Hlavní obsah

Sněhová nadílka se obcím na Šumavě prodraží. Za zimní údržbu zaplatí o statisíce víc

Přívaly sněhu zimní údržbu výrazně prodraží.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Už v tuto chvíli spotřebovali silničáři v Plzeňském kraji víc soli než za celou uplynulou zimní sezonu. Spotřeba se prozatím zastavila na 18 tisících tun, loni se spotřebovalo 16 tisíc tun. Výše položené obce už nyní vědí, že si budou muset připravit stovky tisíc korun navíc.

Článek

„Tolik sněhu tady bylo naposledy v roce 2009,“ vzpomíná starosta šumavské Modravy Antonín Schubert (SNK Modrava). To se podle něj pochopitelně projeví i na nákladech na údržbu silnic, chodníků či přípravu parkovišť. „Běžně nás v posledních letech stála necelý půl milion korun. Letos, se obávám, to bude o polovinu víc,“ vyčísluje Schubert.

A obdobná je situace i jinde na Šumavě. Železná Ruda se v předcházejících letech dokázala vypořádat se sněhem jen s využitím technických služeb města. Letos je to jiné. „Povolali jsme na pomoc hasiče. Posléze jsme objednali na odklízení sněhu i pět nákladních vozidel, tři další nakladače a tři velké frézy,“ vypočítává starosta obce Filip Smola (ČSSD). Město si kvůli tomu bude muset připravit navíc několik set tisíc korun.

Kromě údržby silnic a chodníků obce připravují i odstavné plochy na parkování. „Za jediný den jsme odvezli z centra města i dvanáct náklaďáků. Buď na dolní části sjezdovek nebo k lesu, na louky, kam to šlo,“ řekl Smola. Na Modravě se kvůli nakupenému sněhu zvětšila i plocha parkoviště.

Starostové se jednoznačně shodnou, že uplynulé týdny byly kvůli údržbě náročné. V Železné Rudě se začínalo s úklidem už ve čtyři hodiny ráno. A podobné to bylo i na Modravě. „Když padá sníh, uklízí se do pozdních nočních hodin a v brzkých ranních hodinách se už zase začíná. Obsluha naspí dvě tři hodiny za noc,“ přibližuje Schubert.

Náhlý příval zimy způsobil komplikace i největšímu šumavskému skiareálu na Špičáku. „Jsem tu poměrně dlouho, ale že by za čtyři dny napadlo 1,3 metru sněhu, to se snad ještě nestalo. Samozřejmě to s sebou přineslo i problémy,“ konstatuje provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

Sníh nepadal při nízkých teplotách a kvůli tomu nesklouzával ze stromů, naopak občas mrholilo a sníh na stromech přimrzal. „Zatížení stromů bylo veliké. U některých hrozilo, že spadnou na lanovku, některé se lámaly,“ říká Kasík a dodává, že kvůli tomu se nakonec rozhodlo o zastavení lanovky. To trvalo nakonec šest dní, během nichž se nebezpečné stromy a větve odstraňovaly.

Reklama

Doporučované