Hlavní obsah
Online

Sněhová kalamita v Česku. Národní park varuje před pádem stromů a větví

Foto: ČTK

Hasič u dopravní nehody u Břeclavi. Ledovka komplikuje dopravu na jižní Moravě, silničáři nabádají řidiče k opatrnosti.

Reklama

aktualizováno •

Situaci kolem sněhové nadílky v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Během noci vydatně sněžilo. Mohlo napadnout až 15 cm prachového sněhu. Nejvíc nasněžilo na pomezí středních a východních Čech nebo v Jeseníkách a Orlických horách.

- Více než deset kilometrů dlouhá kolona byla ráno na D1 u Větrného Jeníkova směrem na Prahu, policisté tam museli budit řidiče odstavených kamionů. Dopravu také zkomplikovala nehoda na D1 za Klimkovickým tunelem ve směru na Polsko. Všechny ranní nehody se ale obešly bez vážnějších následků.

- Podle ČHMÚ bude dnes zataženo a na většině území bude sněžit. Srážky budou postupně ubývat od jihovýchodu. Teploty budou od minus sedmi do minus dvou stupňů Celsia, na horách může být i minus devět stupňů.

  • V Jihomoravském kraji zůstává bez elektřiny asi 400 domácností

    Týká se to jižní části Brněnska. V tiskové zprávě to dnes uvedl Roman Šperňák z energetické společnosti E.ON. Ještě ráno energetici na jihu Moravy evidovali asi 13 500 domácností bez elektřiny, před polednem asi 6200.

  • Královéhradecká policie řešila tři desítky dopravních nehod

    Nejhorší dopravní situace byla na silnici I/33 v Náchodě, kde blokovaly provoz kamiony.

    „Bylo to způsobeno tím, že na polské straně hranice nebyly silnice sjízdné pro kamiony, takže je před hranicí odstavovali, a tím došlo k ucpání Náchoda směrem do Polska. V ten samý čas v kopci na výjezdu z Náchoda uvázly tři kamiony a zablokovaly dopravu směrem na Hradec Králové,“ řekla dnes odpoledne ČTK mluvčí krajské policie Iva Kormošová.

  • Jihomoravská policie eviduje 60 menších nehod

    Ledovka stále komplikuje provoz na silnicích, zpoždění mají krajské autobusy, problémy jsou i na některých úsecích na železnici. „Dnešního dne pak bylo zatím nahlášeno na šest desítek karambolů. V současné době jsou hlavní silniční tahy sjízdné bez větších obtíží. Pozor si ale řidiči musejí dávat na silnicích nižších tříd, zvláště pak ve vyšších polohách a v lesních úsecích,“ uvedl mluvčí policie Petr Vala.

  • Meteorologové varují před silným mrazem

  • V Telnici na Brněnsku se pod tíhou ledu zhroutila nafukovací hala

    Při pádu haly se nikdo nezranil, led už odstranili brigádníci. ČTK to řekl správce haly Adam Langer. Hala slouží místním sportovcům, především házenkářům.

    „Nahoře začal led praskat a utvořil se jakýsi lavor, do kterého klouzaly další části ledu. Pak to šlo k zemi,“ popsal Langer.

  • Linkový autobus musel vytáhnout ze závěje traktor

    Autobus číslo 774 sklouzl ze silnice nedaleko Zdib u Prahy. Informaci z místa nehody přinesl známý architekt Mikuláš Wittlich.

    Foto: Mikuláš Wittlich

    Traktor vyprošťuje autobus z příkopu nedaleko Zdib u Prahy.

    Foto: Mikuláš Wittlich

    Autobus sjel ze zasněžené silnice.

  • V Národním parku Podyjí hrozí pády stromů i větví

    Foto: Správa Národního parku Podyjí

    Lidé by v národním parku měli být podle správy nadmíru opatrní.

    „Kromě kluzké země hrozí i pád větví a stromů, které neunesly tíhu velké vrstvy ledovky. Proto raději své výlety odložte na dobu, kdy bude návštěva národního parku bezpečnější,“ uvedla správa národního parku na webu.

