Hlavní obsah
Online

Lidí vyléčených z covid-19 v Česku od pátku přibylo o pětinu

Foto: vlada.cz

Týdny či spíše měsíce bude cestování za hranice povoleno jen v nezbytných případech, míní ministr zdravotnictví.

Reklama

aktualizováno •

V pátek přibylo 163 případů nákazy novým koronavirem, což je zatím nejmenší nárůst v tomto týdnu. Dění v době pandemie sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět

- v Česku je 5831 lidí s prokázaným onemocněním covid-19.

- s nemocí covid-19 zemřelo v nemocnicích 129 lidí, uzdravilo se jich 411.

- v sobotu měl původně skončit nouzový stav a řada mimořádných opatření vyhlášených vládou. Obojí ale bylo prodlouženo do konce dubna.

  • V Česku je potvrzená nákaza u 315 dětí do 14 let, nejvíce – 1110 – je seniorů

    Laboratorní testy už v Česku podle webu ministerstva zdravotnictví potvrdily nákazu u 315 dětí do 14 let. Je to nejméně (5,58 %) ze všech věkových skupin. Naopak nejvíce případů nákazy bylo potvrzeno ve skupině starších 65 let. Seniorů bylo nakaženo 1110 (19,67 %). Druhou nejpočetnější skupinou jsou lidé ve věku 45–54 let. Tady byl covid-19 odhalen ve 1074 případech (19,03 %).

  • Policie na jihu Moravy řešila desítky přestupků proti opatřením vlády

    Desítky přestupků proti vládním opatřením kvůli koronaviru řešila od pátku policie v Jihomoravském kraji. Policisté během pátku provedli v souvislosti s nařízenými opatřeními 1514 kontrol a dnes v nich pokračovali. Jen za pátek předali 48 případů do správního řízení. Na webu policie to dnes uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. „Za dnešek evidujeme ke 14.00 zatím 17 přestupků,“ doplnil. Odhaduje, že za celý dnešek bude situace zřejmě obdobná jako v pátek. Přestupky se podle něj nejčastěji týkaly nedodržení povinného nošení roušky či zákazu srocování lidí.

  • Hamáček: Situace probíhá standardně, malé problémy jsou ve velkých městech

    Prodloužený víkend, navíc s krásným počasím, a uvolnění některých pravidel. Ministr vnitra Jan Hamáček hodnotil na Radiožurnálu, jak lidé dodržují vládní nařízení. „Situace probíhá standardně bez větších problémů. Ale jsou trochu problémy ve větších městech, zejména v Praze,“ uvedl. Problémy se podle něj objevovaly zejména tam, kde se lidé koncentrují kolem výdejních stánků, okének, které prodávají pití. „A v kombinaci s tím, že stánek nebo prodejna je blízko cyklostezky nebo místa, kam lidé chodí více, tak tam ty problémy jsou.“

  • Vyléčených z covid-19 přibylo v Česku o pětinu

    Počet lidí v Česku vyléčených z nemoci covid-19 stoupl od pátečního večera skoro o pětinu na 411. Nárůst množství zemřelých lidí nakažených koronavirem byl mnohem pomalejší, oproti pátku o zhruba osm procent na 129. Počet potvrzených případů covid-19 v Česku stoupl zatím za dnešek o 99 na 5831. Vyplývá to z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví k dnešním 17:25.

  • Alzheimercentru Ostrava se podařilo zajistit personál

    Alzheimercentrum Ostrava, kde se vyskytla hromadná nákaza covid-19, už dostalo od kraje několik krizových balíčků ochranných prostředků. Zařízení se podařilo stabilizovat i personálně, pomohla tomu i výzva v médiích. ČTK to dnes za centrum řekla Martina Svobodová. O ochranné prostředky má ale centrum i nadále zájem. Počet nakažených nevzrostl. Zařízení mělo 40 pozitivně testovaných klientů a 17 zaměstnanců.

  • V hradecké nemocnici zemřel 73letý pacient s nákazou covid-19

    Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové dnes dopoledne zemřel třiasedmdesátiletý pacient, který měl pozitivní test na covid-19. Muž měl i jiná vážná onemocnění. V hradecké nemocnici jde o páté úmrtí v souvislosti s novým koronavirem. ČTK to řekl náměstek ředitele hradecké fakultní nemocnice Zdeněk Tušl. Hradecká fakultní nemocnice dnes odpoledne pečovala o 12 nemocných lidí s nákazou covid-19. Šest pacientů bylo ve vážném stavu, z toho tři byli napojeni na plicní ventilaci.

