Hlavní obsah

Smutná předpověď: V Česku zemře kvůli koronaviru 355 lidí

Foto: Profimedia.cz

Podle prognostiků bude největší nápor na zdravotníky v neděli.

Reklama

Největší nápor na zdravotníky předpokládají elitní prognostici v neděli. Nemocnice jej ale mají bez problémů zvládnout.

Článek

Nejtěžší dva dny má před sebou české zdravotnictví. V neděli má podle propočtů elitních prognostiků přijít největší nápor na nemocnice. V pondělí má pak dostoupit vrcholu úmrtnost spojená s novým typem koronaviru. Propočítali také, kolik lidí by mělo nákaze podlehnout celkem. Na rozdíl od Česka, kterému podle jejich předpovědí žádný krizový scénář nehrozí, má nejhorší před sebou Velká Británie, kde nákaza covid-19 bude mít větší následky než v sužované Itálii.

Podle analytiků z Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) právě 12. dubna dosáhne křivka vytíženosti českých nemocnic vrcholu.

Podle předpokladů by měly nemocnice situaci zvládnout i co se lůžkových kapacit týče. Projekce počítá s tím, že klasických lůžek bude potřeba 765 (krajní hodnoty udává jako 235 a 3018), přičemž k dispozici jich máme podle IHME 16 730. I jednotky intenzivní péče mají rezervu, odhadovaný vrchol vytíženosti vyčíslili analytici na 159 (s minimem 62 a maximem 585), přičemž kapacita je 355.

Zpomalovat má i denní přírůstek lidí, kteří nemoci covid-19 podlehnou. Ten by měl dosáhnout vrcholu v pondělí, kdy předpokládaný počet je 20. Minimálně počítají lidé z ústavu, který založila při Washingtonské univerzitě Nadace Billa a Melindy Gatesových, se čtyřmi zemřelými, naopak nejčernější scénář by znamenal 91 mrtvých.

Celkově analýza předpovídá, že na koronavirus v České republice zemře 355 lidí, tohoto čísla bychom měli dosáhnout 1. května. Optimistická varianta je 188, podle méně radostné by si virus vyžádal 998 životů.

Je však potřeba mít na paměti, že se jedná o sice kvalifikované, ale přesto odhady. Například k dnešnímu dni analýza předpovídala v České republice 146 mrtvých, podle údajů Ministerstva zdravotnictví však zemřelo s koronavirem 123 lidí. I díky tomu se prognóza amerického institutu vylepšila. Původně odhadoval ve střední variantě až 411 obětí.

Čísla vycházejí z aktuálních informací o pandemii, ale také z opatření, která jednotlivé země v boji s nemocí zavádějí.

Pokud se prognózy naplní, Česká republika by se stala jednou z nejúspěšnějších zemí v boji s koronavirem. Poměr obětí vůči celkové populaci země je totiž 0,0033 %. Menší číslo by vyšlo jen Lotyšsku s 0,0032 %. Tento poměr mají naopak nejhorší Švýcarsko s Velkou Británií. U nich by mohla hodnota přesáhnout 0,05 %. Nejvíce mrtvých očekávají analytici ve Spojených státech, kde by počet obětí nákazy měl stoupnout o dalších více než 42 tisíc obětí na konečných 61,5 tisíce.

Reklama

Související témata:

Doporučované