Hlavní obsah

SmVaK Ostrava opět spouští sdílené vývozy odpadních vod z žump

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK), které v Moravskoslezském kraji dodávají vodu více než 720.000 lidí, opět spouští systém koordinovaných vývozů odpadních vod ze žump a septiků.

Článek

Je určen pro domácnosti, které nejsou napojeny na veřejnou kanalizaci a čistírny odpadních vod. ČTK to řekl mluvčí SmVaK Marek Síbrt.

Firma rozdělila svou oblast do 12 tras, na které budou ve vybraných dnech kanalizační vozy. „V případě, že to bude technicky možné, se také lidé mohou domluvit, například v rodině, sousedící domy v ulici nebo s přáteli, a díky sdíleným vývozům můžou ušetřit peníze, protože nebudou dopravu platit každý zvlášť, ale budou ji platit dohromady,“ řekl Síbrt.

Koordinované vývozy žump začnou 4. listopadu na Novojičínsku a části Frýdecko-Místecka, pokračovat budou na Opavsku a poslední trasa přijde na řadu 19. listopadu v části Karvinska. Podnik systém poprvé zavedl před rokem na podzim a úspěšně ho zopakoval na jaře.

„První koordinovanou akcí jsme před rokem reagovali na naši diskusi se zástupci měst a obcí, z níž vyplynulo, že vlastníci nemovitostí nenapojených na kanalizaci pro veřejnou potřebu si často nevědí rady s tím, jak správně a legálně odpadní vody likvidovat,“ uvedl generální ředitel SmVaK Ostrava Anatol Pšenička. Podnik podle něj zaznamenal pozitivní reakce od obyvatel i obecních úřadů.

„Na jaře od 20. března do 7. dubna, kdy jsme tuto akci měli, jsme vyvezli 122 aut,“ řekl Síbrt. Nejvíce, 60 vozů, vyvážela posádka z Havířova, která má na starosti okrajové části měst a například obce okolo Těrlicka a Žermanic.

„Z Frýdku-Místku vyváželi 20 vozů. Mají na starosti i směr do Beskyd - Nižní Lhoty, Vyšní Lhoty, Dobratice. Ani v jedné z těchto obcí není čistírna,“ řekl mluvčí. Na Opavsku se vyvezlo 16 aut. Mimo koordinované svozy firma vyváží žumpy a septiky podle požadavků po celý rok.

Řada lidí ale podle Síbrta porušuje zákon a riskuje pokutu, protože odpadní vody likviduje nedovoleným způsobem. „Nejhorším, ale bohužel stále poměrně rozšířeným způsobem likvidace odpadních vod, je jejich přímé vypouštění do povrchových či podzemních vod,“ uvedl. Pokutu mohou dostat i lidé, kteří žumpu či septik vyvezou na pole, zahradu, do lesa nebo potoka.

Reklama

Doporučované