  • Kardiologie v Pardubicích se po nákaze opět otevře

    Lůžková část kardiologického oddělení v Pardubické nemocnici po nákaze covid-19 znovu zahájí provoz v neděli ranní směnou. Bude přijímat pacienty s akutními obtížemi. Plánované operace zatím stále dělat nebude. Oddělení bylo zavřené od 3. dubna kvůli výskytu koronaviru u zaměstnanců i pacientů. Na kardiologii se nemocí covid-19 nakazilo 19 zdravotníků, tři lékaři a osm pacientů. Zbývajících zhruba 120 pracovníků kardiologie šlo na testování a do preventivní karantény, která jim končí právě dnes. Nemocní zdravotníci a lékaři se léčí doma.

  • Vojtěch: Hranice se v nejbližších měsících neotevřou

    Pokud nebudou mít závažný důvod, tak se Češi do zahraničí jen tak nepodívají. Vyplývá to z dnešního vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) v České televizi. „Pokud jde o hranice, tak tam to určitě není věc následujících týdnů, možná ani nejbližších měsíců,“ řekl v ČT ministr Vojtěch. Cestování by podle něj vláda mohla případně v budoucnu povolit do jednotlivých zemí podle toho, jaká v nich bude situace kolem šíření koronaviru. Zatím vláda zákaz cestování zmírnila jen částečně, když schválila návrh Ústředního krizového štábu, aby po 14. dubnu mohli lidé vycestovat v nezbytných případech - třeba kvůli služební cestě či návštěvě příbuzných v cizině.

  • Petice za uzavření škol nasbírala 80 tisíc podpisů

    Školy by nechalo uzavřené do konce školního roku 80 tisíc lidí. Tolik podpisů nasbírala internetová petice, kterou dnes její autoři uzavřeli a odeslali ji Ministerstvu školství, Ústřednímu krizovému štábu, premiéru Andreji Babišovi (ANO) a dalším adresátům.

  • Za cestování v Libereckém kraji se bude znovu platit

    Za cestování vlaky i autobusy regionální dopravy v Libereckém kraji se po Velikonocích bude znovu platit. Od úterý začnou znovu cestující ve vlacích odbavovat průvodčí, řidiči v autobusech budou prodávat jízdenky. Držitelům krajských karet Opuscard doporučují dopravci provádět odbavování bezhotovostně.

  • Pomoc pro lidi „na dohodě“

    Ministerstva financí a práce budou příští týden řešit nový program pomoci pro lidi pracující na dohodu. České televizi to řekla ministryně Alena Schillerová. Dosavadní podpora 25 tisíc korun pro OSVČ se na dohody o práci nezvtahuje.

  • Velikonoce oslavte v bezpečí domova, radí ministr

    Foto: Ministerstvo zdravotnictví

    Leták Ministerstva zdravotnictví

  • Prymula: Chování lidí je tikající bomba

    Epidemiolog Roman Prymula je znepokojený chováním lidí poté, co se uvolnila některá opatření. Jde podle něj o tikající bombu. „Když vidím, že si občané vzali ten deklarovaný optimismus příliš k srdci, vyrazili do ulic, přestávají nosit roušky, konzumují u okének nápoje, tak to je špatné,“ uvedl Prymula v rozhovoru pro server iDnes.cz. Podle něj se křehká rovnováha může narušit a virus se může masivně šířit. Současné chování lidí se podle něj projeví do deseti dnů. Pokud se situace zhorší, nepomůže ani Chytrá karanténa, dodává Prymula.

  • Použít a zahodit. Takhle teď vypadají ulice

  • Hamáček: Vypusťte Velikonoce a přitvrdíme

    „Pokud lidé vypustí Velikonoce, tak se nám může stát, že se případy nákazy znovu rozjedou a o žádném uvolňování nebude řeč. Pak budeme nuceni znovu utahovat šrouby,“ řekl ministr vnitra a šéf krizového štábu Jan Hamáček v rozhovoru pro server Novinky. Není prý takový optimista jako ostatní členové vlády, co se týče uvolňování opatření.

  • Ostravská nemocnice má 20 nakažených

    Městská nemocnice Ostrava už má k dispozici výsledky všech 103 testů zaměstnanců, u nichž se zjišťovala nákaza covid-19. Počet pozitivních výsledků se proti pátku nezvýšil - nákaza se prokázala u čtyř zdravotních sester a sanitáře. Celkově má tak nemocnice 20 zaměstnanců s pozitivním testem, dřívější odběry totiž potvrdily 15 nakažených.

  • Lyžuje se na Červenohorském sedle

    Již na dvou místech v Jeseníkách si mohou užít jarního lyžování milovníci zimních sportů. Po Ovčárně, která své vleky rozjela po uvolnění opatření ve středu, se dnes otevřelo i středisko na Červenohorském sedle. Nadšenci se tak do hor vracejí po téměř měsíci, kdy lyžařská střediska musela zastavit provoz kvůli nařízení vlády v souvislosti s pandemií koronaviru.

Reklama

Hlavní zprávy