráda a kolegu,“ sdělil předseda britské vlády ve videu publikovaném na Twitteru. Na politika vzpomínali i další straničtí kolegové, třeba poslanec Jacob Rees-Mogg nebo ministryně vnitra Priti Patelová.

Na Amessovu adresu se vyjádřili také bývalí premiéři Spojeného království. David Cameron a Theresa Mayová na sociálních sítích vyjádřili své zděšení a smutek nad fatálním útokem. Oba pak vyjádřili podporu pozůstalým. Ve stejném duchu se později vyjádřili i vévoda a vévodkyně z Cambridge.

Vyjádřením přispěli také zástupci z Česka. Ještě v pátek večer reagoval na událost český premiér Andrej Babiš, kterého prý násilná vražda šokovala. „V demokracii nemusíme vždy souhlasit s názory ostatních, násilím však tyto rozdíly nevyřešíme. Upřímnou soustrast všem, které tento brutální čin zasáhl, a zejména pak rodině zesnulého,“ napsal předseda vlády na Twitter. Kondolence Amessově rodině i přátelům pak poslal také ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Foto: Profimedia.cz

Do blízkosti místa činu začali lidé nosit květiny se vzkazy zesnulému politikovi.

Ze Spojených států pak přišla reakce šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena, který se nechal slyšet, že útok na volené představitele je útokem na demokracii. Lítost vyjádřil také kanadský premiér Justin Trudeau nebo izraelský ministr zahraničí Ja'ir Lapid.

Útok na Amesse silně připomíná rok 2016 a vraždu labouristické poslankyně Jo Coxové krátce před referendem o brexitu. Coxovou zavraždil v jejím volebním okrsku britský neonacista, který si ve vězení odpykává doživotní trest. Britský list The Guardian pak připomíná také jedenáct let starý útok nožem na poslance Stephena Timmse.

Reklama

Doporučované