  • Olomoučtí hasiči evakuovali cestující z rychlíku na Brno

  • Silnice u Hory Svatého Šebestiána je otevřená i pro auta nad 3,5 tuny

    Teď se podle webu policie tvoří kolony mezi Děčínem a Benešovem nad Ploučnicí kvůli odstavenému nákladnímu vozidlu. Na Děčínsku by si měli řidiči ve vyšších polohách dát pozor také na sněhové jazyky.

  • Dálnice D1 je ve směru na Brno neprůjezdná

    Informoval o tom mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

  • Hasiči museli na Přerovsku evakuovat lidi z vlaku, zamrzlo vedení

    Zhruba tři desítky cestujících museli dnes dopoledne evakuovat hasiči z rychlíku do náhradního autobusu na trati u Měrovic nad Hanou na Přerovsku. Vlak jedoucí z Přerova do Brna uvázl kvůli zamrzlému trakčnímu vedení. Hasiči s policisty zasahují v souvislosti s počasím také u několika dopravních nehod, informovala dnes ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová.

  • Přes 6 000 moravských domácností je stále bez proudu

    Týká se to jižní části Brněnska, Hodonínska a Znojemska. Ještě ráno energetici na jihu Moravy evidovali asi 13 500 domácností bez elektřiny. Firma E.ON kvůli nepřízni počasí eviduje deset poruch na linkách vysokého napětí. Důvodem je hlavně silná námraza na vodičích, která je zatíží a strhne. Energetici se potýkají i s pády stromů do vedení, které nevydržely nápor sněhu.

  • Nákladní auta neprojedou přes Horu Svatého Šebestiána

    Pro vozidla nad 3,5 tuny je kvůli špatné sjízdnosti zavřená v obou směrech silnice u obce Hora Svatého Šebestiána na Chomutovsku. Silnice Drnovice–Podomí na Vyškovsku je uzavřená pro nákladní vozidla nad 12 tun, stejné omezení platí na devatenáctikilometrovém úseku silnice I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi obcemi Ostravice a Bílá. Uzavřena je kvůli sněhu už od nedělních 18:00 pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny silnice I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Nesjízdná zůstává kvůli ledovce silnice III/4932 mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku. Řidiči neprojedou ani ze Šebetova na Blanensku směrem na Pohoru.

  • Hlavní město zaznamenalo přes 40 dopravních nehod

    Od půlnoci do 11:00 se v metropoli stalo 40 dopravních nehod. „Byly bez vážnějších následků. Proti minulému pondělí to ale není tak výrazný nárůst, za stejnou dobu jsme před týdnem zaznamenali 32 nehod,“ řekl ČTK mluvčí pražské policie Jan Daněk. Hasiči měli dnes zatím pouze dva výjezdy, které souvisely se sněhem. „V takovém počasí, jaké dneska je, jezdí všichni pomalu a opatrně, takže paradoxně těch výjezdů nemáme tolik,“ sdělil ČTK mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

  • Silničáři o víkendu vysypali 3 106 tun soli

  • Jihomoravští záchranáři ošetřují polámané ruce, nohy, kolena i žebra

    Záchranáři v Jihomoravském kraji ošetřili za neděli asi šest desítek lidí po pádu na náledí a od dnešního rána opět vyjíždějí k podobným případům. ČTK to řekla jejich mluvčí Michaela Bothová. Mluvčí znojemské nemocnice Petra Veselá uvedla, že nemocnice eviduje extrémní nárůst počtu úrazů po pádech a od nedělního dopoledne do dnešního rána musela už deset pacientů s úrazy hospitalizovat. Zdravotníci nabádají veřejnost k opatrnosti.

    Lidé mají úrazy různého spektra. „Zranili si hlavu, ruce, nohy, kolena, ale máme i fraktury krčku stehenní kosti, polámaná žebra a podobně,“ uvedla Bothová.

  • Ve čtvrtek večer mohou teploty klesnout až na dvacet stupňů pod nulou

  • Jeďte, prosím, opatrně, vzkazuje liberecký hejtman

  • Na dálnicích a silnicích 1. třídy komplikují dopravu desítky nehod

    Foto: ŘSD

    Snímek online mapy nehod Ředitelství silnic a dálnic.

    Ředitelství silnic a dálnic registruje přibližně stovku dopravních nehod a komplikací na dálnicích a silnicích 1. třídy.

Reklama

Hlavní zprávy